Chimichanga

Met dit recept voor gebakken chimichanga's is het heerlijk eenvoudig om zelf een heerlijke Tex-Mex maaltijd te maken. Met een gekruide bonenvulling hebben deze gefrituurde chimichanga's een zachte textuur aan de binnenkant en een heerlijk knapperige buitenkant. Het serveren van de goudbruine tortillapakketjes met zure room, jalapeño's, partjes limoen en een kleurrijke salade met paarse kool, rode tomaten, oranje wortels en gele maïs zal zeker een glimlach op het gezicht toveren van iedereen met wie je ze deelt.
Ingrediënten
Kleurrijke koolsalade
Fijngehakt paarse spitskool
|
300 g |
---|---|
Limoen in partjes gesneden
|
1 |
Wortelen grof geschrapt
|
100 g |
Kerstomaatjes in tweeën gesneden
|
150 g |
Maïs uit maïskolf of blik
|
100 g |
Chimichanga met bonen
Koolzaadolie
|
1 tl |
---|---|
Fijngehakt ui
|
1 |
Fijngehakt knoflookteentjes
|
2 |
Fijngehakt ingelegde jalapeños
|
2 el |
Komijnpoeder
|
1 tl |
Zwarte bonen pintobonen of bruine bonen, geweekt en gekookt
|
240 g |
Water
|
50 ml |
Grof zout
|
½ tl |
Geraspte rode cheddarkaas
|
175 g |
Tortilla's (ca. 20 cm in diameter)
|
8 |
Koolzaadolie om te bakken
|
100 ml |
Serveren met
Zure room, 18%
|
2 dl |
---|---|
Ingelegde jalapeños
|
Bereidingswijze
Kleurrijke koolsalade
Chimichanga met bonen
Serveren
Tips
Traditioneel wordt een chimichanga niet alleen gebakken; ze worden gefrituurd. Dus als je van extra knapperige lekkernijen houdt, is een gefrituurde chimichanga misschien iets voor jou.
Tips
Verwarm in een pan met dikke bodem ongeveer 2,5-5 cm bakolie tot 182-185°C. Gebruik een kookthermometer om de temperatuur van de olie te meten. Misschien wil je tandenstokers gebruiken om de chimichanga's vast te zetten, zodat ze niet opengaan terwijl je ze frituurt. Frituur 1-2 per keer ongeveer 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn en een perfect knapperige textuur hebben. Haal de gefrituurde chimichanga's uit de olie en laat ze afdruipen op een bord met keukenpapier of op een draadrek. Serveer warm!
Vragen over chimichanga's
Het maken van zelfgemaakte chimichanga's is heerlijk eenvoudig met ons eenvoudige chimichangarecept. Lees hieronder verder voor meer informatie!
Wat is een chimichanga?
Een traditionele chimichanga is een rechthoekig tortillapakketje dat wordt gebakken of gefrituurd om het een knapperige, gouden buitenkant te geven. De vulling wordt meestal gemaakt met bonen, rijst, vlees zoals kip of rundvlees, kaas en soms groenten. De heerlijke gefrituurde burrito's worden vaak gegeten met zure room, salsa of guacamole en worden soms gegarneerd met verse kruiden of geserveerd met een salade. Het smakelijke gerecht komt uit de Tex-Mex-keuken, die inspiratie haalt uit de Tejano-bevolking van Texas en de Mexicaanse keuken.
Hoe maak je een chimichanga?
Als je in de stemming bent voor een glorieuze Tex-Mex-maaltijd, zijn bonenchimichanga's precies wat je zoekt. Om ze te maken, bereid je de vulling voor door uien, knoflook en jalapeño's in een pan te bakken. Voeg komijn, zout, bonen en water toe en bak het. Leg op elke tortilla 1 eetlepel geraspte cheddarkaas, 1 eetlepel bonenvulling en nog 1 eetlepel kaas. Vouw ze op en bak ze tot gouden perfectie in een pan. Serveer je zelfgemaakte chimichanga's met zure room en een kleurrijke salade met paarse puntkool, bedekt met limoensap, geraspte wortels, cherrytomaatjes en maïs.
Hoe warm je chimichanga op?
Overgebleven chimichanga's die in de koelkast zijn bewaard, kunnen worden opgewarmd in de oven of de magnetron. Hoewel dit laatste misschien de snellere optie is, raden we aan om ze op te warmen in de oven op 175 ° C (gewone oven), omdat dit helpt de knapperige textuur van de tortilla te behouden. In de magnetron loop je het risico dat ze drassig worden. Verwarm ze tot de buitenkant weer krokant is en de vulling warm is. Dit duurt 5-10 minuten.
Wat is het verschil tussen een burrito en een chimichanga?
Is een chimichanga een gefrituurde burrito? Het antwoord is ja, want de twee gerechten zijn gemaakt met dezelfde soort tortilla's en vullingen. Waar een burrito vaak licht wordt gegrild of gestoomd om de tortilla buigzaam en zacht te maken, wordt een chimichanga in plaats daarvan gebakken of gefrituurd om zijn kenmerkende knapperige buitenkant te creëren. Sommige recepten schrijven voor ze in de oven te bakken in plaats van ze te frituren, maar met een gebakken chimichanga gaan we in plaats meer richting een enchilada, hoewel deze meestal worden gemaakt met maïstortilla's.
Bevatten chimichanga's bonen?
Bonen zijn meestal een onderdeel van een chimichangavulling. Chimichanga's worden vaak gemaakt met zwarte bonen, pintobonen of bruine bonen, waarbij de eerste twee de meest traditionele keuzes zijn. Meestal zit er in de vulling zogenaamde 'refried beans'. Hoewel de naam doet vermoeden dat deze bonen twee keer zijn gebakken, is hun naam een verwijzing naar hun Spaanse naam frijoles refritos wat goed gebakken bonen betekent. Gebakken bonen worden gemaakt door licht gepureerde gekookte bonen in olie te bakken.
