Croque Monsieur
Bereidingswijze
Vragen over Croque Monsieur
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 8,8 gram vezels |
eiwit | 41 gram eiwit |
koolhydraten | 75,5 gram koolhydraten |
vet | 50 gram vet |
Ingrediënten
Tosti
Plakjes brood
|
4 |
---|---|
Dijonmosterd
|
2 tl |
Gesneden cheddar
|
4 plakjes |
Gerookte ham
|
2 plakjes |
Tomaat in plakjes gesneden
|
1 |
Ei
|
1 |
150 ml | |
Boter
|
25 g |
Serveren met
Gemengde groene salade
|
---|
Geen doorsnee broodje kaas
Je ziet, en ruikt, ze veel in de straten van Parijs. De naam 'croque monsieur' wordt al sinds 1910 gebruikt voor deze heerlijke traktatie vol kaas. Het Parijse restaurant Le Bel Age verkocht het voor het eerst onder de nu beroemde naam. Restauranteigenaar Michel Lunarca zou het gerecht hebben gemaakt.
Variaties
Hoewel de mosterd, kaas en ham op de tosti een constante zijn, zijn er veel variaties op het recept mogelijk waarmee je kunt experimenteren. Als je blauwe kaas toevoegt, krijg je een croque Auvergnat, terwijl je met tomaten en kruiden een croque provençal maakt. Of probeer eens een croque monsieur poulet die – ja, je raadt het al – een croque monsieur is met kip.
Croque monsieur vs croque madame
Bijna net zo beroemd als zijn iets eenvoudigere tegenhanger, biedt de croque madame wat extra luxe met een gebakken ei op de kaas. De eidooier, kaas, ham en mosterd vormen samen iets echt geweldigs.
Zo moet je een croque monsieur bewaren
Een croque monsieur kun je best vers en gloeiend heet serveren terwijl de kaas nog gesmolten is, maar eenmaal afgekoeld kun je hem nog minstens drie dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Je kunt ze desgewenst zelfs invriezen. Verwarm in de oven om de vulling en kaas nieuw leven in te blazen.
Opnieuw opwarmen doe je zo
Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de gekoelde croque monsieur goed op gedurende 10 minuten. Als de boterham bevroren was, verleng dan de baktijd tot 25 minuten.