Chili con carne
Bereidingswijze
Tip
Veel mensen vinden dit stoofpotje een zogenaamd 'tweededagsgerecht' dat nog beter smaakt nadat het een nachtje in de koelkast heeft gestaan. Als je wat wilt experimenteren, kun je trouwens erg veel doen met smaakvolle restjes chili con carne.
Tip
Een populaire keuze is om de stoofpot te serveren met pittige nacho's. Als je nacho's serveert met chili con carne, krijg je heerlijk contrasterende texturen. De pittige stoofpot is geweldig als heerlijk decadente dip voor knapperige, zoute tortillachips. Doe daar nog wat zelfgemaakte guacamole bij en je hebt een echte winnaar.
Tip
Je kunt restjes chili con carne ook gebruiken om zogenaamde 'chili dogs' te maken. Hotdogs met daarop een restje chilistoofpot, intens smakende uien en misschien wat sneetjes zure augurk staan garant voor een snelle en hartige maaltijd. Meer inspiratie voor dit gerecht vind je in ons recept voor zelfgemaakte hotdogs.
Vragen over chili con carne
Chili con carne is een heerlijke maaltijd die snel en makkelijk te maken is en barst van de pittige en warme smaken. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over deze onweerstaanbare stoofpot.
Ingrediënten
Chili con carne:
Boter
|
10 g |
---|---|
Gehakt (ca. 6% vet)
|
500 g |
Gele uien (ca. 150 g), grof gesnipperd
|
2 |
Knoflookteentjes, fijngehakt
|
2 |
Komijnpoeder
|
2 tl |
Rode chilipeper, fijngehakt
|
2 el |
Tomatenblokjes (ca. 800 g)
|
2 blikken |
Kidneybonen (ca. 240 g), afgespoeld en uitgelekt
|
1 blik |
Wortelen (ca. 200 g), in kleine blokjes
|
3 |
Grof zout
|
1 tl |
Serveren met
Zure room, 18%
|
150 ml |
---|---|
Warm platbroden
|
240 g |
Pittige chili con carne met bonen
Deze stoofpot met rundergehakt en bonen is perfect wanneer je behoefte hebt aan een beetje warmte en een heerlijke portie comfortfood. Onze chili con carne wordt gemaakt met frisse tomaten, vlezige kidneybonen, ui, knoflook en rundergehakt en is erg smaakvol.
Hij wordt op smaak gebracht met verse rode chilipepers en kruidige komijn die voor warmte en smaak zorgen. De pepers zorgen voor de pittige smaak en kunnen ook een zoete of rokerige ondertoon aan het gerecht geven, afhankelijk van welke soort je kiest. De komijn voegt diepte en een lichte bitterheid toe en geeft de stoofpot een heerlijke aardse smaak die alles in evenwicht brengt.
De klassieke versie met gehakt
We weten allemaal hoe deze stoofpot eruitziet en smaakt, maar wat betekent chili con carne eigenlijk? Dit populaire gerecht is gewoon Spaans voor 'chili met vlees'. Hoewel chili sin carne – of 'chili zonder vlees' – de laatste jaren ook aan populariteit heeft gewonnen, heeft een chili con carne met rundergehakt een heerlijke umami-smaak die je zonder dit hoofdingrediënt maar moeilijk kan bereiken.
Door het rundvlees bruin te bakken voor je de andere ingrediënten toevoegt, ontstaat een diepe, rijke smaak die samen met de kidneybonen de basis vormt van deze populaire stoofpot.
Geserveerd met zure room en platbrood
Deze chili-con-carnesaus is vrij pittig, dus kun je hem serveren met een beetje koude zure room erbij om de pittigheid wat te verminderen. De combinatie van de warme stoofpot en de koele, licht zure room is echt heerlijk en maakt het gerecht zelfs romiger.
Deze stoofpot is ook heerlijk met wat brood erbij. Doop stukjes zacht, luchtig platbrood in de saus om de heerlijke smaken helemaal op te nemen. Als je zelf platbrood wilt maken, probeer dan eens ons snelle en makkelijke recept voor platbrood.
Voeg een eigen accent toe
Je kunt een eigen accent aan ons recept toevoegen door andere chili-con-carnekruiden te proberen. Als je van rokerige smaken houdt, kun je wat paprikapoeder toevoegen. Afhankelijk van welke paprikasoort je kiest, zal deze specerij de stoofpot een zoete ondertoon of extra pit geven.
Als je het gerecht een warmere smaak wilt geven, kun je ook gemalen kaneel toevoegen. Deze aromatische specerij geeft je chili con carne met rundergehakt heerlijk zoete, houtachtige en aardse tonen.
Je kunt ook proberen korianderpoeder toe te voegen. Deze citrusachtige specerij wordt vaak gecombineerd met komijnpoeder, die de scherpe smaak in evenwicht brengt met zijn frisse, bloemige aroma. Een heerlijk contrasterende specerij dus voor chili con carne.
Ongeacht de gekozen kruiden kun je ook proberen om pure chocolade (ongeveer 60-70% cacao) toe te voegen aan de stoofpot. Hoewel het misschien vreemd klinkt om chocolade toe te voegen aan een hartige maaltijd, zorgt de intense, licht bittere pure chocolade voor een verrassende diepte die de smaken verrijkt.