Voor alles is een plaats en tijd, en dat geldt ook voor marineren. De plaats is in de koelkast. Als je vlees langer wilt marineren, zorg er dan voor dat je het niet op kamertemperatuur laat staan. Je bent altijd veilig als je voor de koelkast kiest.
Hoe langer je marineert, hoe dieper de smaken in je vlees en zeevruchten trekken. Als vuistregel geldt dat kip baat heeft bij 2 tot 4 uur marineren, terwijl biefstukken alles kunnen hebben van 30 minuten tot 4 uur. Omdat garnalen kleiner en delicater zijn, kan een te lange marineertijd resulteren in een papperige textuur. 15-30 minuten is voldoende.
Hieronder nemen we de meest gestelde vragen door om je te helpen bij het maken van de chipotle marinade voor kip, rundvlees of garnalen.
Chipotlepasta
|
1 el |
---|---|
Tomatenketchup
|
2 el |
Rodewijnazijn
|
2 el |
Bruine suiker
|
2 el |
Paprikapoeder
|
1 el |
Gedroogde tijm
|
1 tl |
Chinese sojasaus
|
1 el |
Zout
|
½ tl |
Knoflookteentjes fijngehakt
|
2 |
Geef je familie-BBQ een kick met een smaakvolle chipotle marinade die de perfecte punch geeft. Marineren van je vlees is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat er geen smaak verloren gaat terwijl de buitenkant verkoold blijft en een zoete, mild gekarameliseerde schroei krijgt. De dikke saus kleeft aan het vlees en houdt de belangrijke natuurlijke sappen vast die het vlees malser maken zoals jij dat wilt. De rokerige en kruidige aard van de marinade wordt nooit overheersend met bruine suiker en rodewijnazijn in de mix. Samen zorgen ze voor snoep en een licht zuurtje die de sterkere smaken uitbalanceren zonder de rijkdom van de chipotle marinade op te offeren.
Chipotle kip is een geweldige manier om je nieuwe favoriete marinade uit te proberen. De marinade sluit alle sappen en smaken in, dus je hoeft niet meer bang te zijn voor droge kipfilet. Weet dat je in veilige handen bent als je chipotle marinade voor kip maakt, want deze marinade wordt veel gebruikt in de Tex-Mex en Mexicaanse keuken.
Soms wil je gewoon diepe, rijke smaken en een beetje warmte. Je wilt iets sappigs en rokerigs om je tanden in te zetten. Een marinade van chipotle biefstukken is dat allemaal en meer, met zijn verleidelijke geblakerde schroei en weelderige binnenkant. In de Mexicaanse keuken worden chipotle pepers vaak gebruikt in gerechten op basis van rundvlees, zoals carne asada of fajitamarinade, wat betekent dat een stevige, sappige biefstuk alleen maar meer smaak krijgt als hij wordt gemengd met een rokerige en zoete marinade.
Zelfs zeevruchten bereiken nieuwe hoogten als ze bedekt zijn met onze verrukkelijke marinade. Garnalen hebben van nature een delicate en lichtzoete smaak die met een goed gemengde saus nog beter tot zijn recht komt. Zo combineer je prachtige smaken uit de Mexicaanse en Caribische keuken. Samen zijn ze perfect om van te genieten in de warme zon op grote BBQ-feesten waar je voor iedereen een beetje van alles wilt - en chipotle garnalenmarinade is inderdaad voor iedereen.
Als je ervoor kiest om je vlees te barbecueën, wil je ook dat het smaakt alsof het gebarbecued is. Daarom is de onberispelijke hartige en rokerige smaakcombinatie dé traktatie voor je vlees. Je krijgt niet alleen het natuurlijke rookaroma van je BBQ, maar de rookgedroogde jalapeno pepers die in de saus worden gebruikt, geven ook nog een extra dimensie aan die nostalgische BBQ-geur die we ons allemaal herinneren van zomerse cookouts. Samen met de hartige smaak van de marinade krijgt je vlees een rijke, diepe smaak, terwijl het toch smaakt zoals een familie-BBQ zou moeten smaken.
Als je op zoek bent naar meer heerlijke smaken om toe te voegen aan je BBQ, kun je ons recept voor BBQ-marinade proberen. Of voeg achteraf extra smaak toe in de vorm van een tahini dressing of chilimayonaise.
Organiseer je een grote sociale bijeenkomst of wil je gewoon nieuwe variaties op je smaakpapillen uitproberen? We hebben drie verschillende manieren om het recept aan te passen voor dagen waarop je iets verser, iets zoeter of iets fruitiger wilt.
Een limoen-chipotle marinade is een geweldige plek om te beginnen. Misschien maakt de zon overuren en ben je op zoek naar een frisse smaak. Door limoen toe te voegen, geef je de marinade heldere, pittige en fruitige nuances die een spannende en complexe reeks smaken aan je vlees toevoegen. Het sap van een halve limoen is een goed uitgangspunt. Je kunt gemakkelijk proeven en het sap van de overig helft er ook bij knijpen als je dat nodig vindt.
Een honing-chipotle marinade is ook een geweldige variatie als je je vlees een iets zoetere toets wilt geven. Het glazuurt en karamelliseert het vlees, waardoor het er ook mooi bruin-goud uitziet. Eén tot twee eetlepels honing zou genoeg moeten zijn. Je kunt altijd laag beginnen, proeven en dan meer toevoegen als dat nodig is.
Een mango chipotle marinade geeft een tropisch tintje. Rijpe mango's zijn het lekkerst, dus pak je mooiste middelgrote mango, snijd hem doormidden en pureer hem. Bruine suiker zorgt ook voor de zoetheid, dus zorg ervoor dat je de mango chipotle marinade proeft om te voorkomen dat het te zoet wordt. Als je moeite hebt om de marinade in balans te brengen, wordt er in deze variatie ook vaak een kleine hoeveelheid limoensap gebruikt.