Churros kunnen recht zijn, in ringen zijn gedraaid of zelfs de vorm van een hart hebben. Hoewel het absoluut mogelijk is om te experimenteren met de vorm en dus het uiterlijk van je zelfgemaakte exemplaren, zijn er enkele dingen die je in gedachten moet houden. Het gebruik van een stervormig mondstuk geeft ze niet alleen een mooie vorm, maar maakt ze ook zeer geschikt om te frituren. De vele ribbels die door de stervorm ontstaan, maken het oppervlak van de churros groter, waardoor er meer korstjes zijn die mooi goudkleurig en krokant kunnen worden. Dus als je deze zelfgemaakte churros een andere vorm wilt geven of ze wilt spuiten met een anders gevormd spuitmondje, kies dan een spuitmondje of vorm waarmee ze toch een groot oppervlak krijgen.
Met ons gemakkelijke churro-recept kun je een heerlijk dessert serveren met veel verschillende texturen en een complex smaakprofiel. Hieronder kun je meer te weten komen over de snack door onze antwoorden te lezen op vragen over de Spaanse klassieker, onder andere hoe je thuis churros maakt, hoe je ze opnieuw opwarmt en hoe je het beslag invriest.
Volvette room
|
2 dl |
---|
Volvette room
|
1 dl |
---|---|
Grof gehakte pure chocolade (ca. 55% cacao)
|
150 g |
Water
|
2½ dl |
---|---|
Boter
|
25 g |
Grof zout
|
¼ tl |
Algemeen bloem (ca. 2½ dl)
|
150 g |
Geklopte eieren (ca. 1½ dl)
|
3 |
Smaakneutrale bakolie, zoals koolzaadolie
|
1 L |
Terwijl churros wereldwijd bij velen favoriet zijn geworden, zijn ze in de Spaanse cultuur al tientallen jaren de favoriete ontbijtsnack en het favoriete middel tegen een kater. Het heerlijk goudgebakken beslag is gemaakt van soezendeeg dat ook bekend is van Franse gerechten als profiteroles en éclairs. In Spanje en Latijns-Amerika worden ze meestal gedoopt in chocoladesaus, warme chocolademelk, café con leche of dulce de leche.
In ons churro-recept hebben we ervoor gekozen ze te serveren met een decadente, zelfgemaakte chocoladesaus en ijskoude slagroomtoefjes om te spelen met beide texturen en temperaturen in dit eenvoudige maar indrukwekkende churro-dessert.
Met churros krijg je het beste van twee werelden – een goudbruine, knapperige buitenkant en een luchtige binnenkant. De buitenkant heeft een mooie knapperige textuur waardoor het nog verrassender is hoe licht en zacht de binnenkant van het soezendeeg is. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom veel mensen churros en chocolade voor vele gelegenheden lekker vinden, want het is echt heerlijk comfortfood. Met de toevoeging van onze koude, verfrissende slagroomtoefjes hebben we laten zien deze traktatie van soezendeeg een verrukkelijk dessert kan worden met een extra laag complexiteit.
Deze zelfgemaakte lekkernijen verdienen de allerbeste churrosaus, en aangezien churros en chocolade bij elkaar horen zoals brood en boter, zal een heerlijke pure chocoladesaus je zelfgemaakte lekkernijen nóg lekkerder maken. Deze chocoladesaus is makkelijk te maken en smaakt geweldig. De volvette room geeft de saus een glanzend oppervlak en een fluweelachtige consistentie die perfect is om in te dippen. De room voorkomt ook dat de rijke chocoladesaus hard wordt voordat je je churros hebt kunnen overgieten met de decadente donkere saus.
Terwijl in chocoladesaus gedoopte chorros heel geliefd zijn, zijn hartige churros net zo verrukkelijk en moeilijk te weerstaan. Ze zijn perfect als snack, voorgerecht of als onderdeel van een tapasschotel met andere Spaanse klassiekers zoals een koude gazpachosoep.
Aangezien er geen zoete ingrediënten in een churrobeslag als het onze zitten, kun je ze op precies dezelfde manier bereiden en alleen de dipsaus veranderen. Een churro smaakt heerlijk met een zelfgemaakte mayonaise die op smaak is gebracht met knoflook of chili. Ook een mooie rode Romanesco-achtige churro-dipsaus op basis van tomaten, knoflook en veel paprikapoeder werkt prachtig bij een hartige churro.
Je kunt er ook voor kiezen om de hartige churros zelf op smaak te brengen om nog verder te experimenteren met ons recept. Dat kun je doen door bijvoorbeeld knoflookpoeder, fijngehakte sjalotjes en kleine stukjes gebakken chorizo aan het beslag toe te voegen. Of probeer eens kaas-churros te maken door je beslag aan te vullen met kazen zoals zoute parmezaan of de Spaanse favoriet manchego en fris deze weelderige versie op door verse, seizoensgebonden kruiden als tijm, bieslook en peterselie toe te voegen. Serveer de hartige churros met dun gesneden Iberische ham.
Als je het zoete thema wilt aanhouden, rol ze dan door een mengsel van kaneel en suiker zodra ze klaar zijn met bakken. Het gebruik van de zoete en kruidige kaneelsuiker voor churros is een klassieker en je kunt ze nog steeds lekker in chocoladesaus dippen.