Dadeltaart met gezouten karamel

Een luxe dadeldessert met amandelspijs en een basis met karamelsmaak. In deze heerlijke smaakcombinatie vormen de knapperige pure chocolade een contrast met de zachte gezouten karamel. De crème geeft de basis een luchtige textuur en is perfect bij de zwaardere amandelspijs.
Ingrediënten
Amandelspijs
Amandelen
|
150 g |
---|---|
Ontpitte dadels
|
150 g |
Cacaopoeder
|
2 el |
Zeezout
|
½ tl |
Karamel-dadelbasis
Ontpitte dadels
|
200 g |
---|---|
Kokosolie
|
2 el |
Zeezout
|
1 tl |
Volvette room
|
200 ml |
Pure chocolade 70%, grof gehakt
|
200 g |
Versieren
Gemengde bessen
|
---|
Bereidingswijze
Dadeltaart met gezouten karamel
Kun je dadeltaart invriezen?
Deze dadeltaart is perfect in te vriezen voor als je wat voor later wilt bewaren, en als de cake in kleine plakjes wordt gesneden, kan je die ook rechtstreeks uit de vriezer eten als een lekkere koude snack! Zorg ervoor dat je het dessert goed in vershoudfolie inpakt, in een luchtdichte bus of doos doet en maximaal drie maanden invriest.
Is het mogelijk glutenvrije of veganistische dadeltaarten te maken?
Een eenvoudige manier om deze cake veganistisch te maken is door de volvette room te verruilen voor een plantaardig alternatief voor slagroom. Als je een glutenallergie hebt, controleer de bestanddelen van goed, omdat sommige plantaardige alternatieven voor melk gluten bevatten, in tegenstelling tot melk zelf.
Wat zijn creatieve manieren om een dadeltaart te versieren voor een speciale gelegenheid?
Je kunt dit recept een eenvoudig beetje aanpassen met de voorgestelde bessentopping, en door gemalen walnoten toe te voegen aan de gesmolten chocolade, die je daarna hard laat worden, voor een ander effect. Ook kun je de cake een bijzonder uiterlijk geven met een eenvoudige karamelglazuur - meng gesmolten boter, suiker en dikke room, breng aan de kook en laat een paar minuten doorwarmen totdat de vloeistof dikker wordt. Giet langzaam over de cake en je bent klaar.
De geschiedenis van dadeltaart als populair dessert over de hele wereld
Dadeltaarten behoren tot de oudste desserts ter wereld, omdat dadels dienst deden als een natuurlijke zoetstof die relatief betaalbaar en toegankelijk was. Dadels zijn afkomstig uit het Midden-Oosten, waar ze worden gebruikt voor een breed scala van traditionele desserts, en ze behoren tot de oudste gekweekte vruchten die er zijn. De vrucht speelt ook een belangrijke rol in Europese culturen - in het Verenigd Koninkrijk zijn dadels bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt in verschillende kerstdesserts zoals vruchtencake, terwijl in Spanje dadel- en walnotencake een delicatesse uit Valencia is.
De beste manieren om van een dadeltaart te genieten: toppings en spreads
Dit dadeltaartrecept is al goed in balans, maar er is experimenteerruimte om de cake een ander karakter te geven. Karamelsaus is een klassieke topping die goed past bij de smaken van de cake, of waarom probeer je niet eens roomkaas of mascarpone voor een hartig contrast? Een kruidig, bijzondere alternatief is om een gemberglazuur te maken, door poedersuiker, boter, gemalen gember en een vleugje vanille mengen, en de dadeltaart hierdoor een beetje extra pit te geven.
Voeg eens wat kardemom toe, voor een beetje extra smaak
Kardemom is het geheime wapen dat desserts naar een hoger niveau kan tillen en dadeltaart is daarop geen uitzondering - meng wat gemalen kardemom en kaneel door het deeg van de karamel-dadelbasis.
Perfecte combinatie met koffie of thee
Er zijn geen vaste regels voor het soort drankje dat bij deze smakelijke cake hoort, maar de zoete smaak combineert goed met een sterke kop koffie of een donkere, rijke theesoort.
