Clubsandwich

Clubsandwich

30 min.
De clubsandwich is een heerlijke Amerikaanse klassieker die je in pubs, restaurants en delicatessenzaken over de hele wereld vindt. Deze versie is gemaakt met vers gekookte kipfilet, spek en zure room.
https://www.arla.nl/recepten/clubsandwich/

Bereidingswijze

  • Sla de kipfilets wat plat. Breng ze op smaak met peper en zout en bak ze in boter in een koekenpan, ongeveer 6 minuten per kant.
  • Snijd de plakjes spek en bak ze knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de kip en tomaten in dunne plakjes.
  • Rooster het brood lichtjes en laat het afkoelen. Verdeel de zure room over de sneetjes brood. Stapel de sneetjes brood per drie met de sla, de kip, het spek en de tomaat ertussen.
  • Druk de sneetjes brood samen en snijd ze diagonaal in driehoekjes. Steek er tandenstokers in.
  • Klaar!
Eet smakelijk!

Wat drink je bij een clubsandwich?

De clubsandwich kent zijn oorsprong in de Amerikaanse bar- en dinercultuur en werd daar vaak bij gekoelde dranken geserveerd. Een frisse pils of ander biertje naar keuze, met of zonder alcohol, gaat dus perfect samen met een clubsandwich. Als je meer van wijn houdt, is een vollere witte wijn zoals de Californische Chardonnay een goede keuze. Een rode wijn met een gemiddelde body, zoals een Pinot Noir of Grenache, werkt ook prima. Voor een jonger publiek zijn vers gemaakte ijskoude limonade of cola een goede keuze.

Wat zit er meestal op een clubsandwich?
Een klassieke clubsandwich of 'clubhouse sandwich' is vaak belegd met drie soorten vlees: ham, kalkoen en bacon. De vleessoorten worden samen met sla en tomaat tussen twee sneetjes toast gelegd, vaak met nog een derde sneetje in het midden. Daarnaast worden boter en/of mayonaise gebruikt om wat vocht toe te voegen, en soms is er ook kaas bij. Het broodje wordt vaak hoog gestapeld, met een sandwichprikker die de lagen bij elkaar houdt. Zie de clubsandwich als een canvas dat je naar wens kunt afwerken. Voeg dus gerust plakjes avocado, een gebakken ei, wat Dijonmosterd en ingemaakte ui toe – wat je zelf lekker vindt.
Welke dressing moet ik gebruiken?
Smeer een saus of dressing op de clubsandwich om textuur en smaak toe te voegen. Zoals bij elk ingrediënt zijn er heel wat mogelijkheden. In dit recept gebruiken we zure room in plaats van de klassieke mayonaise om wat romige frisheid toe te voegen. Een caesardressing zorgt voor een echte smaakexplosie en maakt van je broodje bijna een handzame versie van de iconische caesarsalade. Voeg voor wat extra pit een beetje Dijonmosterd toe aan de zure room of mayo voor je deze erop smeert. Of doe eens gek en kies voor je favoriete curry- of chilisaus! Het is tenslotte jouw clubsandwich.
Waar komt de clubsandwich vandaan?
De clubsandwich is een echte Amerikaanse klassieker. De exacte oorsprong is echter niet bekend. Mogelijk was het de Union Club in New York City die dit type broodje voor het eerst serveerde: "Twee geroosterde sneetjes Grahambrood met een laagje kalkoen of kip en ham ertussen, warm geserveerd". (The Evening World, 18 november 1889). We weten in ieder geval dat het broodje in de 20e eeuw alomtegenwoordig was in Amerikaanse delicatessenzaken, country clubs en restaurants en dat de populariteit ervan tot op de dag van vandaag blijft toenemen.
Een warme of koude clubsandwich?
Het is niet aan te raden om een clubsandwich koud te serveren. In ons recept wordt warme, vers bereide kip en spek gebruikt. Maar je kunt ook sneetjes kip of kalkoen gebruiken, of zelfs een restje kip uit de koelkast. Wat je ook kiest, het vlees kan het best warm of op kamertemperatuur worden geserveerd, zodat de rijke smaken goed tot hun recht komen. Ook de toast moet warm en knapperig geserveerd worden. Als het vlees en de toast echter te warm zijn, zal de sla verwelken en zijn textuur verliezen. Vermijd dus koelkastkoud vlees en laat alle vers bereide ingrediënten een beetje afkoelen voordat je het broodje bereidt.

Ingrediënten

Kipfilets
300 g
Zout
½ tl
Zwarte peper
1 snufje
Boter
Tomaten
2
Zure room, light, tomaat en basilicum
200 ml
Sla
Bacon
140 g
Wit brood
12 plakjes

Clubsandwich zonder kip – een vegetarisch alternatief

Ook vegetariërs en veganisten kunnen genieten van een clubsandwich. De kunst is hier om de rijke smaken van kip en spek te vervangen door even lekkere groenten. Je kunt natuurlijk ook plantaardige vleesvervangers gebruiken. Of gebruik in plaats van kip gegrilde aubergineschijfjes of portobellochampignons. Zo krijg je diepe smaken die perfect combineren met de frisse sla en tomaat. Het zoute spek kun je vervangen door vers gemaakte hummus of een veganistische olijventapenade. Smeer tot slot wat veganistische mayonaise op je toast en maak je klaar voor een echte smaakexplosie.

Suggesties voor het serveren van clubsandwiches

Afhankelijk van hoeveel honger je hebt, kun je een clubsandwich gewoon als volledige maaltijd eten. Pas gewoon het beleg aan en stapel de broodjes zo hoog als je wilt. In restaurants en gastronomische pubs wordt een clubsandwich vaak geserveerd met friet. Als je gefrituurde koolhydraten wilt vermijden, kies dan voor in de oven geroosterde aardappelen of een verse aardappelsalade om ervoor te zorgen dat niemand met honger van tafel gaat. En natuurlijk werkt een groene salade met je favoriete ingrediënten ook prima.