Het gaat misschien tegen je intuïtie in om zout te gebruiken in zoete gerechten zoals koekjes en taart. Maar zout heeft de prachtig eigenschap dat het andere smaken versterkt, waaronder die in gebak, en dan vooral chocolade. Strooi meteen nadat je je chocolate chip cookies uit de oven hebt gehaald er wat zeezout overheen om de smaken te versterken, voor licht-gezouten chocolate chip cookies met een rijkere smaak. Het wordt niet aanbevolen om zeezout in het koekjesdeeg zelf te gebruiken. Aangezien de baktijd voor de cookies relatief kort is, is er niet genoeg tijd om het zout in het deeg in de koekjes te laten 'smelten', waardoor er grote, losse zoutkristallen kunnen ontstaan. Je kunt chocolate chip cookies met zeezout daarom het beste maken door ze na het bakken licht te bestrooien met zout.
Boter (kamertemperatuur)
|
150 g |
---|---|
Bruine suiker
|
135 g |
Donkere muscovadosuiker
|
125 g |
Ei
|
1 |
Algemeen bloem
|
210 g |
Vanillesuiker
|
½ tl |
Bakpoeder
|
1 tl |
Natriumbicarbonaat
|
½ tl |
Een snufje zout
|
|
Pure chocolade, grof gehakt
|
225 g |
Zoutflakes
|
Chocolate chip cookies zijn zeer populair en zonder twijfel overheerlijk. De zoutflakes brengen de smaken naar voren en geven de koekjes extra karakter. Probeer eens om de hoeveelheden uit het recept te verdubbelen en vervolgens de helft van het deeg in te vriezen, zodat je gemakkelijk wat koekjes tevoorschijn tovert en een goede indruk maakt de volgende keer dat een onverwachte bezoeker langskomt.
Net als veel van de beste uitvindingen werden chocolate chip cookies per ongeluk gemaakt. Het verhaal gaat dat Ruth Wakefield, eigenaar van restaurant Toll House in Massachusetts, in de jaren dertig het idee kreeg om wat chocolade in het beslag te smelten voor de koekjes die ze aan het maken was. Toen de chocolade niet smolt en in plaats daarvan een paar lekkere stukjes overbleven, realiseerde Wakefield zich dat het resultaat een geheel nieuwe creatie was die een eigen recept waard was - hoewel ze pas enkele jaren later hun huidige naam kregen.
Er zijn geen strikte regels voor het soort chocolade dat je kunt gebruiken in chocolate chip cookies, maar zoals altijd zal de beste kwaliteit de beste resultaten opleveren. Chocolade met een hoog cacaopercentage (60 procent of meer) geeft een volle smaak, terwijl witte of melkchocolade zoeter zijn maar niet minder lekker. Experimenteren maar!
Zout werkt als een smaakversterker om de chocoladesmaak te versterken en is een tegenwicht tegen de zoetigheid, wat een evenwichtiger en betere smaak oplevert. Het is de moeite waard.