Een manier om de taart er nog mooier uit te laten zien, is hem blind te bakken. Leg wat bakpapier op de ongebakken taartbodem, vul deze met ongekookte bonen of rijst en bak 5 minuten in de oven. Vervang daarna het bakpapier en de bonen of rijst door de eigenlijke vulling en bak daarna nog eens 5-7 minuten.
Boter
|
75 g |
---|---|
Poedersuiker
|
45 g |
Snufje zout
|
|
Algemeen bloem
|
150 g |
Ei
|
1 |
Citroenen
|
Geraspte schil en sap van 2 |
---|---|
Bruine suiker
|
450 g |
Eieren
|
3 |
Eidooiers
|
2 |
Boter
|
100 g |
Slagroom
|
300 ml |
---|
Luchtig, wit en licht geroosterd met een citroengele vulling en een boterige bodem: dit heerlijk decadente dessert voldoet aan alle vereisten. Deze klassieker uit de jaren 1800 begint met een friszure smaak en smelt vervolgens op je tong – hij is niet voor niets vandaag de dag nog net zo populair als 200 jaar geleden.
Er is iets met verse citroenen – van de geur en kleur tot de smaak – dat de essentie van de zomer weergeeft. Gecombineerd met de romige, kleverige zoetheid van een meringue en een boterige bodem is de citroen-meringuetaart een typisch zomerrecept dat de magie van het seizoen belichaamt.
Vermijd discussies over wiens stuk groter is door in plaats daarvan individuele, elegante taartjes te maken. Volg hetzelfde recept en gebruik tartelettevormpjes, of zelfs een muffinvorm, om de miniversies te maken. De baktijd zal veel korter zijn (meestal ca. 5 minuten), afhankelijk van hoe groot de taartjes zijn. Een goed idee is om de oven in de gaten te houden en de sierlijke gebakjes eruit te halen zodra de meringue mooi goudbruin is.
Een citroentaart met extra korst is een interessant alternatief voor de traditionele meringue. Verdubbel het recept voor de bodem en verdeel het mengsel in twee. Gebruik de ene helft voor de bodem en bak zoals anders. Voeg de vulling toe, rol het resterende deeg uit en bedek de bovenkant van de taart (vries het resterende deeg in voor een volgende taart). Bak tot de bovenkant goudbruin is en geniet!