Chocolademacarons

Chocolademacarons

3 u
Bereidingstijd 45 min.
Macarons zijn kleine knapperige gebakjes die zijn gemaakt van Italiaanse meringue. De schuimpjes worden gemaakt met cacao en gelaagd met een heerlijke pure chocoladeganache, waardoor de chocolademacarons een aangename textuur krijgen – knapperig van buiten en zacht van binnen. Macarons vergen geduld en precisie, maar je wordt beloond met kleine, elegante gebakjes die het hele jaar door bij elke gelegenheid kunnen worden geserveerd. Serveer de delicate chocolademacarons met zwarte koffie, vers gezette thee of champagne. Franser dan een glas champagne en een schaal mooie macarons wordt het niet.
https://www.arla.nl/recepten/chocolademacarons/

Bereidingswijze

Ganache
  • Hak de chocolade fijn en doe hem in een kom.
  • Breng in een kleine pan met dikke bodem de room al roerend aan de kook. Giet de room over de chocolade en laat dat ca. 3 minuten staan – zonder te roeren. Roer vervolgens de ganache tot deze homogeen en glad is.
  • Dek hem af met vershoudfolie – tot aan het oppervlak om condensatie te voorkomen. Zet de ganache ca. 2-4 uur in de koelkast of tot je hem nodig hebt.
Macaronschuimpjes
  • Teken 60 cirkels met een diameter van ca. 2 cm op de achterkant van 2-3 vellen bakpapier. Houd er rekening mee dat de macaronschuimpjes plat op de bakplaat moeten kunnen liggen. De cirkels moeten bij voorkeur dicht bij elkaar liggen, zodat de schuimpjes zich niet naar buiten verspreiden maar alleen rijzen.
  • Zeef het amandelmeel, de poedersuiker en de cacao in een kom – door een niet al te fijne zeef.
  • Voeg 2 eiwitten toe en roer met een spatel tot het mengsel homogeen is.
  • Klop de resterende eiwitten in een andere kom stijf. Voeg 50 g suiker toe en klop ca. 1 min.
  • Breng de rest van de suiker met het water aan de kook in een pan met een dikke bodem. Meet de temperatuur van de suikersiroop met een vleesthermometer – deze moet 118 °C zijn.
  • Giet de suikersiroop in een dunne stroom in de kom met eiwitten en klop op lage snelheid – zorg dat je de hete siroop langs de rand van de kom giet, zodat deze niet spettert. Blijf op lage snelheid kloppen totdat de meringue is afgekoeld.
  • Doe de helft van de meringue in het amandelmengsel en roer goed de kleur egaal is. Spatel voorzichtig de rest van de meringue erdoor - pas op dat je niet alle lucht uit het mengsel slaat.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond en spuit kleine schuimpjes in je getekende cirkels. Haal de luchtbellen uit het meringuebeslag door de bakplaat een paar keer hard tegen de tafel te stoten. Laat de schuimpjes ca. 30 minuten drogen op de keukentafel. Het is belangrijk dat ze een droog oppervlak krijgen zodat ze zich tijdens het bakken niet naar buiten verspreiden.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Bak één bakplaat per keer ongeveer 10 minuten in het midden van de oven. Laat de schuimpjes afkoelen op een rooster.
De chocolademacarons maken
  • Doe de ganache in een spuitzak met een ronde spuitmond. Als de ganache te stevig is geworden, kun je hem met je handen opwarmen of op het aanrecht laten liggen totdat hij klaar is.
  • Spuit de ganache op het platte deel van de helft van de macaronhelften leg de andere helften erbovenop.
Eet smakelijk!
Tip

Als er nog steeds luchtbellen in de chocolademacarons zitten nadat je de bakplaat tegen de keukentafel hebt gestoten, kun je de kleinere luchtbellen in de schuimpjes doorprikken met een tandenstoker.

Tip

Zorg dat de oventemperatuur niet te hoog is en dat je het beslag niet te veel klopt, omdat dit de textuur en het uiterlijk van de macaronschuimpjes kan beïnvloeden en ze kunnen uitlopen op het bakpapier. Gebakken macarons moeten golfjes hebben rond de randen van de schuimpjes. Deze golfjes worden voetjes genoemd en voorkomen dat de macarons zich verspreiden.

