Clafoutis

Clafoutis

1 u 30 min.
Bereidingstijd 30 min.
Rechtstreeks uit de Franse keuken: clafoutis, een smeuïg, gebakken dessert gevuld met heerlijke kersen. Deze makkelijke kersenclafoutis is een zoetzuur dessert met een smeuïge, vla-achtige kern en knapperige, gekarameliseerde randen. De rijke, fruitige smaak wordt aangevuld met cognac of rum naar keuze. Onze kersenclafoutis ziet er prachtig uit als hij bestrooid is met poedersuiker en is heerlijk met wat koude, verse zure room, yoghurt of slagroom.
https://www.arla.nl/recepten/clafoutis/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 °C (gewone oven).
  • Ontpit de kersen. Strooi er wat suiker over als ze te zuur zijn.
  • Meng de bloem en 100 ml melk goed door elkaar en meng vervolgens alle andere ingrediënten erdoor, behalve de poedersuiker.
  • Vet een springvorm in of doe er bakpapier in als je niet zeker weet of hij 100% lekvrij is.
  • Giet de helft van het beslag in de vorm en zet het 12-15 minuten in de oven.
  • Haal het uit de oven en verdeel de kersen erover voordat je de andere helft van het beslag over de kersen giet. Zet het gebak 35 minuten terug in de oven. Haal het eruit en laat het afkoelen. Het kan zacht lijken, maar het zal nog verder opstijven.
  • Bestrooi met poedersuiker en serveer.
Eet smakelijk!
Tip

Misschien zie je er wel tegenop om al die kersen te ontpitten om een kersenclafoutis te maken, maar dat hoeft geen vervelend werkje te zijn – eigenlijk is het heel gemakkelijk. Verwijder eerst de steeltjes en was de kersen. Plaats dan een kers boven de opening van een kleine fles en gebruik een stevig rietje (bijvoorbeeld een herbruikbare van roestvrij staal), een eetstokje of een tandenstoker om de pit uit de vrucht en in de fles eronder te duwen. Zo worden de kersenpitten netjes in de fles opgevangen en kun je ze daarna heel makkelijk weggooien.

Tip

Je kunt dit natuurlijk ook zonder fles doen als je er geen met een geschikte maat hebt. Oefen gewoon druk uit op het punt waar het steeltje aan de kers vastzat en duw tot de pit verwijderd is. Zo kun je snel en makkelijk alle kersen ontpitten om je clafoutisvulling te bereiden.

Vragen over kersenclafoutis

Met ons eenvoudige recept is het erg makkelijk om een heerlijke kersenclafoutis te bakken. Hieronder lees je hoe je dit heerlijke dessert kunt bereiden en bakken.

Hoe maak je clafoutis?
Maak onze makkelijke kersenclafoutis als een heerlijk dessert of tussendoortje. Begin met het ontpitten van de kersen en het maken van het beslag. Neem een springvorm, leg er bakpapier in en giet de helft van het beslag in de vorm. Bak het gedurende 12-15 minuten, voeg dan de kersen en de rest van het beslag toe en bak het nog eens 35 minuten. Laat de clafoutis afkoelen en opstijven voordat je hem bestrooid met poedersuiker en met eventueel wat zure room, yoghurt of slagroom serveert.
Kun je clafoutis van tevoren maken?
Je kunt dit dessert makkelijk van tevoren maken, want het kan meteen na afkoelen worden geserveerd, koud uit de koelkast zoals een vla of lichtjes opgewarmd in de oven als je van een warm dessert houdt. Je kunt het dus bereiden wanneer je tijd hebt en opdienen wanneer je er zin in hebt. In de koelkast is het dessert tot 3 dagen houdbaar.
Kun je clafoutis invriezen?
Aangezien de Franse kersenclafoutis een vrij delicaat dessert is, is het aan te raden het vers te eten in plaats van het in te vriezen. Door de vla-achtige textuur kan de clafoutis niet zo goed worden ingevroren, omdat de textuur verandert en papperig of korrelig kan worden. Als je toch besluit te experimenteren met invriezen, is het raadzaam de bevroren kersenclafoutis maximaal 7 dagen in de vriezer te bewaren. Als je de rest van het gebak wil opeten, laat het dan 's nachts langzaam ontdooien in de koelkast. Als je vergeet het gebak de avond tevoren uit de vriezer te nemen, laat het dan enkele uren ontdooien.
Hoe maak je clafoutis met bevroren kersen?
Als het kersenseizoen voorbij is, kun je ook kersenclafoutis maken met bevroren kersen. Je hoeft ze niet te laten ontdooien, want dat duurt maar een paar minuten. Leg de bevroren kersen gewoon op een papieren handdoek en kijk of er geen rijp aan kleeft. Is dat wel het geval, laat er dan lauw water over lopen en droog ze voorzichtig af voordat je ze als vulling gebruikt.

