Couscous salad

Couscous salad

30 min.
Ben je gek op alles wat mediterraan is en wil je experimenteren met het gebruik van couscous in salades? Dan heb je het perfecte recept gevonden! Deze snelle couscoussalade met watermeloen, groene paprika, rode ui en saladekaas zit boordevol mooie kleuren en smaken. Geserveerd met reepjes heerlijke vinkenlap en brood is deze mediterrane salade perfect voor avonden waarop je een snel maar smakelijk diner wilt koken.
https://www.arla.nl/recepten/couscous-salad/

Bereidingswijze

Couscoussalade:
  • Doe de couscous en het zout in een kom en giet het kokende water erover. Laat ongeveer 10 minuten staan. Roer intussen een paar keer met een vork.
  • Snijd de saladekaas in blokjes en schep die samen met de olijfolie, de munt, het citroensap en het zout door de couscous.
  • Dek de kom af en zet deze minstens 15 minuten in de koelkast.
  • Voeg de watermeloen, de ui en de groene paprika toe. Breng de salade op smaak en schik hem op een groot bord.
Vinkenlap:
  • Bruin de boter in een pan. Bak de vinkenlap ongeveer 1 minuut aan elke kant en kruid hem met zout en peper. Bak hem dan gedurende ongeveer 12 minuten op laag vuur – draai de vinkenlap af en toe om.
  • Haal de vinkenlap uit de pan, dek hem af en laat hem ongeveer 10 minuten rusten.
  • Snijd hem in reepjes en serveer met de couscoussalade en het brood.
Eet smakelijk!
Tip

De beste couscoussalade heeft een zachte en luchtige basis. Daarom is het belangrijk om de couscous met een vork los te roeren zodra al het water in de kom is geabsorbeerd, om te voorkomen dat de couscous samenklontert. De couscous lijkt misschien dicht wanneer hij net gaar is, maar zodra je hem met een vork door elkaar roert, krijg je die heerlijke luchtige consistentie die je zoekt.

Tip

Als je een paar minuten wilt besteden om ervoor te zorgen dat je een zo luchtig mogelijk resultaat krijgt, leg dan een schone theedoek op een bakplaat en schep de gekookte couscous erop. Breek de korrels nu voorzichtig los met je vingers.

Vragen over couscoussalade

Met ons recept voor couscoussalade die wordt geserveerd met vinkenlap en barst van de mediterrane smaken, krijg je een heerlijke avondmaaltijd die de volgende dag ook prima smaakt als snelle lunch. Kom hieronder meer te weten over het gerecht door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen.

Wat is couscoussalade?
Couscoussalade is een gemakkelijk en heerlijk bijgerecht dat goed samengaat met veel soorten vlees, en dat ook op zichzelf een heerlijke lichte lunch oplevert. Het gerecht is populair in het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en Noord-Afrika en kan worden bereid met uiteenlopende vruchten, groenten, kruiden en dressings. Je kunt zelfs geroosterde noten, gedroogd fruit en dergelijke gebruiken om verschillende texturen toe te voegen aan de luchtige en stevige couscous.
Hoe maak je couscoussalade?
Begin met het koken van de couscous. Gewoon kokend water erover gieten en gaar laten worden. Als hij klaar is, meng je hem met citroensap, olijfolie, verse munt en zout om te beginnen met het creëren van lagen mooie mediterrane smaken. Terwijl de couscous afkoelt, gril je de vinkenlap. Voeg terwijl het vlees rust, paprika, ui en watermeloen toe aan de salade en serveer de salade met reepjes malse vinkenlap en een stukje brood.
Hoe lang blijft couscoussalade goed in de koelkast?
Een couscoussalade met verse kruiden, fruit en groente is tot 3-4 dagen houdbaar, mits goed gekoeld en in een luchtdicht bakje. Omdat de salade koud geserveerd kan worden, is het een lekkere en gemakkelijke lunch voor de volgende dagen. Voeg de reepjes vinkenlap toe aan het gerecht zelf voor een smaakvolle en frisse couscoussalade met biefstuk. De biefstuk blijft ook 3-4 dagen goed. Als je de salade langer dan een dag bewaart, doe dat dan zo mogelijk zonder de watermeloen, want die kan de salade vochtig maken.
Kun je couscoussalade invriezen?
Hoewel je gekookte couscous gemakkelijk tot 4 maanden kunt invriezen, kan een zelfgemaakte couscoussalade met vers fruit, groente en kruiden niet goed worden ingevroren. Daarom raden wij aan afgepaste hoeveelheden couscous in te vriezen en alles vers te bereiden met verse groenten en kruiden, gemengd met de ingevroren en vervolgens ontdooide couscous. De beste manier om er bij het invriezen zeker van te zijn dat de luchtige structuur behouden blijft, is door de couscous te laten afkoelen op een bakplaat, die af te dekken met huishoudfolie, de korrels los te breken met een vork en de couscous in diepvrieszakjes te doen. Ontdooi de couscous in de magnetron of in een pan op laag vuur.

