Als deze dessertsaus afkoelt, kan er, net als bij andere sauzen, een ‘vel' op komen. Dat gebeurt op natuurlijke wijze doordat het vet van de room naar de oppervlakte stijgt en een beetje stolt door de reactie met de koelere lucht. Dit vel is niets om bang voor te zijn en wanneer je de saus weer opwarmt, lost het op en wordt het vanzelf weer opgenomen in de saus als je die doorroert.
Als je de saus koud wilt serveren, kunt je het vel voorzichtig verwijderen. Opkloppen met de rest van de koude saus werkt niet goed en kan leiden tot een ongelijke textuur. Probeer de saus te bewaren met een laag huishoudfolie direct op het oppervlak om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
Je kunt gemakkelijk en snel een heerlijke zelfgemaakte saus met pure chocolade in elkaar draaien voor verschillende soorten nagerechten. Hieronder lees je onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over chocoladesaus, onder andere hoe je deze het beste kunt indikken, gebruiken en bewaren.
Pure chocolade (ongeveer 55% cacao)
|
200 g |
---|---|
Volvette room
|
2½ dl |
Boter
|
25 g |
Vanille-ijs
|
½ L |
---|---|
Gemengde bessen
|
200 g |
Een gemakkelijke chocoladesaus is een snelle manier om geweldige desserts nog lekkerder te maken of om de beste dipsaus te maken. Met slechts drie verschillende ingrediënten – pure chocolade, volvette room en boter – en een bereidingstijd van slechts 15 minuten wordt dit recept vast en zeker je nieuwe favoriet voor desserts. De room en een kleine hoeveelheid boter maken de saus glanzend en geven deze dikke saus een perfecte consistentie en een fluweelzacht mondgevoel. De pure chocolade is natuurlijk het toppunt van het recept en geeft de saus zijn karakteristieke rijke chocoladesmaak die zowel zoet als een beetje bitter is.
Onze eenvoudige chocoladesaus is gemakkelijk te bereiden en heeft vele verschillende toepassingen die allemaal even lekker zijn. Lees verder voor een aantal van de beste manieren om je zelfgemaakte dessertsaus te gebruiken.
Deze zelfgemaakte saus is heerlijk om over desserts als pannenkoeken en Belgische wafels te gieten. Voor het ultieme heerlijke dessert combineer je een van deze goudbruin gebakken lekkernijen met vanille-ijs en deze saus – veel beter dan dat wordt het niet. Natuurlijk smaakt het ook heerlijk als je het simpel houdt en de warme saus gewoon over een portie ijskoud, zelfgemaakt ijs giet, want dit is misschien wel de beste chocoladesaus voor ijs. Of je nu kiest voor traditioneel, ouderwets ijs met vanillesmaak of hebt besloten te experimenteren met andere klassieke smaken zoals karamel, pindakaas of chocolade, deze pure chocoladesaus voor ijs is altijd goed.
Een andere mogelijkheid om de zelfgemaakte dessertsaus te gebruiken is om een gemakkelijk en heerlijk dessert te maken van vers fruit en bessen met een heerlijke dipsaus. Aardbeien in chocolade zijn natuurlijk een bekend en geliefd gerecht, maar veel andere soorten fruit en bessen smaken ook heerlijk in combinatie met chocolade. Experimenteer met frambozen, bananen, bramen, bosbessen, kersen, perziken en nectarines, afhankelijk van wat er in het seizoen is, om je favoriete fruit te vinden voor je heerlijke chocoladesaus.
Als je de smaken van je zelfgemaakte pure chocoladesaus wilt intensiveren, voeg dan ½ theelepel zeezout toe tijdens het koken. Het toevoegen van zout is een geweldige manier om de smaak van zowel zoete als hartige gerechten te versterken, en door zout te combineren met chocolade wordt ook de natuurlijke bitterheid van de chocolade verminderd.
Als je daarentegen het recept letterlijk pittiger wilt maken, voeg dan eens chilipoeder toe. Het kruidige chilipoeder werkt prachtig samen met de rijkdom van de pure chocolade en de romigheid van de boter en de room. Een chocolade-chilisaus is heerlijk als dipsaus voor zoet fruit zoals aardbeien.
Een derde mogelijkheid is de dessertsaus een warme twist te geven door er 1 theelepel kaneel en 2 theelepels koffielikeur, of bijvoorbeeld Kahlua, aan toe te voegen. De toevoeging van kaneel en alcohol geeft de saus een verwarmende smaak en een beetje een kick. Hij is ook heerlijk met een vleugje sterke drank zoals cognac of whisky; dit zijn smaken die bijzonder goed werken met chocolade.