Kies voor verse en kwaliteitsvolle ingrediënten. Gebruik champignons met een milde smaak zodat ze de smaken van de stoofpot niet overheersen. Witte champignons zijn een goede keuze omdat ze een milde, aardse smaak met een notig accent hebben.
Maak je geen zorgen als er restjes zijn. Coq au vin smaakt nog beter als je het gerecht een nacht in de koelkast laat staan, zodat de smaken van de stoofpot zich beter kunnen ontwikkelen en vermengen. Coq au vin is 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt de restjes makkelijk opwarmen in de magnetron op een gemiddelde stand of in een pan op het fornuis terwijl je af en toe roert.
Als je altijd al hebt willen weten hoe je makkelijk coq au vin maakt, dan is dit het ideale recept voor jou. Hieronder vind je meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen over deze Franse klassieker.
Jonge haan of grote scharrelkip (ca. 2¼ kg)
|
1 |
---|---|
Spekblokjes
|
125 g |
Boter
|
25 g |
Zilveruitjes
|
20 |
Schoongemaakte champignons
|
250 g |
Speciale tarwebloem
|
2 el |
Rode wijn (bijv. Cabernet Sauvignon)
|
½ L |
Kippenbouillon
|
300 ml |
Kleine knoflookteentjes, doormidden gesneden
|
2 |
Verse tijmblaadjes
|
½ dl |
Platte peterselie
|
1 dl |
Laurierblaadjes
|
2 |
Grof zout
|
½ tl |
Versgemalen peper
|
|
Koude boter, in blokjes
|
25 g |
Grof gehakte platte peterselie
|
2 dl |
Aardappelpuree, rijst of volkoren sandwichbrood
|
---|
Met ons recept voor coq au vin heb je de Franse keuken zo onder de knie! De lijst met ingrediënten kan in eerste instantie wat overweldigend zijn, maar als je de instructies goed volgt, zul je deze rustieke Franse klassieker moeiteloos kunnen bereiden. Het resultaat is een heerlijke stoofpot vol rijke, aardse smaken die makkelijker te maken is dan je zou denken. Trakteer jezelf op een smakelijke ervaring met een van de meest elegante en luxueuze stoofpotten die je ooit zult eten.
Ontdek de wereld van de Franse gastronomie met andere recepten zoals de klassieke quiche Lorraine, salade Niçoise met olijven, tonijn en aardappelen, of crêpes Suzette gedrenkt in een sinaasappelsaus.
Wijn van hoge kwaliteit is niet alleen essentieel voor een rijke smaak, maar de zuurgraad van de wijn maakt het vlees ook malser, wat betekent dat aards smakende wijnen een perfecte match zijn. Een volle Cabernet Sauvignon is een goede optie omdat deze wijn een hoog zuurgehalte en een rijke fruitsmaak met tonen van hout en vanille heeft.
Traditioneel wordt voor coq au vin een bourgognewijn gebruikt, dus is een wijn als Pinot Noir ook een logische keuze. Deze droge wijn is goed te combineren met lichtere vleessoorten en heeft bloemige en aardse tonen die niet overheersen. Maar bovenal is een kwaliteitswijn de beste keuze voor coq au vin als je een volle, diepe en hartige smaak wilt die perfect samengaat met de andere ingrediënten.
Onze coq au vin heeft een heerlijk hartige smaak dankzij de glanzende rodewijnsaus die doordrenkt is met aromatische kruiden en spek. De knapperige stukjes spek contrasteren heerlijk met de zijdezachte saus en het malse vlees, terwijl de tijm, laurier en peterselie de stoofpot aromatische toetsen geven die de milde rodewijnsmaak perfect aanvullen.
Of je nu haan, kip of ander gevogelte gebruikt, je bent altijd verzekerd van mals vlees. Het traditionele recept werd oorspronkelijk ontwikkeld om taai vlees eetbaarder te maken. Daarom wordt het gevogelte geschroeid en gestoofd in een kleine hoeveelheid vloeistof. De lange, langzame gaarmethode helpt de smaken en malsheid te ontwikkelen. Neem dus de tijd om dit gerecht goed te bereiden. Je zult geen spijt krijgen van de extra tijd die je besteed hebt aan het mals maken van het vlees.
Dit recept is een echte klassieker, maar toch kun je er makkelijk mee experimenteren. Coq au vin blanc is een heerlijke variatie op de klassieke versie waarbij in plaats van rode wijn witte wijn wordt gebruikt. Witte wijn zorgt voor een subtielere smaak, zodat de andere ingrediënten kunnen schitteren terwijl je smaakpapillen toch verwend worden. Wat de witte wijn betreft, raden we aan een droge wijn te nemen met een frisse, citrusachtige smaak die niet al te zoet is, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc of een droge Riesling. Zo krijgt je coq au vin blanc een perfecte smaakbalans.
Hoewel beide versies het hele jaar door heerlijk zijn, is de klassieke coq au vin met zijn krachtige, warme rodewijnsmaak perfect voor de herfst of de winter. Coq au vin blanc is dan weer ideaal tijdens de lente of zomer met een glas koele witte wijn erbij. Bovendien kun je er verschillende voorjaarsgroenten, zoals asperges, aan toevoegen.