Chocoladetaart

Deze ongelooflijke chocoladetaart is echt de droom van iedere chocoladeliefhebber! Hij is heerlijk romig en ziet er dankzij de glanzende ganache ook nog eens heel mooi uit. Voor het beste resultaat bak je de chocoladetaart een dag voordat je hem serveert. Serveer met luchtige room en verse bessen.
Ingrediënten
Chocoladetaart
Boter
|
200 g |
---|---|
Gehakte pure chocolade
|
200 g |
Eieren
|
4 |
Poedersuiker
|
100 g |
Algemeen bloem
|
120 g |
Zout
|
1 snufje |
Ganache
Boter
|
50 g |
---|---|
Volvette room
|
100 ml |
Gehakte pure chocolade
|
150 g |
Serveren met
Volvette room
|
200 ml |
---|---|
Gemengde verse bessen
|
Bereidingswijze
Chocoladetaart
Ganache
Chocoladetaart
Waarom is mijn chocoladetaart droog?
Let op de verhoudingen en gewichten van ingrediënten en zorg ervoor dat je het recept volgt: te veel bloem of te weinig vet verhoogt het risico op een droge taart. De taart te lang bakken is ook een boosdoener voor een droog resultaat, dus houd de klok in de gaten.
Wat gebeurt er als je koffie toevoegt aan chocoladetaart?
Veel bakkers beschouwen koffie als het geheime ingrediënt van de meest intense chocoladetaart. Een beetje is al voldoende en te veel kan het smaakprofiel veranderen van pure chocolade in een uitgesproken chocolade-koffiecombinatie. Een theelepel koffiepoeder, toegevoegd tijdens het mengen van de droge ingrediënten, moet voldoende zijn.
Waarom smaakt mijn chocoladetaart niet naar chocolade?
Chocolade van slechte kwaliteit is een veel voorkomende reden voor een gebrek aan smaak, dus gebruik in plaats een goed merk met een hoger cacaogehalte. De koffietruc, evenals iets meer zout, kan ook helpen om de chocoladesmaak te versterken.
De ultieme publiekslieveling
Chocoladetaart is tegenwoordig een universele favoriet, maar het idee om chocolade toe te voegen aan een westers taartmengsel ontstond pas halverwege de 17e eeuw, toen cacao uit Amerika beter verkrijgbaar was in Europa. In de loop der jaren is het proces verfijnd en aangepast en zijn honderden verschillende variaties ontstaan.
Chocoladecake gebruiken voor taartcreaties
Mensen die niet van chocoladetaart houden vind je nauwelijks, dus het is ook een handig onderdeel voor ingewikkeldere creaties. Gebruik hem als favoriete laag in een taart met meerdere lagen, of pas het recept aan met een meer traditioneel glazuur en maak zo een heerlijke chocoladebruidstaart.
Leuke en heerlijke decoratie-ideeën voor chocoladetaarten
In ons recept wordt ganache gebruikt, maar dat is maar een van de vele manieren om de chocoladetaart te versieren. Een eenvoudig alternatief is poedersuiker of een eenvoudig boterglazuur. Extreme chocoladeliefhebbers kunnen Nutella op de taart smeren en gehakte noten toevoegen voor een variatie met nog meer verwennerij.
Hoe bewaar je overgebleven taart het beste?
Het is belangrijk om de taart in een luchtdichte bak op een koele, droge plaats te bewaren. Op die manier kun je hem maximaal een week bewaren.
