Amandelen
|
150 g |
---|---|
Ontpitte dadels
|
150 g |
Cacaopoeder
|
2 el |
Zeezout
|
½ tl |
Ontpitte dadels
|
200 g |
---|---|
Kokosolie
|
2 el |
Zeezout
|
1 tl |
Volvette room
|
200 ml |
Pure chocolade 70%, grof gehakt
|
200 g |
Gemengde bessen
|
---|
Dadeltaarten behoren tot de oudste desserts ter wereld, omdat dadels dienst deden als een natuurlijke zoetstof die relatief betaalbaar en toegankelijk was. Dadels zijn afkomstig uit het Midden-Oosten, waar ze worden gebruikt voor een breed scala van traditionele desserts, en ze behoren tot de oudste gekweekte vruchten die er zijn. De vrucht speelt ook een belangrijke rol in Europese culturen - in het Verenigd Koninkrijk zijn dadels bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt in verschillende kerstdesserts zoals vruchtencake, terwijl in Spanje dadel- en walnotencake een delicatesse uit Valencia is.
Dit dadeltaartrecept is al goed in balans, maar er is experimenteerruimte om de cake een ander karakter te geven. Karamelsaus is een klassieke topping die goed past bij de smaken van de cake, of waarom probeer je niet eens roomkaas of mascarpone voor een hartig contrast? Een kruidig, bijzondere alternatief is om een gemberglazuur te maken, door poedersuiker, boter, gemalen gember en een vleugje vanille mengen, en de dadeltaart hierdoor een beetje extra pit te geven.
Kardemom is het geheime wapen dat desserts naar een hoger niveau kan tillen en dadeltaart is daarop geen uitzondering - meng wat gemalen kardemom en kaneel door het deeg van de karamel-dadelbasis.
Er zijn geen vaste regels voor het soort drankje dat bij deze smakelijke cake hoort, maar de zoete smaak combineert goed met een sterke kop koffie of een donkere, rijke theesoort.