Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

45 min.
Deze chocolate chip cookies met hazelnoten raken nooit uit de mode. Het recept voor chocolate chip cookies dateert uit de jaren 80, maar het blijft niet voor niets populair. De kleine, heerlijke koekjes met chocolade en hazelnoot zijn de perfecte combinatie van knapperig en taai, dus van deze heerlijke lekkernijen zul je maar met moeite af kunnen blijven.
https://www.arla.nl/recepten/chocolate-chip-cookies/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Klop de boter, suiker en muscovadosuiker op hoge snelheid samen tot een luchtig geheel. Voeg het ei en de vanille toe en meng goed.
  • Zeef bloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout. Voeg deze voorzichtig toe aan het botermengsel en meng het geheel goed tot een deeg. Voeg de chocolade toe.
  • Rol ongeveer 16 balletjes van het deeg. Verdeel ze gelijk over twee met bakpapier beklede bakplaten.
  • Bak ongeveer 10 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de koekjes een paar minuten op de platen rusten en leg ze vervolgens op een rooster om af te koelen. Strooi er wat verkruimelde zoutflakes over.
Eet smakelijk!
Tip

Het gaat misschien tegen je intuïtie in om zout te gebruiken in zoete gerechten zoals koekjes en taart. Maar zout heeft de prachtig eigenschap dat het andere smaken versterkt, waaronder die in gebak, en dan vooral chocolade. Strooi meteen nadat je je chocolate chip cookies uit de oven hebt gehaald er wat zeezout overheen om de smaken te versterken, voor licht-gezouten chocolate chip cookies met een rijkere smaak. Het wordt niet aanbevolen om zeezout in het koekjesdeeg zelf te gebruiken. Aangezien de baktijd voor de cookies relatief kort is, is er niet genoeg tijd om het zout in het deeg in de koekjes te laten 'smelten', waardoor er grote, losse zoutkristallen kunnen ontstaan. Je kunt chocolate chip cookies met zeezout daarom het beste maken door ze na het bakken licht te bestrooien met zout.

Chocolate chip cookies

Waarom worden mijn chocolate chip cookies altijd hard?
Het gebruik van te veel suiker is een veel gemaakte fout die zorgt voor hardere koekjes, dus houd je aan de verhoudingen in het recept. Te lang mixen is ook een veel voorkomend probleem - zodra je ziet dat de bloem gelijkmatig is vermengd, stop dan!
Waarom worden mijn chocolate chip cookies te plat?
Controleer de temperatuur van je oven en zorg ervoor dat deze correct is - als deze te warm is, smelt de boter te snel en heeft de rest van de ingrediënten geen tijd om te reageren. Het doel is dat je het koekje rustig bakt en dat het afvlakt naarmate de boter geleidelijk smelt.
Hoe houd je chocolate chip cookies zacht en smeuïg?
Zodra de koekjes zijn afgekoeld, is het een goed idee om ze zo snel mogelijk in een luchtdichte bus of doos te doen, zodat ze niet uitdrogen of taai worden. Bewaar ze op kamertemperatuur en doe ze niet in de koelkast, omdat dit er ook voor zorgt dat de koekjes uitdrogen.
Wat gebeurt er als je bakpoeder in chocolate chip cookies doet?
Het is gemakkelijk om natriumbicarbonaat, ook wel bekend als baking soda, te verwarren met bakpoeder. Sommige recepten gebruiken slechts één van de twee, met een verschillende textuur als resultaat. In dit geval reageert de combinatie met de rest van de ingrediënten om de zure elementen te neutraliseren en zorgt deze er tegelijkertijd voor dat de koekjes kunnen rijzen.
Hoe moet ik mijn chocolate chip cookies bewaren?
Koektrommels staan misschien leuk om je vers gebakken lekkernijen in te bewaren de koekjes drogen hierin uit, tenzij ze onmiddellijk worden opgegeten. Luchtdichte bussen of dozen zijn de juiste keuze, en als je meerdere smaken koekjes hebt, zorg er dan voor dat je ze apart bewaart om te voorkomen dat de smaken na verloop van tijd mengen. Om de koekjes langer dan een paar dagen te bewaren kun je ze in de vriezer bewaren.

Ingrediënten

Boter (kamertemperatuur)
150 g
Bruine suiker
135 g
Donkere muscovadosuiker
125 g
Ei
1
Algemeen bloem
210 g
Vanillesuiker
½ tl
Bakpoeder
1 tl
Natriumbicarbonaat
½ tl
Een snufje zout
Pure chocolade, grof gehakt
225 g
Zoutflakes

De uitvinding en geschiedenis van chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies zijn zeer populair en zonder twijfel overheerlijk. De zoutflakes brengen de smaken naar voren en geven de koekjes extra karakter. Probeer eens om de hoeveelheden uit het recept te verdubbelen en vervolgens de helft van het deeg in te vriezen, zodat je gemakkelijk wat koekjes tevoorschijn tovert en een goede indruk maakt de volgende keer dat een onverwachte bezoeker langskomt.

Net als veel van de beste uitvindingen werden chocolate chip cookies per ongeluk gemaakt. Het verhaal gaat dat Ruth Wakefield, eigenaar van restaurant Toll House in Massachusetts, in de jaren dertig het idee kreeg om wat chocolade in het beslag te smelten voor de koekjes die ze aan het maken was. Toen de chocolade niet smolt en in plaats daarvan een paar lekkere stukjes overbleven, realiseerde Wakefield zich dat het resultaat een geheel nieuwe creatie was die een eigen recept waard was - hoewel ze pas enkele jaren later hun huidige naam kregen.

Probeer eens deze verschillende soorten chocolade

Er zijn geen strikte regels voor het soort chocolade dat je kunt gebruiken in chocolate chip cookies, maar zoals altijd zal de beste kwaliteit de beste resultaten opleveren. Chocolade met een hoog cacaopercentage (60 procent of meer) geeft een volle smaak, terwijl witte of melkchocolade zoeter zijn maar niet minder lekker. Experimenteren maar!

Waarom je een snufje zout moet toevoegen voor de smaak

Zout werkt als een smaakversterker om de chocoladesmaak te versterken en is een tegenwicht tegen de zoetigheid, wat een evenwichtiger en betere smaak oplevert. Het is de moeite waard.