Tip

Je kunt de chocolademacarons meteen opeten, maar je kunt ze ook een dag in de koelkast zetten zodat de ganache en de cacaoschuimpjes na het bereiden wat steviger worden. Daarna blijven ze nog ca. 5 dagen goed in de koelkast, bij voorkeur in een cakevorm zodat ze kunnen ademen.

Vragen over macarons

Franse macarons zijn delicate zoete lekkernijen, perfect als tussendoortje. Met ons recept kun je wanneer je maar wilt genieten van heerlijke zelfgemaakte chocolademacarons met gladde schuimpjes en een ganachevulling. We hebben enkele van de meest gestelde vragen over Franse macarons beantwoord, zodat je het beste resultaat krijgt. Hieronder lees je er meer over!

Wat is een chocolademacaron?
Chocolademacarons zijn zoete gebakjes gemaakt van een Italiaanse meringue met een licht nootachtige smaak. Er wordt cacaopoeder toegevoegd aan het macaronbeslag om de schuimpjes een chocolade-achtige uitstraling en smaak te geven. De macaron wordt gevuld met een chocoladeganache van pure chocolade en slagroom.
Hoe maak je chocolademacarons?
Je maakt in vier stappen thuis chocolademacarons: de ganache maken, het beslag voor de macaronschuimpjes maken, de schuimpjes bakken en de macarons bereiden. Opgesplitst in stappen is het best eenvoudig. Bereid de ganache met pure chocolade en volvette room en laat deze in de koelkast staan terwijl je de macaronschuimpjes maakt. Maak het beslag voor de chocolademeringue, doe het in een spuitzak, spuit kleine schuimpjes op en stoot de bakplaat tegen de keukentafel om eventuele luchtbellen te verwijderen. Laat de macaronschuimpjes drogen voordat je ze ongeveer 10 minuten op 150 °C bakt. Nadat de schuimpjes zijn afgekoeld, bereid je de chocolademacarons met de ganache.
Hoe smaakt een macaron?
Afhankelijk van de vulling kunnen macarons heel verschillend smaken, omdat het grootste deel van de smaak uit de vulling komt. De schuimpjes hebben een nootachtige, zoete smaak en smaken ongeveer hetzelfde als meringue, omdat beide zijn gemaakt met suiker en eiwitten. Macarons zijn licht taai en een beetje knapperig als je erin bijt, wat goed combineert met de zachte vulling die de macaron bij elkaar houdt. Deze chocolademacarons hebben een donkere, intense chocoladesmaak, gecombineerd met de lichte en nootachtige smaak van de macaronschuimpjes.
Moeten macarons in de koelkast worden bewaard?
Je kunt de gevulde macarons op een koele plaats gemakkelijk 2-3 dagen in een luchtdichte trommel buiten de koelkast bewaren. Daarna moeten ze in de koelkast om hun textuur en smaak te behouden. De macarons blijven ongeveer 5-7 dagen goed wanneer ze in de koelkast worden bewaard.
Wat is het verschil tussen kokosmakronen en macarons?
Hoewel de woorden op elkaar lijken, zijn dit twee verschillende dingen. Ze delen een essentieel ingrediënt (eiwit), maar ze zijn totaal verschillend in smaak en uiterlijk. Een kokosmakroon is een zachte koek die wordt gemaakt met geraspte kokos en soms in pure chocolade wordt gedompeld, terwijl de klassieke Franse macaron veel delicater is met zijn op meringue gebaseerde schuimpjes, gegolfde voetjes en smaakvolle vulling. Als je ze eenmaal hebt gezien, zul je ze nooit meer met elkaar verwisselen.
Kun je macaronschuimpjes invriezen?
Je kunt de macaronschuimpjes invriezen om ze later te gebruiken. Laat de schuimpjes na het bakken volledig afkoelen, wikkel ze in huishoudfolie of stapel ze op elkaar in een luchtdicht bakje en vries ze in. Als de bodem van de schuimpjes plakkerig is, leg je een stuk bakpapier tussen de lagen. Ingevroren kun je macaronschuimpjes 1 maand bewaren zonder de kwaliteit en textuur te verliezen; daarna kan de smaak worden beïnvloed. Je kunt de macarons ook met de vulling invriezen; haal ze dan 60 minuten voor het serveren uit de vriezer.

