Als je liever een gladdere textuur hebt in je chia met quinoavlokken, is blenden in een krachtige blender een geweldige optie. Door de ingrediënten te blenden, krijg je een romige consistentie zoals bij traditionele pudding in plaats van een textuur. Om ervoor te zorgen dat de zaden genoeg tijd hebben gehad om op te zwellen, moet je het mengsel niet mixen voordat het minstens 2 uur in de koelkast heeft gestaan.
Chia quinoa pudding met vers fruit is een smakelijke, must-try ontbijt traktatie. Als je meer wilt weten over de hoofdingrediënten in dit recept, kijk dan hieronder, waar we vragen hebben beantwoord over hoe ze te vergelijken zijn en wat ze brengen.
Quinoa vlokken
|
75 g |
---|---|
Chiazaadjes
|
3 el |
Magere melk
|
200 ml |
Banaan (ongeveer 100 g)
|
1 |
Geraspte kokos
|
3 el |
Skyr
|
300 ml |
Fijn zout
|
1 snufje |
Sinaasappel, in filets
|
1 |
---|---|
Granaatappelpitjes
|
100 g |
Met dit eenvoudige recept kun je 's nachts chia met quinoa bereiden. De melk hydrateert de chiazaadjes en maakt hun textuur van knapperig naar zacht. Zowel chiazaadjes als quinoavlokken zijn mild van smaak, maar voegen subtiele aardsheid en heerlijke nootachtige ondertonen toe. Door hun subtiele smaak kunnen ze naadloos gecombineerd worden met een reeks meer smaakvolle ingrediënten om een goed afgeronde eetervaring te creëren.
Om de quinoa en chia pudding op smaak te brengen en de aardsheid van de twee hoofdingrediënten in balans te brengen, worden banaanpuree en kokos aan de basis toegevoegd. Beide geven de pudding een zoete, tropische smaak die mooi samengaat met de noten. Naast het versterken van de smaken, hebben de banaan en de kokos ook invloed op de textuur. Terwijl de kleine stukjes kokos knapperig en kauwerig zijn, zorgt de banaan voor een rijke textuur.
Als je het idee om bananen op deze manier te gebruiken leuk vindt, hebben we een heleboel geweldige ontbijtrecepten met bananen om uit te kiezen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze smoothie bowl met haver , smoothie bowl met drakenfruit , en smoothie bowl met frambozen .
Sinaasappel en granaatappelpitjes zorgen voor een levendige combinatie, zowel qua smaak als qua kleur. De mix van rood en sinaasappel steekt prachtig af tegen de romige, gebroken witte achtergrond van de pudding, waardoor je wordt verleid om je lepel te pakken en erin te duiken. De juweelachtige granaatappelpitjes hebben een verfrissende, zoetzure smaak die goed samengaat met de zoete en lichtzure smaak van de sinaasappelfilets, waardoor een evenwichtig en levendig smaakprofiel ontstaat.
De granaatappelpitjes hebben ook een kenmerkende textuur. Ze zijn sappig en knapperig tegelijk, terwijl de sinaasappelfilets over het algemeen zacht en sappig zijn. In combinatie krijg je sappigheid van beide fruitsoorten, zachtheid van de sinaasappel en een lichte knapperigheid van de granaatappelpitjes. Dit zorgt voor een chia quinoa pudding met veel smaak en textuur.
Als je wilt experimenteren, kun je de smaak van de basis en de toppings veranderen. Vervang bijvoorbeeld de kokos door gehakte noten of gedroogd fruit zoals dadels, die op dezelfde manier smaak en textuur toevoegen. Je kunt ook je favoriete kruiden gebruiken om de pudding op smaak te brengen. Verwarmende specerijen zoals zoet-pittige kaneel, aromatische kardemom of aardse kurkuma, die ook een vleugje kleur toevoegen, zijn goede keuzes.
Als topping kun je al je favoriete verse fruit en bessen gebruiken om de chia met quinoa op te fleuren en frisheid toe te voegen. Probeer bijvoorbeeld een klassieke zuurzoete combinatie zoals aardbei en framboos, of kies voor een tropische twist met mango en kiwibessen. De romige, nootachtige pudding smaakt heerlijk met vrijwel elk soort vers of gedroogd fruit.