Chia bowl met melk en skyr

Chia bowl met melk en skyr

4 u 30 min.
Bereidingstijd 15 min.
Probeer eens een klassieke smakelijke chia bowl en ontdek waarom het een van de populairste ontbijt- en snackopties is! Mensen zijn er dol op - en niet voor niets. Het is gemakkelijk te maken en de eenvoudige basis van chiazaadjes en skyr, vanille betekent dat het perfect is voor toppings! Wij kozen voor granola, frambozen en mango, zodat het knapperig, fruitig en bessen-ontspringend is in één kom! Perfect voor een makkelijke maaltijd voor onderweg, een snel ontbijt of als toevoeging aan een heerlijke brunchtafel, deze zoete kom is precies wat je zoekt.
https://www.arla.nl/recepten/chia-bowl-met-melk-en-skyr/

Bereidingswijze

Voorbereiding
  • Doe melk en chiazaadjes in een kom en klop goed.
  • Dek het mengsel af en zet het minimaal 4 uur - bij voorkeur een nacht - in de koelkast.
  • Klop het een paar keer tijdens de eerste paar uur om de zaden te activeren zodat ze meer vloeistof opnemen.
  • Roer de chia pudding goed door en voeg skyr toe.
  • Om te serveren giet je de chia pudding in 4 kommen en verdeel je de granola, frambozen en mango erover.
Eet smakelijk!
Tip

Het is belangrijk om de pudding af en toe te roeren tijdens de eerste paar uur in de koelkast. Dit activeert niet alleen de chiazaadjes zodat ze meer vloeistof opnemen, maar voorkomt ook klonters. Een klontvrije chia bowl is alles waar we naar op zoek zijn, dus roer het een paar keer goed door, eventueel met een vork, zodat je een dikke, gladde textuur krijgt als het klaar is.

Vragen over chia bowls

Hieronder lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze heerlijke chia bowls om je voor te bereiden op het maken van de beste tot nu toe.

Hoe lang duurt het om een chia bowl te maken?
Een heerlijke chiazaadjes bowl kan in ongeveer 4 uur gemaakt worden - maar we raden aan om hem een nacht in de koelkast te zetten zodat de chiazaadjes alle vloeistof kunnen absorberen die nodig is om hem romig en lekker te maken. Hoe langer ze in de koelkast staan, hoe zachter ze worden. Voordat je ze in de koelkast zet, hoef je alleen maar chia en melk te mengen, en na 4 uur of de volgende ochtend roer je er gewoon skyr door, en het is klaar om te toppen en te serveren!
Hoe lang gaat een chia bowl mee?
Chia bowls zijn tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Doe er een deksel op of dek het af met huishoudfolie en bewaar het in de koelkast. Het is het beste om het zonder toppings te bewaren, omdat de textuur ervan kan veranderen of omdat ze de textuur van de pudding kunnen veranderen. Deze pudding vooruit maken is een briljante manier om de maaltijden voor de week voor te bereiden, door een paar porties te maken en ze de hele week te bewaren - klaar om te serveren!
Wat voeg je toe aan een chia bowl?
Chiazaadjes kunnen worden gemaakt met bijvoorbeeld melk, yoghurt, skyr of iets dergelijks - elke vloeistof waarin de chiazaadjes kunnen weken zodat ze geleren en die heerlijke textuur creëren die we kennen en waar we van houden. Naast de vloeistof kun je ook smaakstoffen toevoegen om het nog lekkerder en interessanter te maken! Voeg vanille toe voordat je het laat weken of gebruik een gearomatiseerde vloeistof. Je kunt er compotes, jam, ahornsiroop of iets dergelijks doorheen draaien en het afwerken met je favoriete smaken. Gebruik bijvoorbeeld geroosterde, knapperige granola, geschaafde kokos, gehakte noten, fruit of bessen.

Ingrediënten

Melk
500 ml
Chiazaadjes
80 g
Arla® Skyr vanille
300 ml
Toppings
Met honing geroosterde granola
100 g
Gespoelde frambozen
200 g
Geschilde en in plakjes gesneden mango (ongeveer 300 g)
1

Makkelijke, heerlijke chia-ontbijtkom met skyr en melk

Met een makkelijke, heerlijke chiazaadjes ontbijtkom wordt je ochtendroutine het spannendste deel van de dag! Voor zo'n klein formaat hebben de kleine chiazaadjes veel kracht. Qua smaak hebben ze een milde nootachtige smaak, maar omdat ze sap en smaken kunnen absorberen en nog meer, werken ze uitstekend als een makkelijk te maken ontbijt of snack.

Skyr is van nature romig, en het dient als een extra weelderige laag op de kommen als je het er vlak voor het serveren doorheen mengt. Met zijn frisse en pittige smaak helpt het de zoetheid uit te balanceren en voegt het een heerlijk vleugje snoep toe.

Als bowls iets voor jou zijn, dan hebben wij de juiste recepten voor je. Een verse skyr bowl met granola en fruit is een geweldige manier om de ochtend mee te beginnen, terwijl een heerlijke, romige avocado smoothie bowl op elk moment van de dag zijn weg naar je snacks kan vinden!

Overnight chia bowl gegarneerd met zoete granola en vers fruit en bessen

Wil je zo veel mogelijk tijd besparen bij het koken en toch zo veel mogelijk smaak hebben? Een overnight chia bowl met zoete granola, vers fruit en bessen is een van de beste kanshebbers. Omdat de chiazaadjes uren kunnen weken, hoef je niets te doen vanaf het moment dat je het in de koelkast zet tot het moment dat je klaar bent om skyr erdoor te mengen en te serveren met toppings.

Met zijn zachte, romige textuur is elke lepel bijzonder smakelijk, maar in combinatie met een goed afgeronde selectie toppings wordt het een absolute showstopper. Zoete en knapperige granola is essentieel omdat het de textuur verandert en elke hap een complex maar aangenaam mondgevoel geeft. De toevoeging van vers fruit en bessen geeft het een mooie buitenkant terwijl het een frisse en fruitige pittige smaak krijgt. Zo smaakt elke hap naar meer!

Experimenteer met het recept

Een van de beste dingen aan dit recept is dat je het gemakkelijk kunt aanpassen aan je hart en smaakpapillen. Je kunt de meeste ingrediënten mixen en matchen en verschillende toppings of vanille, kaneel en dergelijke aan de pudding toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld frambozen vervangen door andere bessen, zoals aardbeien of bosbessen, terwijl ananas, banaan of eigenlijk elke andere tropische vrucht naar keuze de plaats van de mango kan innemen. Je kunt er ook zoete of fruitige compotes of jams doorheen mengen.