Een perfecte versie van deze Franse klassieker verdient een goed gebakken ei als bekroning. Of je nu liever een enkel- of een dubbelgebakken spiegelei eet, de beste gebakken eieren hebben een knapperige, goudbruine rand en een vloeibare dooier die die heerlijke croque-madamesaus kan vormen als aanvulling op het krokante brood en de knapperige kaas.
Je eieren bakken in een gietijzeren pan is een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat de randen van het eiwit heerlijk krokant worden, omdat dit type pan de warmte zeer goed vasthoudt. Zoals het recept aangeeft, moeten de eieren op laag tot middelhoog vuur worden gebakken. Laat de pan goed opwarmen, zodat de eieren er niet aan vastplakken en de goudgele eierdooiers niet te snel gaar of hard worden. Door de eieren niet rechtstreeks in de pan, maar in een kom te breken, krijg je eieren met een strakkere vorm, die er mooi uitzien op de croque-madame.
Met ons eenvoudige recept voor croque-madame kun je in minder dan een half uur een heerlijke Franse klassieker bereiden. Lees meer over deze beroemde tosti door onze antwoorden te bekijken op een paar van de meest gestelde vragen over dit gerecht.
Geraspte mozzarella kaas, 13%
|
75 g |
---|---|
Zure room, 5%
|
½ dl |
Dijonmosterd
|
2 tl |
Grof zout
|
½ tl |
Volkorenbrood, bijvoorbeeld zuurdesembrood
|
4 plakjes |
Gekookte en gerookte ham (ca. 100 g)
|
2 plakjes |
Tomaten
|
4 plakjes |
Boter
|
5 g |
Eieren
|
2 |
Gewassen, groene sla
|
100 g |
---|---|
Wittewijnazijn
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
---|
Croque-madame wordt meestal gegeten als een snelle snack en is een Franse caféklassieker. Het gerecht en de vergelijkbare croque-monsieur zijn over de hele wereld populair geworden en worden nu ook als lunch- of ontbijtgerecht gegeten. De tomaten die we in ons recept voor croque-madame hebben gekozen, voegen een beetje natuurlijke zoetheid toe die de zoute, gerookte ham en de rijkdom van de kaas en het zachte gebakken ei aanvult.
Hoewel een croque-madame zeker los kan worden gegeten, wordt deze snack een luxe lunch als je hem serveert met een klein bijgerecht. Er zijn veel mogelijkheden om bij de krokante kaastosti te serveren, maar een eenvoudige groene salade zoals wij voorstellen past ongelooflijk goed, omdat die het gerecht opfleurt zonder alle aandacht op te eisen. De knapperige sla met een beetje pittige wittewijnazijn is een frisse, lichte begeleider van het rijke broodje.
Het beste recept voor croque-madame levert een luxe tosti op met veel verschillende texturen en smaken. Het bestaat uit knapperig brood, een krokante gesmolten kaaskorst die op smaak is gebracht met scherpe, pittige Dijonmosterd, zachte en zoete tomaten, zoute en stevige ham en een rijke, vloeibare eierdooier die bijna een soort saus vormt. Kortom, een complex smaakprofiel waarmee het een heerlijke toevoeging is aan je repertoire van gemakkelijke lunchrecepten.
Heeft deze heerlijke, goudbruine tosti je in de stemming gebracht voor meer Franse lunch-, brunch- of ontbijtklassiekers? Bekijk dan ons recept voor salade Niçoise en quiche Lorraine. Die zullen je gegarandeerd niet tegenvallen.
Een heerlijke manier om te experimenteren met je zelfgemaakte croque-madame is om hem in plakjes spek te wikkelen. De combinatie van spek en eieren maakt het perfect als stevig ontbijt of als hoofdgerecht van je volgende brunch.
Nadat je de tosti hebt belegd, wikkel je hem in plakjes spek. Bak hem 2-3 minuten aan elke kant in een pan met een beetje olie. Het kan handig zijn om eerst de kant met de uiteinden van de plakjes spek te bakken, zodat die goed aan het brood blijven plakken. Zet de tosti na het bakken in een voorverwarmde oven en bak hem 5-7 minuten terwijl je de eieren bakt. Dat kan in het spekvet.
Door je in spek gewikkelde tosti te garneren met kruiden als bieslook, peterselie of tijm voeg je wat frisheid en een mooie kleur toe, die de wat zwaardere en zoute sandwich opfleuren en lichter maken. Als je het echter wat decadenter en zwaarder wilt, kun je hem serveren met een rijke en romige bechamelsaus, wat ook een van de meer klassieke manieren is om dit gerecht te serveren.