Citroencakerol

Een overheerlijke zoetzure cakerol die een hit zal zijn bij iedereen die van citroensmaken houdt. De cakerol kan worden ingevroren als je deze liever van tevoren bereidt.
Ingrediënten
Cakerol
Eieren
|
2 |
---|---|
Suiker
|
125 g |
Citroenschil (onbehandeld), geraspt
|
½ tl |
Gesmolten boter
|
25 g |
Aardappelzetmeel
|
3 el |
Algemeen bloem
|
2 tl |
Bakpoeder
|
1 tl |
Citroencrème
Gelatineblaadjes
|
2 bladeren |
---|---|
Eiwit
|
1 |
Suiker
|
1 el |
Roomkaas, naturel
|
100 g |
Eidooier
|
1 |
Citroenschil (onbehandeld), geraspt
|
½ tl |
Suiker
|
3½ el |
Versgeperst citroensap
|
2 el |
Garnering
Schil van twee citroenen (onbehandeld) in dikke spiralen
|
|
---|---|
Water
|
200 ml |
Suiker
|
85 g |
Klaverzuring
|
Bereidingswijze
Cakerol
Citroencrème
Garnering
Citroencakerol
Kun je een citroencakerol invriezen?
Het invriezen van de cakerol is eenvoudig, wikkel de rol gewoon in bakpapier en daarna in plasticfolie en vries hem in. Het duurt een paar uur om de rol bij kamertemperatuur te ontdooien.
Kan de citroencakerol glutenvrij worden gemaakt of met alternatieve meelsoorten?
Het is zeker mogelijk om dit recept glutenvrij te maken - gebruik in plaats van bloem gewoon een glutenvrij alternatief en voeg een bindmiddel zoals xanthaangom toe aan het cakemengsel om ervoor te zorgen dat je deze kunt oprollen zonder dat hij barst of breekt.
Hoe bewaar en serveer je een citroencakerol voor de beste smaak en textuur?
De citroencakerol kan in folie worden gewikkeld, zodat er geen ongewenste geuren in de cake komen, en vervolgens in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je hem er uithaalt voordat je hem wilt serveren, zodat de vulling niet te koud is.
De Europese oorsprong van citroencakerol
Het mogelijk beste en beroemdste voorbeeld van een cakerol die als dessert werd geserveerd is de zogenaamde 'Swiss roll', waarvan verwarrend genoeg wordt gedacht dat deze stamt uit Oostenrijk, Slovenië en Midden-Europa van rond 1800, maar mogelijk zelfs eerder. De cakerol werd in heel Europa populair en uiteindelijk ook in de VS, waar de lokale variant bekend staat als 'jelly roll'.
De verschillende, heerlijke variaties
Hoewel voor deze cakerol een citroencrème wordt gebruikt, is er echt geen limiet aan het soort vulling dat je hiervoor kunt kiezen: vruchtenjam, chocoladecrème en zelfs mascarpone werken ook heel goed. Je kunt bovendien cacao aan het deeg toevoegen om een dubbele chocoladevariant te maken.
Wees creatief in het versieren van je citroencakerol
Citroen is een veelzijdige smaak die goed te combineren is met verschillende soorten versiering. Verse bessen, zoals frambozen, bosbessen en bramen zijn in combinatie met muntblaadjes een bijzondere en smakelijke combinatie. Opgewarmde bessencompote met enkele bolletjes goede vanille-ijs gaan ook perfect samen met de cakerol.
Welke drank is lekker bij een citroencakerol
Kun je geen genoeg krijgen van de citroensmaak? Drink er een zure limonade bij en leef je uit. Of waarom probeer je niet eens gemberbier of wortelbier, als contrast met de cakerol?
