Gist
|
25 g |
---|---|
Warm water (ca. 37°C)
|
500 ml |
Olijfolie
|
2 el |
Zout
|
2 tl |
Patentmeel
|
720 g |
Een van de beroemdste broden van Italië, ciabatta, werd zo genoemd omdat het woord ciabatta pantoffel betekent en de vorm lijkt op deze comfortabele schoen voor binnenshuis. Het brood is geliefd vanwege zijn kenmerkende knapperige korst en zachte binnenste. Het is het lekkerst als je het vers uit de oven eet, als de geur van versgebakken brood nog in de lucht hangt.
Dit recept leent zich voor tal van variaties en experimenteren wordt absoluut aanbevolen. Onze top drie smaakcombinaties die in het deeg kunnen worden verwerkt zijn zwarte olijven (ongeveer 150 g grof gehakte en goed uitgelekte kalamata-olijven), een gedroogd kruidenmengsel van basilicum, oregano, peterselie en rozemarijn (ca. ¾ theelepel van elk) of geroosterde en gepureerde knoflook (wikkel een hele knoflookbol in aluminiumfolie, rooster hem ongeveer 30 minuten op 180°C en pureer hem).
De Italiaanse keuken staat bekend om haar eenvoud en je ziet vaak ciabatta's die zijn besprenkeld met, of gedoopt in, olijfolie, balsamico-azijn of een combinatie van die twee. Een eenvoudige vulling van mozzarella of provolone en salami of prosciutto is ook een Italiaans geïnspireerde klassieker die ieders smaakpapillen zal bevredigen.
Als je je ciabatta goed bewaart, behoudt hij tot drie dagen lang zijn kenmerkende textuur. Wikkel het brood strak in folie of doe het in een luchtdichte plastic zak en bewaar het op kamertemperatuur.