Wil je de paddenstoelen als garnering gebruiken? Bak ze dan niet te gaar. De paddenstoelen moeten stevig en vlezig zijn, maar niet slap. Houd je aan de tijd die in het recept staat vermeld.
Restjes blijven tot 5 dagen goed in de koelkast in een luchtdicht bakje. De saus weer opwarmen doe je in een steelpan op middelhoog vuur. Vergeet niet om regelmatig te roeren totdat je saus begint te sudderen. Een andere mogelijkheid is om de champignonsaus telkens ongeveer 20 seconden op te warmen in de magnetron totdat de gewenste temperatuur is bereikt.
Met ons recept voor romige champignonsaus bereid je de perfecte topping voor je favoriete hartige gerechten, met een heerlijke paddenstoelensmaak vol umami. Lees er hieronder alles over!
vezels | 9,6 gram vezels |
eiwit | 16,2 gram eiwit |
koolhydraten | 22,6 gram koolhydraten |
vet | 211,5 gram vet |
Paddestoelen bijvoorbeeld kastanjechampignons en cantharellen
|
300 g |
---|---|
Boter
|
25 g |
Groentebouillon
|
100 ml |
Volvette room
|
½ L |
Sausverdikkingsmiddel bijvoorbeeld maïzena
|
2 el |
Droge witte port
|
2 el |
Grof zout
|
1 tl |
Versgemalen peper
|
Deze romige champignonsaus zit vol milde umamismaken en is klaar in slechts 15 minuten. Dit is dan ook een geweldig extraatje om elke maaltijd snel een extra boost te geven. Groentebouillon en volvette room zorgen beide voor een volle smaak en textuur. De groentebouillon heeft een vrij mild en neutraal smaakprofiel, waardoor het aardse aroma van de paddenstoelen goed tot uiting komt. Een flinke scheut droge witte port verhoogt de zuurheid en versterkt de smaak van de paddenstoelen. Een eenvoudig, maar verrukkelijk recept dat je beslist meer dan één keer zult bereiden! Ontdek ook andere heerlijke recepten, zoals klassieke paddenstoelenrisotto met verse peterselie en citroensschil, romige aspergesoep of bloemkoolcurry met kokosmelk en gember.
Paddenstoelen spelen hier de hoofdrol. Elke soort is geschikt voor dit recept, maar onze eenvoudige champignonsaus krijgt zijn unieke smaak door een combinatie van kanstanjechampignons en cantharellen. Cantharellen geven het recept een peperige, licht fruitige en bijna abrikoosachtige toets. Deze geeloranje lekkernijen worden zachter tijdens het bereiden en krijgen een zijdeachtige textuur die smelt in je mond. Kanstanjechampignons zijn milder en passen daarom perfect bij de cantharellen, waardoor je een heerlijke smaakervaring krijgt met flink wat diepgang.
Deze romige saus biedt heel wat mogelijkheden. Deze saus is de perfecte manier om elk gerecht naar een hoger niveau te tillen, bijvoorbeeld als topping bij een steak, smaakmaker in soepen, brooddip of saus bij je favoriete pasta. We geven je dan ook graag wat ideeën en inspiratie.
Een romige champignonsaus is de perfecte topping voor een sappige steak. Paddenstoelen geven een vlezige smaak af wanneer ze worden bereid en passen daardoor perfect bij zowat alle rundvlees. Bestrooi de steak met peper en zout en bak het vlees in een hete gietijzeren koekenpan tot beide kanten goed dichtgeschroeid en naar wens gebakken zijn. Wanneer je steak klaar is, giet je er de romige champignonsaus over en serveer je het gerecht met gestoomde groenten. Een snelle en heerlijke maaltijd die in slechts enkele minuten voor je neus staat.
Of als pastasaus
Een heerlijke portie pasta overgoten met romige champignonsaus ... Zei daar iemand 'onweerstaanbaar'? Kies voor platte en brede pasta zoals fettuccine. De champignonsaus blijft dan namelijk lekker aan de pasta kleven. Kook je pasta beetgaar en voeg toe aan de saus. Roer alles goed om, totdat alle pasta bedekt is met champignonsaus. Garneer voor het serveren met verse peterselie en geraspte parmezaan om je pasta echt te laten schitteren.
Geef ons eenvoudige recept voor champignonroomsaus een twist door andere paddenstoelen te gebruiken. Kies voor een mix of ga voor één specifieke soort. Portobello's zijn een geweldige toevoeging of een prima alternatief en hebben een heerlijk aardse en intense umamismaak. Voeg eventueel wat chilivlokken toe als je het graag wat pittiger hebt. Bovendien krijg je zo een mooi contrast met de rijke en romige smaken van de champignonsaus.
Witte port zorgt voor een lichtere smaak en kleur, maar als je het recept nog meer diepgang wilt geven, kun je de witte port vervangen door rode. Op die manier krijgt je saus een verrukkelijk rijke kleur en nasmaak.