Crème brûlée

Crème brûlée

1 u
Deze eenvoudige crème brûlée is een klassiek Frans dessert met een zachte vanillepuddingvulling en bovenop een knapperig laagje gekarameliseerde suiker dat geen enkele dessertliefhebber kan weerstaan. Dit eenvoudige maar elegante en overheerlijke dessert is onweerstaanbaar en kan zelfs van tevoren worden gemaakt door de custards in de koelkast te bewaren en de bovenkant vlak voor het opdienen te karamelliseren. Crème brûlée betekent gebrande room, en dat is precies wat crème brûlée is. Dit dessert heeft een heerlijke vanillesmaak, een romige, zachte textuur en een gekarameliseerde, knapperige bovenkant. Verras je gasten met dit indrukwekkende, maar tegelijk eenvoudige dessert met een onweerstaanbare vanille- en karamelsmaak.
https://www.arla.nl/recepten/creme-brulee/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 125 °C (gewone oven).
  • Meng de eierdooiers, suiker en vanillezaadjes met een lepel. Verhit de melk en volvette room in een pan en roer deze vervolgens door het eimengsel.
  • Zeef het mengsel en verdeel het over 4 ovenvaste schaaltjes (elk ongeveer 200 ml). Zet de schaaltjes op een bakplaat in het midden van de oven en bak gedurende 50 minuten. De crème zal nog wat wiebelen als je de schaaltjes uit de oven haalt, maar deze wordt vanzelf stijf na het afkoelen.
  • Zet de crème brûlée minstens 3 uur in de koelkast zonder de schaaltjes af te dekken.
  • Bestrooi de crème brûlée met suiker en karameliseer de bovenkant met een keukenbrander tot de suiker gesmolten is en donkerder van kleur is geworden. Serveer onmiddellijk.
Eet smakelijk!
Tip

Het bakken van de crème brûlée is de laatste stap om die perfect gladde en romige textuur te krijgen die zo kenmerkend is voor dit dessert. De custard mag niet koken of borrelen in de oven. Gebeurt dit wel? Dan is de temperatuur te hoog en moet je deze onmiddellijk verlagen. Sommige ovens zijn heter dan andere, dus controleer tijdens het bakken of de bovenkant glad is.

Tip

De bovenkant van gekarameliseerde suiker is wat van de crème brûlée een echte klassieker maakt. Als je geen keukenbrander hebt, kun je in plaats daarvan een waterbad met ijskoud water gebruiken. Gebruik ijsblokjes om het koud genoeg te krijgen. Zet de schaaltjes voorzichtig in het water, strooi een laagje suiker op de custard en zet alles in de oven op de grillstand en rooster tot je ziet dat de suiker karameliseert en goudkleurig wordt. Dat kan heel snel gaan, dus is het belangrijk dat je voortdurend de kleur van de suikerlaag in de gaten houdt zodat het gerecht niet verbrandt. Serveer het gerecht onmiddellijk nadat je het uit de oven hebt gehaald.

Tip

Voor een nog intensere smaak van gekarameliseerde suiker, kun je rietsuiker gebruiken. Door de ruwere verfijning van deze suiker krijg je een 'donkerder' smaakprofiel.

Vragen over crème brûlée

Crème brûlée met vanille is een van de eenvoudigste desserts om te maken. Geen lange ingrediëntenlijst, geen ingewikkeld proces. We hebben de belangrijkste dingen die je moet weten over crème brûlée en hoe je dit dessert kunt maken even op een rijtje gezet. Hieronder lees je er alles over!

Waar is crème brûlée van gemaakt?
Crème brûlée betekent letterlijk gebrande room. Deze Franse lekkernij bestaat uit een rijke, romige, bijna puddingachtige vanillecustard met daarop een laagje gekarameliseerde suiker dat breekt als je er met een lepel op tikt. De custard wordt meestal gemaakt met volvette room, eieren, suiker en vanille met daarbovenop suiker die met een keukenbrander wordt gekarameliseerd om hem knapperig en karamelachtig te maken.
Hoe maak je crème brûlée?
Om dit heerlijke dessert te maken, heb je slechts vijf ingrediënten nodig: suiker, eierdooiers, vanille, volvette room en melk. Maak gewoon een vanillecustard, zeef het mengsel en giet het in kleine ovenschaaltjes. Bak vervolgens de crème brûlée tot deze bijna gestold is maar toch nog wat wiebelt (ongeveer 50 minuten). Laat het gerecht een paar uur afkoelen voordat je het met suiker bestrooit en de bovenlaag met een keukenbrander karameliseert tot deze knapperig en goudkleurig is.
Hoe smaakt crème brûlée?
Een traditionele crème brûlée bestaat uit een rijke vanillecustard met een laag gekarameliseerde suiker. De romige vanillecustard is zoet zonder dat dit te overheersend is en brengt de gekarameliseerde suiker in evenwicht. De perfecte combinatie van vanille- en karamelsmaak is aromatisch en smaakt zowel voor kinderen als volwassenen echt hemels.
Kun je crème brûlée invriezen?
Niet iedereen vindt dat je crème brûlée kunt invriezen, want custard heeft de neiging te schiften wanneer deze ingevroren en ontdooid wordt. Als je dit dessert invriest, pak het dan goed in en brand de bovenlaag nog niet. Wikkel elk schaaltje strak in huishoud- of aluminiumfolie en plaats de schaaltjes vervolgens in luchtdichte bakken in de vriezer om vriesbrand te voorkomen. Je kunt de custards ongeveer een maand invriezen als je ze op de juiste manier verpakt en bewaart. Als je echter bang bent dat de custard zal schiften, vries de crème brûlée dan niet in en maak ze gewoon van tevoren als je tijd wilt besparen. Bak de custards en zet ze in de koelkast als ze eenmaal zijn afgekoeld, gewikkeld in vershoudfolie en karamelliseer ze als je ze wilt gaan serveren.
Hoe lang is crème brûlée houdbaar?
Gebakken en zonder gekarameliseerde bovenkant blijft crème brûlée 2 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast. Wikkel de schaaltjes in huishoudfolie voordat je ze in de koelkast zet. Als je ze met een gekarameliseerde bovenlaag in de koelkast zet, loop je het risico dat de suiker vocht opneemt en de krokante bovenkant zacht wordt.
Hoe maak je crème brûlée zonder keukenbrander?
Zonder een gekarameliseerde suikerlaag kun je niet van een klassieke crème brûlée spreken. Als je thuis geen keukenbrander hebt, kun je de crème brûlée ook grillen in de oven om de harde karamellaag te maken. Strooi hiervoor suiker over de vanillecustard en zet de schaaltjes op een bakplaat in de oven op de grillstand. Wanneer de suiker gesmolten en goudkleurig geworden is, kun je de crème brûlée uit de oven halen. Het resultaat: knapperige gekarameliseerde suiker bovenop een romige vanillecustard, zonder een keukenbrander te gebruiken.
Wordt crème brûlée warm of koud geserveerd?
Hoewel een traditionele crème brûlée koud wordt geserveerd, is het eigenlijk een combinatie van warm en koud. De gebakken custard wordt gekoeld en vlak voor het opdienen bedekt met gekarameliseerde suiker. De karamel bovenop is nog warm terwijl de custardlaag gekoeld is, wat dit gerecht een mooi contrast geeft.
Hoe weet je wanneer crème brûlée klaar is?
De custard moet wiebelen wanneer je hem uit de oven haalt en stolt pas wanneer hij afkoelt in de koelkast. Schud eens met een schaaltje om te zien of de custard wiebelt. Als er nog vloeistof in het midden van de custard zichtbaar is, moet hij nog wat langer in de oven.

