De beste couscoussalade heeft een zachte en luchtige basis. Daarom is het belangrijk om de couscous met een vork los te roeren zodra al het water in de kom is geabsorbeerd, om te voorkomen dat de couscous samenklontert. De couscous lijkt misschien dicht wanneer hij net gaar is, maar zodra je hem met een vork door elkaar roert, krijg je die heerlijke luchtige consistentie die je zoekt.
Als je een paar minuten wilt besteden om ervoor te zorgen dat je een zo luchtig mogelijk resultaat krijgt, leg dan een schone theedoek op een bakplaat en schep de gekookte couscous erop. Breek de korrels nu voorzichtig los met je vingers.
Met ons recept voor couscoussalade die wordt geserveerd met vinkenlap en barst van de mediterrane smaken, krijg je een heerlijke avondmaaltijd die de volgende dag ook prima smaakt als snelle lunch. Kom hieronder meer te weten over het gerecht door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen.
Couscous (ca. 2½ dl)
|
200 g |
---|---|
Grof zout
|
½ tl |
Kokend water
|
¼ L |
Blokjes witte kaas of een blok witte kaas
|
150 |
Vièrge olijfolie
|
1 el |
Verse muntblaadjes, fijngehakt
|
½ dl |
Versgeperst citroensap
|
50 ml |
Grof zout
|
¾ tl |
Watermeloen, in blokjes gesneden
|
300 g |
Rode uien, fijngesneden (ca. 150 g)
|
3 |
Groene paprika's, in kleine blokjes (ca. 200 g)
|
3 |
Boter
|
25 g |
---|---|
Vinkenlap (ca. 400 g)
|
1 |
Grof zout
|
¾ tl |
Versgemalen peper
|
Rustiek brood
|
240 g |
---|
Couscous heeft een milde smaak met zoete en nootachtige ondertonen die goed samengaat met een reeks verschillende vruchten, kruiden en groenten. Couscous voegt een heerlijke, luchtige, maar enigszins stevige en kauwbare textuur toe aan gerechten. Daarom is het gebruik van couscous in salades een populaire keuze in veel keukens rond de Middellandse Zee.
De zachte textuur gaat goed samen met de knapperigheid van de rode ui en groene paprika, en de licht bittere smaak van deze ingrediënten vult de natuurlijke zoetheid van de couscous aan, die wordt benadrukt door de zoete watermeloen. De toegevoegde zoute saladekaas versterkt deze smaken en maakt de algehele ervaring compleet.
Een mediterrane salade als deze biedt veel mogelijkheden wat betreft de verschillende verse ingrediënten die je kunt gebruiken. Watermeloen is een mooie keuze met zijn sappigheid, zoetheid en licht knapperige textuur. De zoete smaak vult de zachte couscous aan, evenals de scherpe ui en groene paprika, de zoute saladekaas en de verse munt. Hij voegt wat evenwicht toe qua smaak en qua textuur, en een verrassend en heerlijk element waardoor je je aan de Middellandse Zee waant.
Een frisse dressing voor de couscoussalade is de perfecte finishing touch. Wij hebben ervoor gekozen om zuur citroensap en verse muntblaadjes te combineren met olijfolie om een dressing met veel pit te creëren die een verfrissend en verkoelend gevoel op het gehemelte geeft. De zoetheid van de munt past goed bij de gegrilde vinkenlap en de smaakvolle couscoussalade met watermeloen, en wordt misschien al snel je favoriete dressing.
Deze couscoussalade met groente is een mooi bijgerecht bij een malse vinkenlap. Een perfect gegaarde vinkenlap heeft een licht gekaramelliseerd oppervlak en veel intense en rijke rundvleessmaak, en is heerlijk als hij wordt geserveerd met een couscoussalade vol mediterrane smaken. Dit rijke stuk vlees wordt perfect aangevuld door de frisheid van de groenten en vooral door de zoete en sappige watermeloen.
Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor wat er in ons heerlijke bijgerecht kan, zodat de salade elke keer dat je hem maakt interessant blijft.
Als je inspiratie vindt in de mediterrane keuken, kun je kijken naar de traditionele Griekse salade en prachtige verse ingrediënten zoals olijven, tomaat en komkommer gebruiken in de mediterrane couscoussalade. Je kunt ook de wrange Italiaanse gremolatasaus gebruiken als een heldere en levendige toevoeging aan de dressing. Of benadruk de zoetheid van dit recept en voeg naast kikkererwten ook abrikozen, vijgen, rozijnen en gehakte amandelen toe voor een Marokkaanse couscoussalade.