Croque Monsieur

Een klassieker in de Franse keuken met zijn smaakcombinatie van Dijonmosterd, kaas en ham. Deze croque monsieur is de perfecte tosti die vooral goed past bij een frisse salade.
Ingrediënten
Tosti
Plakjes brood
|
4 |
---|---|
Dijonmosterd
|
2 tl |
Gesneden cheddar
|
4 plakjes |
Gerookte ham
|
2 plakjes |
Tomaat in plakjes gesneden
|
1 |
Ei
|
1 |
150 ml | |
Boter
|
25 g |
Serveren met
Gemengde groene salade
|
---|
Bereidingswijze
Vragen over Croque Monsieur
Betekent croque monsieur krokante meneer?
Soms wordt croque monsieur abusievelijk letterlijk vertaald als 'krokante meneer', maar het echte verhaal is iets ingewikkelder. Het krokante brood is goed voor de tweede helft van de naam, afgeleid van het Franse werkwoord croquer (bijten). Wat de eerste helft betreft: toen een klant hem vroeg naar het vleesbeleg, wees Michel Lunarca naar een andere klant, vermoedelijk de lokale slager, en antwoordde: 'Dat is zijn vlees'. Et voilà.
Eet je een croque monsieur met een vork?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om de tosti met je handen te pakken en erin te bijten, eten de meeste Parijzenaars een croque monsieur met mes en vork vanwege de inhoud. Veel overhemden en jurken zijn er al door bevlekt geraakt.
Welke kaas kan ik gebruiken voor een croque monsieur?
Gruyèrekaas is de traditionele optie die wordt gebruikt op een croque monsieur, maar alles wat zout en stevig is (zoals cheddar) is ook geschikt. Het doel is om een contrast te vormen voor de scherpte van de mosterd – maar voel je vrij om te experimenteren!
Wat is het beste brood om te gebruiken voor een croque monsieur?
Omdat de vulling en de topping vocht afgeven, is een stevig zuurdesembrood de beste keuze voor een lekkere, niet soppige croque monsieur. Snijd het brood ook vrij dik: de plakjes moeten stevig zijn en niet slap om er ten volle van te kunnen genieten.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 8,8 gram vezels |
eiwit | 41 gram eiwit |
koolhydraten | 75,5 gram koolhydraten |
vet | 50 gram vet |
Geen doorsnee broodje kaas
Je ziet, en ruikt, ze veel in de straten van Parijs. De naam 'croque monsieur' wordt al sinds 1910 gebruikt voor deze heerlijke traktatie vol kaas. Het Parijse restaurant Le Bel Age verkocht het voor het eerst onder de nu beroemde naam. Restauranteigenaar Michel Lunarca zou het gerecht hebben gemaakt.
Variaties
Hoewel de mosterd, kaas en ham op de tosti een constante zijn, zijn er veel variaties op het recept mogelijk waarmee je kunt experimenteren. Als je blauwe kaas toevoegt, krijg je een croque Auvergnat, terwijl je met tomaten en kruiden een croque provençal maakt. Of probeer eens een croque monsieur poulet die – ja, je raadt het al – een croque monsieur is met kip.
Croque monsieur vs croque madame
Bijna net zo beroemd als zijn iets eenvoudigere tegenhanger, biedt de croque madame wat extra luxe met een gebakken ei op de kaas. De eidooier, kaas, ham en mosterd vormen samen iets echt geweldigs.
Zo moet je een croque monsieur bewaren
Een croque monsieur kun je best vers en gloeiend heet serveren terwijl de kaas nog gesmolten is, maar eenmaal afgekoeld kun je hem nog minstens drie dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Je kunt ze desgewenst zelfs invriezen. Verwarm in de oven om de vulling en kaas nieuw leven in te blazen.
Opnieuw opwarmen doe je zo
Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de gekoelde croque monsieur goed op gedurende 10 minuten. Als de boterham bevroren was, verleng dan de baktijd tot 25 minuten.
