Om de courgettes gelijkmatig te roosteren, moet je ze ook gelijkmatig in plakjes snijden. Je kunt hiervoor een mandoline gebruiken. Als je ze op de bakplaat uitspreidt, zorg er dan voor dat ze in een enkele laag liggen zonder dat ze elkaar overlappen, zodat ze gelijkmatig roosteren.
Laat de plakjes courgette een beetje afkoelen voordat je de salade in elkaar zet. Zo smelt de kaas niet.
We raden aan om het meteen te serveren zodat alles vers en lekker blijft. Als je het van tevoren moet klaarmaken, houd dan alle ingrediënten apart en zet het vlak voor het opdienen in elkaar.
Als je vragen hebt over deze gemakkelijke, heerlijke salade, dan hebben wij de antwoorden. Hieronder nemen we een aantal van de meest gestelde vragen door die helpen om meer duidelijkheid te krijgen over hoe je dit onweerstaanbare bijgerecht maakt.
Courgettes
|
400 g |
---|---|
Harissapasta
|
2 tl |
Honing
|
1 tl |
Olie
|
2 tl |
Zout
|
½ tl |
Spruitjes
|
30 g |
Witte kaas
|
200 g |
Grof gehakte verse munt
|
100 ml |
Wat is er beter dan een eenvoudige maar smaakvolle salade? Niet veel, denken wij - en onze salade van gegrilde courgette met harissa en witte kaas past precies in die categorie. Het is ongelooflijk eenvoudig om te maken, maar absoluut onweerstaanbaar wanneer het wordt geserveerd. De dunne plakjes courgette worden gemengd met harissa - een Noord-Afrikaanse chilipasta boordevol heerlijke kruiden die elk ingrediënt opleukt. In de oven karamelliseren de dunne plakjes courgette en krijgen ze een laagje heerlijke snoep.
Gemengd met honing en olie geeft de harissapasta de salade een pittige en licht rokerige smaak. Voor een eenvoudig gerecht als dit zorgt deze kleine toevoeging voor veel complexiteit. De hitte gaat uitstekend samen met de zoetheid van de honing en de pittigheid van de kaas. Harissa bevat ook komijn en koriander - twee specerijen die het uitstekend doen bij veel verschillende gerechten zoals vlees, waardoor de salade perfect is als bijgerecht.
Ons recept voor geroosterde salade van courgette kan gemakkelijk worden gecombineerd met een groot aantal gerechten. Het is een veelzijdig bijgerecht dat perfect past bij gegrilde kip, rundvlees, lam, vis of tofu. De salade zit boordevol pittige, kruidige en frisse smaken die bij elk van deze eiwitten passen.
Je kunt de salade ook op een bedje van quinoa of couscous serveren. Quinoa of couscous en courgette smaken niet alleen heerlijk samen, de luchtige couscous of quinoa neemt ook alle smaakvolle vloeistoffen uit je salade op.
Het is belangrijk dat je een gerecht kiest dat past bij en een aanvulling is op het smaakprofiel van je salade. Een lichte pasta primavera of pasta met citroen en knoflook hebben allebei de frisheid van de salade, maar de hartige, mild zoete tonen ronden de hele maaltijd af. Samen vormen ze een perfect gerecht om van te genieten tijdens de lunch of zelfs het avondeten.
Dit recept is perfect om restjes groente te gebruiken. Natuurlijk courgettes, die je misschien vergeten bent achter in de groentelade in de koelkast. Maar je kunt ook overige groenten proberen als aanvulling op de gebakken, verkoolde plakjes courgette.
Probeer ook eens restjes paprika of aubergine, die goed passen bij de milde smaak en heerlijke textuur van courgette. Snijd ze in dunne plakjes, meng ze met het harissa-mengsel en rooster ze net als de plakjes courgette. Wortelgroenten zijn ook heerlijk, bijvoorbeeld wortels, pastinaak of bieten, afhankelijk van wat je nog in de koelkast hebt liggen. Het duurt wel langer om ze te roosteren, omdat ze dichter zijn dan courgettes. Bestrooi ze voor het roosteren met zout om de natuurlijke suikers eruit te halen zodat ze heerlijk karamelliseren in de oven. Restjes ui, prei, spruitjes en dergelijke zijn net zo lekker.
Welke restjes groente je ook kiest, houd rekening met de bereidingstijd van deze groenten in vergelijking met de courgettes, zodat alles perfect gaart in de oven. Maak gewoon een grotere hoeveelheid van het harissa-mengsel zodat je genoeg hebt voor de extra groenten en volg het recept!
Om overige groenten te gebruiken in nieuwe gerechten, kun je de salade serveren met een hoofdgerecht zoals de heerlijke asperge quiche of de smakelijke groente taart - deze zijn heerlijk met de hartige courgette en zijn ook perfecte opties voor restjes.