Ingrediënten

Ganache
Pure chocolade (ca. 55% cacao)
175 g
Volvette room
1¾ dl
Macaronschuimpjes
Amandelmeel (ca. 3¾ dl)
150 g
Poedersuiker (ca. 3 dl)
150 g
Cacaopoeder
4 tl
Eiwitten (ca. 120 g)
4
Suiker (ca. 1¾ dl)
150 g
Water
½ dl

Chocolademacarons – een Franse klassieker

Ontdek een andere Franse klassieker met ons recept voor heerlijke chocolademacarons gevuld met een rijke ganache van pure chocolade. Deze delicate gebakjes hebben een mooie taaie textuur met een beetje krokantheid. De schuimpjes van de chocolademacarons zijn gemaakt van een cacaomeringue en hebben een glad oppervlak met gegolfde randjes. De combinatie van zoete, nootachtige schuimpjes met een rijke vulling met bittere chocoladesmaak maakt deze chocolademacarons de perfecte snack na een maaltijd. Geniet van de kleine gebakjes met een kopje thee of zwarte koffie of verwen jezelf op de Franse manier met een glas champagne!

Ben je onder de indruk van ons recept voor chocolademacarons? Bekijk dan andere zoete snacks met onze recepten voor romige chocoladefudge, zachte en taaie peanut butter cookies of chocolate chip cookies.

Geniet van een macaron met ganache van pure chocolade

Onze chocolademacarons zijn een waar genot voor alle chocoladeliefhebbers. Deze schattige eenhapslekkernijen, gevuld met een zachte en decadente vulling met in warme slagroom gesmolten pure chocolade, zijn gewoon onmogelijk te weerstaan. De rijke, diepe chocoladesmaak is iets bitter, maar brengt de zoetheid van de chocolademacaronschuimpjes mooi in balans. Een perfect duet. Om deze heerlijke ganache die smelt in je mond te maken voor je chocolademacarons, hoef je maar 3 stappen te volgen en heb je maar twee ingrediënten nodig.

Ontdek heerlijke variaties

Macarons halen het grootste deel van hun smaak uit de vulling en daardoor zijn hel veel verschillende smaakcombinaties mogelijk. Verander je chocolademacarons met een ganache van witte chocolade of melkchocolade of gebruik sinaasappelschil om de vulling een citrusachtige noot te geven; de chocoladeganache contrasteert mooi met de zoete, pittige sinaasappelsmaak.

Ganache met witte chocolade of melkchocolade

Niet iedereen geeft de voorkeur aan een bittere chocoladesmaak. Vul de chocolademacarons met een ganache van witte chocolade of melkchocolade volgens dezelfde methode in het recept. Een ganache van witte chocolade is veel zoeter en romiger en heeft een minder intense chocoladesmaak. Als je wel de chocoladesmaak wilt, maar minder bitterheid is een melkchocoladeganache perfect omdat die zoeter – maar niet zo zoet als de witte ganache – en romiger is. Houd er wel rekening mee dat melkchocolade en witte chocolade meer melk bevatten dan pure chocolade. Het kan daarom een goed idee zijn om minder room aan de chocolade toe te voegen dan in het recept wordt vermeld.

Chocolade-sinaasappelmacarons

Sinaasappel en chocolade zijn een match made in heaven omdat de contrasterende smaken – bitter en pittig – elkaar in evenwicht houden. Geef de chocolademacarons een vleugje citrus door sinaasappelschil aan de room toe te voegen en aan de kook te brengen in de pan – gebruik grote stukken schil zodat je ze kunt verwijderen. Verwijder de sinaasappelschil, giet de hete room over de fijngehakte pure chocolade en roer tot de ganache glad en uniform is. De sinaasappelsmaak in combinatie met de rijke, intense chocoladesmaak is hemels.