Dadeltaart met gezouten karamel

Dadeltaart met gezouten karamel

1 u
Een luxe dadeldessert met amandelspijs en een basis met karamelsmaak. In deze heerlijke smaakcombinatie vormen de knapperige pure chocolade een contrast met de zachte gezouten karamel. De crème geeft de basis een luchtige textuur en is perfect bij de zwaardere amandelspijs.
https://www.arla.nl/recepten/dadeltaart-met-gezouten-karamel/

Bereidingswijze

  • Maak eerst de amandelspijs omdat deze enige tijd moet afkoelen. Doe de amandelen in een keukenmachine en hak ze op de hoogste snelheid gedurende ongeveer twee minuten. Voeg dadels, cacao en zout toe. Blijf gedurende 3-5 minuten op hoge snelheid hakken, totdat het mengsel helemaal glad is. Doe het mengsel in een cakevorm (van ongeveer 10 x 30 cm), maak de bovenkant glad, dek af met bakpapier en vries ongeveer 15 minuten in.
  • Voor de karamel-dadelbasis doe je alle ingrediënten in een keukenmachine en mix je op de hoogste snelheid gedurende 3-5 minuten tot ze helemaal glad zijn.
  • Haal het blik met de amandelspijs uit de vriezer. Bedek amandelspijs met de karamel-dadelbasis en maak de laag vlak voordat je het blik nog eens 15 minuten in de vriezer terugzet.
  • Haal het blik weer uit de vriezer. Smelt de chocolade au bain-marie (dit kan eenvoudig door een hittebestendige kom in een pan warm water te zetten) en bedek de karamel-dadellaag met de gesmolten chocolade. Laat ongeveer 30 minuten in de vriezer afkoelen, of tot de chocolade helemaal hard is.
  • Haal de cake uit het blik en leg hem met de chocoladekant naar beneden. Versier de bovenkant met bessen en serveer!
Eet smakelijk!

Dadeltaart met gezouten karamel

Kun je dadeltaart invriezen?
Deze dadeltaart is perfect in te vriezen voor als je wat voor later wilt bewaren, en als de cake in kleine plakjes wordt gesneden, kan je die ook rechtstreeks uit de vriezer eten als een lekkere koude snack! Zorg ervoor dat je het dessert goed in vershoudfolie inpakt, in een luchtdichte bus of doos doet en maximaal drie maanden invriest.
Is het mogelijk glutenvrije of veganistische dadeltaarten te maken?
Een eenvoudige manier om deze cake veganistisch te maken is door de volvette room te verruilen voor een plantaardig alternatief voor slagroom. Als je een glutenallergie hebt, controleer de bestanddelen van goed, omdat sommige plantaardige alternatieven voor melk gluten bevatten, in tegenstelling tot melk zelf.
Wat zijn creatieve manieren om een dadeltaart te versieren voor een speciale gelegenheid?
Je kunt dit recept een eenvoudig beetje aanpassen met de voorgestelde bessentopping, en door gemalen walnoten toe te voegen aan de gesmolten chocolade, die je daarna hard laat worden, voor een ander effect. Ook kun je de cake een bijzonder uiterlijk geven met een eenvoudige karamelglazuur - meng gesmolten boter, suiker en dikke room, breng aan de kook en laat een paar minuten doorwarmen totdat de vloeistof dikker wordt. Giet langzaam over de cake en je bent klaar.

Ingrediënten

Amandelspijs
Amandelen
150 g
Ontpitte dadels
150 g
Cacaopoeder
2 el
Zeezout
½ tl
Karamel-dadelbasis
Ontpitte dadels
200 g
Kokosolie
2 el
Zeezout
1 tl
Volvette room
200 ml
Pure chocolade 70%, grof gehakt
200 g
Versieren
Gemengde bessen

De geschiedenis van dadeltaart als populair dessert over de hele wereld

Dadeltaarten behoren tot de oudste desserts ter wereld, omdat dadels dienst deden als een natuurlijke zoetstof die relatief betaalbaar en toegankelijk was. Dadels zijn afkomstig uit het Midden-Oosten, waar ze worden gebruikt voor een breed scala van traditionele desserts, en ze behoren tot de oudste gekweekte vruchten die er zijn. De vrucht speelt ook een belangrijke rol in Europese culturen - in het Verenigd Koninkrijk zijn dadels bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt in verschillende kerstdesserts zoals vruchtencake, terwijl in Spanje dadel- en walnotencake een delicatesse uit Valencia is.

De beste manieren om van een dadeltaart te genieten: toppings en spreads

Dit dadeltaartrecept is al goed in balans, maar er is experimenteerruimte om de cake een ander karakter te geven. Karamelsaus is een klassieke topping die goed past bij de smaken van de cake, of waarom probeer je niet eens roomkaas of mascarpone voor een hartig contrast? Een kruidig, bijzondere alternatief is om een gemberglazuur te maken, door poedersuiker, boter, gemalen gember en een vleugje vanille mengen, en de dadeltaart hierdoor een beetje extra pit te geven.

Voeg eens wat kardemom toe, voor een beetje extra smaak

Kardemom is het geheime wapen dat desserts naar een hoger niveau kan tillen en dadeltaart is daarop geen uitzondering - meng wat gemalen kardemom en kaneel door het deeg van de karamel-dadelbasis.

Perfecte combinatie met koffie of thee

Er zijn geen vaste regels voor het soort drankje dat bij deze smakelijke cake hoort, maar de zoete smaak combineert goed met een sterke kop koffie of een donkere, rijke theesoort.