Ingrediënten

Gepasteuriseerde eierdooiers
4
Suiker (ca. 1 dl)
85 g
Vanillepeultje
½
Volvette room
¼ L
Volle melk
100 ml
Suiker
1 el

Klassieke Franse crème brûlée met vanillesmaak

Sommige dingen zijn gewoon beter in het Frans. Dit klassieke Franse dessert met een basis van romige vanillecustard met bovenop een laag gekarameliseerde suiker is makkelijk te bereiden. Breek de gekarameliseerde laag met een lepel en zie hoe deze versplintert als glas. Geniet daarna van de heerlijke romige, knapperige lekkernij. Met dit eenvoudige recept voor crème brûlée maak je in een handomdraai een klassiek en indrukwekkend dessert.

Heerlijke karamel- en vanillesmaak

Geniet van de heerlijke combinatie van een romige textuur en knapperige karamel. De zijdezachte vanillecustard heeft een rijke smaak en textuur met een laag gekarameliseerde suiker er bovenop. De heerlijke combinatie van karamel en vanille is perfect als afsluiter van een chic diner. De knapperigheid van de gesmolten suiker en de delicate romigheid van de custard smelten op je tong.

Op zoek naar andere zoete recepten om de avond af te sluiten? Probeer dan zeker ons heerlijke recept voor apfelstrudel boordevol sappige appels of een eenvoudig en romig Frans parfait-ijs. Wil je een meer exotisch dessert, dan kun je kiezen voor onze tropische ananassoufflé.

Ervaar de verschillende texturen van crème brûlée

Crème brûlée is een elegant en minimalistisch dessert waarvan iedereen meteen onder de indruk is. Wat dit veelzijdige dessert zo bijzonder maakt, zijn de contrasterende texturen en temperaturen. Je krijgt een aangenaam knapperige, warme karamelsmaak bovenop een koude, romige, zoete laag custard. Deze combinatie van koud, romig, warm en knapperig is een feest voor de smaakpapillen en maakt elke hap perfect.

Hoe brand je een crème brûlée?

Wat is de crème zonder de brûlée? De knapperige, gekarameliseerde bovenkant is essentieel voor dit dessert en moet vlak voor het opdienen bereid worden. Om deze knapperige laag te verkrijgen, haal je de crème brûlée uit de koelkast en laat je hem minstens 30 minuten op kamertemperatuur komen voordat je hem gaat branden. Gebruik een papieren handdoek om het vocht bovenop de custards weg te deppen. Strooi er een dun laagje suiker overheen. Gebruik een keukenbrander om de suiker te smelten tot deze karameliseert en hard wordt, zodat je de mooie, glasachtige, goudbruine kleur te zien krijgt. Laat ze een paar minuten afkoelen voor je het dessert opdient.

Probeer eens iets nieuws door verschillende smaken toe te voegen

De klassieke crème brûlée met vanille bevat geen fruit, maar heeft wel de typische vanillesmaak die de roomsmaak in evenwicht brengt. Je kunt het klassieke recept met vanillesmaak makkelijk een eigen touch geven door verschillende vruchten of kruiden toe te voegen. Voeg voor een heerlijke crème brûlée met citroensmaak citroenextract toe aan de volvette room en spatel dit door het mengsel van eieren en suiker. De citroen geeft de gewone crème brûlée een frisse toets.

Dit recept voor crème brûlée werkt ook goed met lavendel. Verwarm de volvette room samen met gedroogde culinaire lavendel tot net onder het kookpunt en laat de lavendel 30 minuten trekken voordat je de room door een zeef giet. Laat de room afkoelen voordat je deze door het mengsel van eieren en suiker roert. Het resultaat: een romige custard met een aangenaam lavendelaroma die overheerlijk smaakt.