Croutons

Croutons

15 min.
Tover overgebleven brood in een mum van tijd om tot heerlijke zelfgemaakte croutons. Met een paar eenvoudige ingrediënten worden broodblokjes getransformeerd tot een heerlijke, gouden knapperigheid doordrenkt met een romige, geroosterde smaak. Serveer ze bij je favoriete soepen en salades om knapperigheid en textuur toe te voegen.
https://www.arla.nl/recepten/croutons/

Bereidingswijze

  • Snijd het brood in blokjes.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg boter toe.
  • Voeg de broodblokjes toe aan de pan en rooster ze ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Keer ze af en toe om.
  • Bestrooi met zout.
Eet smakelijk!
Tips

Voor het beste resultaat gebruik je een koekenpan met antiaanbaklaag om te voorkomen dat de croutons blijven plakken en om een gelijkmatige bruining te verzekeren.

Tips

Als je wilt, kun je de broodblokjes ook op een bakplaat met olie en boter leggen en ze in de oven bereiden.

Vragen over zelfgemaakte croutons

Zelfgemaakte croutons maken is eenvoudig en levert een heerlijk resultaat op. Dus waarom begin je niet met koken zodat je ze over je favoriete gerechten kunt strooien? Blijf lezen om meer te leren over de knapperige, geroosterde lekkernijen.

Hoe lang blijven zelfgemaakte croutons goed?
Zelfgemaakte croutons blijven meestal tot 1 week goed. Echter, afhankelijk van hun bereiding, broodtype en opslag kunnen ze langer meegaan. Grondig geroosterde croutons gemaakt van droog brood en opgeslagen in een luchtdichte container op een koele, droge plaats kunnen 1-2 weken goed blijven.
Waar zijn croutons van gemaakt?
Croutons worden doorgaans gemaakt van brood, boter of olie, en een snufje zout. Dit is de klassieke, eenvoudige manier, maar je kunt ook kruiden, specerijen of andere ingrediënten zoals kaas toevoegen voor extra smaak.
Kun je zelfgemaakte croutons invriezen?
Ja, je kunt zelfgemaakte croutons invriezen. Bewaar ze in een vriesbestendige zak of container tot 3 maanden. Zorg ervoor dat ze volledig afgekoeld zijn voordat je ze invriest. Ontdooi ze na het invriezen op kamertemperatuur, en als je klaar bent om ze te gebruiken, verwarm ze dan opnieuw in de oven of een broodroosteroven om hun knapperigheid te herstellen. De droge hitte helpt om eventueel opgenomen vocht af te drijven, waardoor ze weer hun knapperige textuur krijgen.
Hoe bewaar je croutons?
Bewaar croutons in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. De luchtdichte container houdt vocht buiten en behoudt de knapperigheid.
Kun je croutons in de koelkast bewaren?
Nee, het is beter om croutons niet in de koelkast te bewaren, omdat ze zacht kunnen worden. Ze op kamertemperatuur of ingevroren bewaren is ideaal om ze knapperig te houden.

Ingrediënten

Brood, bij voorkeur een dag oud
150 g
Olijfolie
1 el
Boter
15 g
Grof zout
½ tl

Probeer dit eenvoudige recept voor zelfgemaakte croutons

Geniet van het pure genot van geroosterde, knapperige zelfgemaakte croutons. Dit eenvoudige recept vereist slechts een paar simpele ingrediënten en transformeert oud brood in een knapperige, gouden lekkernij. Het beste is dat je de oven niet eens hoeft aan te zetten; je gebruikt gewoon een koekenpan, wat je volledige controle over het proces geeft, zodat je de perfecte croutons krijgt. Goudbruin en knapperig, ze zijn ideaal om je favoriete gerechten te verrijken met een lichte crunch en een vleugje geroosterde smaken.

Het beste brood voor croutons

Je kunt elk brood gebruiken, maar het perfecte croutonbrood roostert goed en behoudt zijn vorm en textuur zonder te hard of taai te worden. Verschillende soorten voegen verschillende smaken toe, en je kunt ook een mix van broodsoorten gebruiken om licht verschillende texturen en smaken in dezelfde lading croutons te krijgen.

Als je oud brood gebruikt, kun je alles gebruiken van wit tot volkoren sandwichbrood. Over het algemeen is iets ouder brood, ongeacht het type, beter voor croutons dan vers brood. Het is droger, dus het roostert beter en absorbeert de boter en olie effectiever.

Zuurdesembrood staat bekend om zijn stevige korst en taai interieur, en het houdt goed stand bij het roosteren en biedt een mooie crunch en een licht zure smaak.

Baguette of ciabatta hebben een goede korst en lichte, luchtige kruim. Ze roosteren mooi op, met een goede balans tussen crunch en taaiheid.

Zoete brioche is ideaal als je rijkere, romige croutons verkiest. Brioche en soortgelijk zoet brood geven je een zachtere, meer verwennerige crouton.

Verrijk je maaltijden met knapperige croutons

Croutons zijn perfect voor elk gerecht dat een beetje crunch nodig heeft. Ze zijn vooral heerlijk in soepen en verse salades. In soepen voegen ze textuur toe in de vorm van een lekkere taai-knapperige crunch, en ze zijn heerlijk in de meeste variaties. Probeer het bijvoorbeeld in deze tomaten- en linzensoep of onze rijke kaassoep.

De knapperige hapjes zijn ook heerlijk op salades, of het nu een frisse zomersalade of een rijke wintersalade is. We gebruiken croutons op deze groene salade met saladekaas en deze asperge- en tomatensalade. Ze kunnen ook een knapperigheid toevoegen aan een linzensalade of een quinoasalade met kip.

Experimenteer met smaken en kruiden

De geroosterde, romige smaak is heerlijk, maar je kunt ook andere smaken en kruiden toevoegen aan je croutons. Schud de boel op met verse kruiden zoals rozemarijn of tijm voor een aromatische smaak, of bestrooi met specerijen zoals knoflookpoeder of chilipoeder voor een hartige, pittige kick.

Kaasliefhebbers kunnen de broodblokjes met kaas omscheppen voordat ze geroosterd worden. Probeer geraspte Parmezaan voor een zoute smaak, geraspte cheddar voor een warme, diepe smaak, of verkruimelde blauwe kaas voor een pittige kick. Parmezaan resulteert in een krokante, licht kazige korst, terwijl cheddar meer smelt, wat een rijkere, taaiere rand geeft. Blauwe kaas wordt misschien niet zo krokant, wat leidt tot een zachtere, vochtigere korst. Bij het maken van kaascroutons is het het beste om ze op een iets lagere temperatuur en voor een langere tijd te roosteren, zodat de kaas smelt en de croutons krokant worden zonder te verbranden.