Citroencakerol
Bereidingswijze
Cakerol
Citroencrème
Garnering
Citroencakerol
Ingrediënten
Cakerol
Eieren
|
2 |
---|---|
Suiker
|
125 g |
Citroenschil (onbehandeld), geraspt
|
½ tl |
Gesmolten boter
|
25 g |
Aardappelzetmeel
|
3 el |
Algemeen bloem
|
2 tl |
Bakpoeder
|
1 tl |
Citroencrème
Gelatineblaadjes
|
2 bladeren |
---|---|
Eiwit
|
1 |
Suiker
|
1 el |
Roomkaas, naturel
|
100 g |
Eidooier
|
1 |
Citroenschil (onbehandeld), geraspt
|
½ tl |
Suiker
|
3½ el |
Versgeperst citroensap
|
2 el |
Garnering
Schil van twee citroenen (onbehandeld) in dikke spiralen
|
|
---|---|
Water
|
200 ml |
Suiker
|
85 g |
Klaverzuring
|
De Europese oorsprong van citroencakerol
Het mogelijk beste en beroemdste voorbeeld van een cakerol die als dessert werd geserveerd is de zogenaamde 'Swiss roll', waarvan verwarrend genoeg wordt gedacht dat deze stamt uit Oostenrijk, Slovenië en Midden-Europa van rond 1800, maar mogelijk zelfs eerder. De cakerol werd in heel Europa populair en uiteindelijk ook in de VS, waar de lokale variant bekend staat als 'jelly roll'.
De verschillende, heerlijke variaties
Hoewel voor deze cakerol een citroencrème wordt gebruikt, is er echt geen limiet aan het soort vulling dat je hiervoor kunt kiezen: vruchtenjam, chocoladecrème en zelfs mascarpone werken ook heel goed. Je kunt bovendien cacao aan het deeg toevoegen om een dubbele chocoladevariant te maken.
Wees creatief in het versieren van je citroencakerol
Citroen is een veelzijdige smaak die goed te combineren is met verschillende soorten versiering. Verse bessen, zoals frambozen, bosbessen en bramen zijn in combinatie met muntblaadjes een bijzondere en smakelijke combinatie. Opgewarmde bessencompote met enkele bolletjes goede vanille-ijs gaan ook perfect samen met de cakerol.
Welke drank is lekker bij een citroencakerol
Kun je geen genoeg krijgen van de citroensmaak? Drink er een zure limonade bij en leef je uit. Of waarom probeer je niet eens gemberbier of wortelbier, als contrast met de cakerol?