Wat zit er in een chimichanga?
Een chimichanga kan vol zitten met allerlei heerlijke vullingen gemaakt van bonen, rijst, vlees zoals rundvlees en kip, groenten en kaas. In onze bonenchimichanga's zit, zoals je al verwacht, een heerlijke bonenvulling. Op smaak gebracht met ui, knoflook, komijn en ingelegde jalapeño's en gemengd met geraspte rode cheddar, is het zacht en smakelijk. De kleverige kaas die smelt als de chimichanga's worden gebakken, voegt een prachtige rijkdom toe die goed aansluit bij de gekruide bonen.
Voedingswaarde
Energie-inhoud:
vezels | 32,1 gram vezels |
eiwit | 38,3 gram eiwit |
koolhydraten | 88,1 gram koolhydraten |
vet | 40,4 gram vet |
Klassieke Tex-Mex: gebakken chimichanga's met koolsalade
Een bonen en kaas chimichanga zorgt voor een ongelooflijk lekker diner of lunch die je gemakkelijk kunt serveren op etentjes. De gouden, knapperige buitenkant van de chimichanga's zal elke gast verleiden en zodra ze de hartige, gekruide bonenvulling proeven, zullen ze het niet kunnen weerstaan.
Geserveerd met een kleurrijke koolsalade met veel bite, is de Tex-Mex maaltijd van je dromen compleet. Deze salade heeft een complex smaakprofiel met zoete, pittige en licht bittere ondertonen. Het limoensap dat wordt gebruikt om de paarse puntkool mals te maken, geeft het een pittige frisheid waardoor het een levendig gerecht wordt, zowel qua smaak als uiterlijk.
Wraps met kaas, gedoopt in koude zure room
Onze gebakken chimichanga is gevuld met heerlijke, gesmolten kaas. De kleverige cheddar geeft het een prachtige rijkdom. Voor een beetje frisheid is het een goed idee om het te serveren met zure room. Het is fluweelzacht en geeft het gerecht iets wrangs wat het lichter maakt. Bovendien vormt het een mooi textuurcontrast met de knapperige buitenkant van de chimichanga.
Zure room heeft ook een verkoelend effect dat de kruidigheid van de bonenvulling zal verzachten. Serveer je zelfgemaakte chimichanga's met zo veel of zo weinig zure room als je wilt. Enkele andere geweldige chimichanga-toppings zijn salsa, knoflookachtige chimichurri en romige guacamole.
Pittige authentieke chimichanga met bonenvulling
Een traditionele pinto-, kidney- of zwartebonenchimichanga zit boordevol smaak. De traditionele vulling met bonen voegt een rijke, stevige smaak en een bevredigende textuur toe. Een basis van gebakken ui en knoflook vormt de basis voor de vulling en ze helpen bij het opbouwen van smaaklagen op de mild smakende, licht nootachtige en aardse bonen.
Verwarmende komijn, die een perfecte smaakcombinatie is voor pinto-, kidney en zwarte bonen, geeft extra diepte en een beetje citrusachtige helderheid die de ingelegde jalapeño's laat schijnen.
Hun azijnachtige kruidigheid zorgt voor wat pit en je smaakpapillen worden gekieteld wanneer je in een knapperige tortillapakketje bijt.
Hoe vouw je een chimichanga op de juiste manier
Het beste chimichangarecept moet natuurlijk ook uitleggen hoe je een chimichanga op de juiste manier vouwt. Een goede tip is om de tortilla's iets te verwarmen om ze zachter en buigzamer te maken. Besprenkel ze met een beetje water of bedek ze met een vochtige handdoek voordat je ze een paar seconden in de magnetron legt.
Nadat je de vulling in het midden hebt geplaatst, rol je deze zijwaarts op. Vouw nu de zijkanten naar binnen. Vouw vervolgens de onderste flap stevig over de vulling. Houd de tortilla strak tegen de vulling zodat er geen lucht in komt vast te zitten. Maak het vervolgens af door de bovenste flap naar beneden te vouwen en een paar keer aan te drukken, zodat het zijn vorm behoudt. Als je wilt, kun je een tandenstoker gebruiken om de vouw vast te zetten.
Als je op zoek bent naar meer opgevouwen delicatessen met Tex-Mex-invloeden, bekijk dan ook onze recepten voor taco's met pulled beef, kipwraps met Mexicaanse maïssalade en gehaktenchilada's.
Experimenteer met verschillende vullingen
Knapperige chimichanga's smaken geweldig, ongeacht wat voor soort vulling je besluit te gebruiken. Probeer wat te maken met pulled beef of stukjes kip naast de met jalapeño gekruide bonen. We beloven je dat je niet teleurgesteld zult zijn door zo'n umami-rijke toevoeging.
Een vegetarische chimichanga met paprika, broccoli, champignons, wortelen en verse chilipeper smaakt ook heerlijk als je op zoek bent naar een gemakkelijke manier om meer groenten te eten. Licht bittere groenten zoals groene paprika's en groene chilipepers passen mooi bij de nootachtige bonen.
Omdat een authentiek chimichangarecept meestal rijst in de vulling heeft, is dit misschien een optie die je verder wilt verkennen. Je kunt witte rijst, bruine rijst, gele rijst met saffraan of kurkuma gebruiken, of Tex-Mex of rode rijst in Spaanse stijl met tomaat, knoflook en ui. Allemaal goede opties voor deze bonenchimichanga's.