Ingrediënten

Couscoussalade:
Couscous (ca. 2½ dl)
200 g
Grof zout
½ tl
Kokend water
¼ L
Blokjes witte kaas of een blok witte kaas
150
Vièrge olijfolie
1 el
Verse muntblaadjes, fijngehakt
½ dl
Versgeperst citroensap
50 ml
Grof zout
¾ tl
Watermeloen, in blokjes gesneden
300 g
Rode uien, fijngesneden (ca. 150 g)
3
Groene paprika's, in kleine blokjes (ca. 200 g)
3
Vinkenlap:
Boter
25 g
Vinkenlap (ca. 400 g)
1
Grof zout
¾ tl
Versgemalen peper
Serveren met
Rustiek brood
240 g

Mediterrane couscoussalade met watermeloen

Couscous heeft een milde smaak met zoete en nootachtige ondertonen die goed samengaat met een reeks verschillende vruchten, kruiden en groenten. Couscous voegt een heerlijke, luchtige, maar enigszins stevige en kauwbare textuur toe aan gerechten. Daarom is het gebruik van couscous in salades een populaire keuze in veel keukens rond de Middellandse Zee.

De zachte textuur gaat goed samen met de knapperigheid van de rode ui en groene paprika, en de licht bittere smaak van deze ingrediënten vult de natuurlijke zoetheid van de couscous aan, die wordt benadrukt door de zoete watermeloen. De toegevoegde zoute saladekaas versterkt deze smaken en maakt de algehele ervaring compleet.

Onweerstaanbare watermeloen in salade

Een mediterrane salade als deze biedt veel mogelijkheden wat betreft de verschillende verse ingrediënten die je kunt gebruiken. Watermeloen is een mooie keuze met zijn sappigheid, zoetheid en licht knapperige textuur. De zoete smaak vult de zachte couscous aan, evenals de scherpe ui en groene paprika, de zoute saladekaas en de verse munt. Hij voegt wat evenwicht toe qua smaak en qua textuur, en een verrassend en heerlijk element waardoor je je aan de Middellandse Zee waant.

Heerlijke dressing met munt en citroen

Een frisse dressing voor de couscoussalade is de perfecte finishing touch. Wij hebben ervoor gekozen om zuur citroensap en verse muntblaadjes te combineren met olijfolie om een dressing met veel pit te creëren die een verfrissend en verkoelend gevoel op het gehemelte geeft. De zoetheid van de munt past goed bij de gegrilde vinkenlap en de smaakvolle couscoussalade met watermeloen, en wordt misschien al snel je favoriete dressing.

Serveer als bijgerecht bij vinkenlap

Deze couscoussalade met groente is een mooi bijgerecht bij een malse vinkenlap. Een perfect gegaarde vinkenlap heeft een licht gekaramelliseerd oppervlak en veel intense en rijke rundvleessmaak, en is heerlijk als hij wordt geserveerd met een couscoussalade vol mediterrane smaken. Dit rijke stuk vlees wordt perfect aangevuld door de frisheid van de groenten en vooral door de zoete en sappige watermeloen.

Experimenteer met andere mediterrane smaken

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor wat er in ons heerlijke bijgerecht kan, zodat de salade elke keer dat je hem maakt interessant blijft.

Als je inspiratie vindt in de mediterrane keuken, kun je kijken naar de traditionele Griekse salade en prachtige verse ingrediënten zoals olijven, tomaat en komkommer gebruiken in de mediterrane couscoussalade. Je kunt ook de wrange Italiaanse gremolatasaus gebruiken als een heldere en levendige toevoeging aan de dressing. Of benadruk de zoetheid van dit recept en voeg naast kikkererwten ook abrikozen, vijgen, rozijnen en gehakte amandelen toe voor een Marokkaanse couscoussalade.