Ingrediënten

Verse kersen
500 g
Algemeen bloem
100 g
Volle melk
½ L
Suiker
100 g
Eieren
4
Eidooiers
2
Cognac of rum
2 el
Poedersuiker

Kersenclafoutis, een klassieke desserttaart

De Franse keuken loopt over van heerlijke recepten voor taarten, cakes en desserts, en deze heerlijke kersenclafoutis is daarop geen uitzondering. Deze klassieke kersentaart is geweldig als afsluiter van een heerlijk diner of als lekker tussendoortje bij een kopje thee of koffie.

Onze kersenclafoutis is zowel zoet als zuur en door er wat alcohol aan toe te voegen, krijg je een intense smaak die het gebak nog verrassender maakt. Serveer dit heerlijke dessert koel en bestrooi het met poedersuiker. Zorg voor een extra zuur accent door er een toefje zure room of yoghurt bij te geven, of ga volledig voor zoet en serveer het gebak met wat koude, luchtige slagroom.

Franse kersentaart met een zachte, vla-achtige textuur

De clafoutis wordt vaak beschreven als een Franse kersentaart, maar de consistentie ervan lijkt veel meer op die van een vla dan je zou verwachten van een klassieke kersentaart. Hoewel de randen tijdens het bakken heerlijk knapperig en gekarameliseerd worden, doet de textuur van het gebak meer denken aan zachte desserts zoals vla, pudding of soufflé. Het gebakken beslag en de zachte stukjes kers in deze zachte, smeuïge, bijna romige taart lijken wel in je mond te smelten.

Heeft deze beschrijving van wat kersenclafoutis zo heerlijk en bijzonder maakt je nieuwsgierig gemaakt naar andere klassieke Franse desserts? Bekijk dan ook eens onze heerlijke en makkelijke Franse recepten voor crème brûlée of crêpes suzette.

Geniet van een zoetzure kersenclafoutis

Met ons recept voor kersenclafoutis maak je een dessert dat echt een ode is aan de kers. Welk type kers je kiest, heeft een grote invloed op het smaakprofiel en de nuances van het dessert. Traditioneel wordt een clafoutis gemaakt met zwarte kersen, ook wel zoete kersen genoemd. Door dit type te gebruiken, wordt het gebak heerlijk zoet. Als je voor zure kersen kiest – bekend om hun karakteristieke heldere, rode kleur – krijg je een vrij zure kersentaart met een verrassende smaak.

Welke kersensoort je ook kiest, je krijgt een heerlijk dessert dat zowel zoet als zuur is. Kies gewoon zelf of je de natuurlijke zoetheid of zuurheid van deze veelzijdige, kleine vrucht wilt benadrukken.

Krijg je maar geen genoeg van kersen en wil je nog meer heerlijke desserts of tussendoortjes maken? Bekijk dan ook eens ons recept voor chocolade-kersentaart.

Experimenteer met verschillende bessen en vruchten

Hoewel dit Franse dessert meestal wordt gemaakt met heerlijke, rijpe kersen is het ook zeer aan te bevelen om te experimenteren met andere bessen en vruchten. Je kunt deze Franse klassieker dus het hele jaar door bakken en serveren met vruchten uit de winkel of zomerse lekkernijen uit de diepvries.

Vervang de kersen in de clafoutis bijvoorbeeld door bosbessen, bramen of frambozen. Of je kunt ook een zoete bes zoals de bosbes combineren met een zuurder product zoals rabarber. Dat zal de natuurlijke zoetheid van de bes wat compenseren, als je bang bent dat het dessert te zoet wordt. Je kunt natuurlijk ook naar wens een eigen mix samenstellen met heerlijke verse of diepgevroren bessen.

Een andere mogelijkheid is om appels, peren of perziken alleen of gecombineerd met de kersen te gebruiken. Dit bezorgt de clafoutis een heerlijke fruitigheid en wat extra structuur.