Misschien zie je er wel tegenop om al die kersen te ontpitten om een kersenclafoutis te maken, maar dat hoeft geen vervelend werkje te zijn – eigenlijk is het heel gemakkelijk. Verwijder eerst de steeltjes en was de kersen. Plaats dan een kers boven de opening van een kleine fles en gebruik een stevig rietje (bijvoorbeeld een herbruikbare van roestvrij staal), een eetstokje of een tandenstoker om de pit uit de vrucht en in de fles eronder te duwen. Zo worden de kersenpitten netjes in de fles opgevangen en kun je ze daarna heel makkelijk weggooien.
Je kunt dit natuurlijk ook zonder fles doen als je er geen met een geschikte maat hebt. Oefen gewoon druk uit op het punt waar het steeltje aan de kers vastzat en duw tot de pit verwijderd is. Zo kun je snel en makkelijk alle kersen ontpitten om je clafoutisvulling te bereiden.
Met ons eenvoudige recept is het erg makkelijk om een heerlijke kersenclafoutis te bakken. Hieronder lees je hoe je dit heerlijke dessert kunt bereiden en bakken.
Verse kersen
|
500 g |
---|---|
Algemeen bloem
|
100 g |
Volle melk
|
½ L |
Suiker
|
100 g |
Eieren
|
4 |
Eidooiers
|
2 |
Cognac of rum
|
2 el |
Poedersuiker
|
De Franse keuken loopt over van heerlijke recepten voor taarten, cakes en desserts, en deze heerlijke kersenclafoutis is daarop geen uitzondering. Deze klassieke kersentaart is geweldig als afsluiter van een heerlijk diner of als lekker tussendoortje bij een kopje thee of koffie.
Onze kersenclafoutis is zowel zoet als zuur en door er wat alcohol aan toe te voegen, krijg je een intense smaak die het gebak nog verrassender maakt. Serveer dit heerlijke dessert koel en bestrooi het met poedersuiker. Zorg voor een extra zuur accent door er een toefje zure room of yoghurt bij te geven, of ga volledig voor zoet en serveer het gebak met wat koude, luchtige slagroom.
De clafoutis wordt vaak beschreven als een Franse kersentaart, maar de consistentie ervan lijkt veel meer op die van een vla dan je zou verwachten van een klassieke kersentaart. Hoewel de randen tijdens het bakken heerlijk knapperig en gekarameliseerd worden, doet de textuur van het gebak meer denken aan zachte desserts zoals vla, pudding of soufflé. Het gebakken beslag en de zachte stukjes kers in deze zachte, smeuïge, bijna romige taart lijken wel in je mond te smelten.
Heeft deze beschrijving van wat kersenclafoutis zo heerlijk en bijzonder maakt je nieuwsgierig gemaakt naar andere klassieke Franse desserts? Bekijk dan ook eens onze heerlijke en makkelijke Franse recepten voor crème brûlée of crêpes suzette.
Met ons recept voor kersenclafoutis maak je een dessert dat echt een ode is aan de kers. Welk type kers je kiest, heeft een grote invloed op het smaakprofiel en de nuances van het dessert. Traditioneel wordt een clafoutis gemaakt met zwarte kersen, ook wel zoete kersen genoemd. Door dit type te gebruiken, wordt het gebak heerlijk zoet. Als je voor zure kersen kiest – bekend om hun karakteristieke heldere, rode kleur – krijg je een vrij zure kersentaart met een verrassende smaak.
Welke kersensoort je ook kiest, je krijgt een heerlijk dessert dat zowel zoet als zuur is. Kies gewoon zelf of je de natuurlijke zoetheid of zuurheid van deze veelzijdige, kleine vrucht wilt benadrukken.
Krijg je maar geen genoeg van kersen en wil je nog meer heerlijke desserts of tussendoortjes maken? Bekijk dan ook eens ons recept voor chocolade-kersentaart.
Hoewel dit Franse dessert meestal wordt gemaakt met heerlijke, rijpe kersen is het ook zeer aan te bevelen om te experimenteren met andere bessen en vruchten. Je kunt deze Franse klassieker dus het hele jaar door bakken en serveren met vruchten uit de winkel of zomerse lekkernijen uit de diepvries.
Vervang de kersen in de clafoutis bijvoorbeeld door bosbessen, bramen of frambozen. Of je kunt ook een zoete bes zoals de bosbes combineren met een zuurder product zoals rabarber. Dat zal de natuurlijke zoetheid van de bes wat compenseren, als je bang bent dat het dessert te zoet wordt. Je kunt natuurlijk ook naar wens een eigen mix samenstellen met heerlijke verse of diepgevroren bessen.
Een andere mogelijkheid is om appels, peren of perziken alleen of gecombineerd met de kersen te gebruiken. Dit bezorgt de clafoutis een heerlijke fruitigheid en wat extra structuur.