Ceviche

Ceviche

1 u
Ceviche is een klassiek Peruaans gerecht waarbij de zuurgraad in limoensap de structuur en smaak van rauwe vis verandert en deze eetbaar maakt. Je serveert dit friszure gerecht het beste met knapperige bijgerechten.
https://www.arla.nl/recepten/ceviche/

Bereidingswijze

  • Snijd de vis in kleine stukjes en meng ze met zout in een kom.
  • Verwijder de zaadjes uit de fijngehakte chilipeper. Voeg de peper, het limoensap, de uitgeperste knoflook en de gember toe aan de vis. Meng alles goed door elkaar en laat ongeveer twee uur in de koelkast marineren.
  • Snijd de ui in dunne plakjes en leg ze ongeveer vijf minuten in koud water. Laat ze drogen op keukenpapier.
  • Verwijder de zaden uit de komkommer en snijd de komkommer in blokjes. Snijd de lente-ui in plakjes. Meng de mango, de komkommer en de uien met de ceviche.
  • Hak de koriander en de maïs grof. Strooi over de ceviche en serveer.
Eet smakelijk!

Ceviche

Hoe lang moet je ceviche marineren voor je het kunt eten?
De vis moet minstens 30 minuten in het limoensap marineren, maar normaal gesproken duurt het minstens een uur voordat het proces echt goed werkt. Na langer dan twee uur begint de marinade de smaak en textuur te beïnvloeden.
Hoe breng je de zuurgraad in ceviche in balans?
Knijp de limoenen niet te hard uit, want dan komen bittere oliën uit de schil vrij die tot een minder gewenste smaak kunnen leiden. Als limoenen toch te zuur zijn naar je smaak, kun je ze vervangen door citroen of sinaasappel.
Wat zit er normaal in ceviche?
Samen met de hierboven genoemde ingrediënten is het gebruikelijk om avocado toe te voegen aan ceviche. Die zorgt voor een vetter contrast met de zuurgraad. De vis kan ook worden vervangen door garnalen voor een knapperigere textuur. Serveer het gerecht eens met tortilla's of tostadas voor een bijna perfect textuurcontrast.
Wordt de vis in ceviche echt gaar?
Door het marineren worden de eiwitten in de vis door het citroenzuur uit het limoensap gedenatureerd, op een vergelijkbare maar niet dezelfde manier als bij koken of bakken. De vis krijgt hierdoor een unieke ondoorzichtige en stevige textuur.

Ingrediënten

Zalmfilet
100 g
Kabeljauwfilet
100 g
Zout naar smaak
Rode chili
1
Limoenen
Sap van 3
Knoflookteentje
1
Verse gember, fijngehakt
2 tl
Rode ui
½
Komkommer
½
Lente-ui
½ bos
Ingevroren mango's
250 g
Garnering
Verse koriander
1 bos
Geroosterde suikermaïs
100 g

De oorsprong van ceviche

Ceviche is een gerecht dat zo oud is dat het dateert van voor de geschreven recepten. Het concept van het garen van rauwe vis met zuur gaat duizenden jaren terug. Oorspronkelijk gebruikten de mensen in het gebied dat wij nu kennen als Peru, chilipepers voor het bereidingsproces. Deze methode werd later ingeruild voor citrussap toen dergelijke vruchten vanuit Europa en Azië naar Zuid-Amerika werden gebracht.

Handige en heerlijke ingrediëntenwissels

Het traditionele recept voor ceviche is grotendeels gestandaardiseerd, afgezien van avocado die afhankelijk van persoonlijke smaak al dan niet wordt toegevoegd. Een interpretatie die steeds populairder wordt, is een vegetarische versie waarbij de rauwe vis wordt vervangen door blokjes rauwe bloemkool. Volg gewoon hetzelfde recept en hetzelfde marineerproces voor een smaakvolle draai aan deze geliefde klassieker.

Suggesties voor bijpassende dranken

Witte wijn en vis is een klassieke combinatie, en met reden: de zure en frisse tonen van de wijn vullen perfect de delicate smaken van de vis en de kruidigheid van de marinade aan. Als je je wat avontuurlijker voelt, combineer dan je ceviche met een pittige margarita, een niet zo traditionele maar o zo heerlijke combinatie die elke smaak versterkt.

Tips voor het bewaren van restjes

Hoewel het het lekkerst en veiligst is als je ceviche meteen eet, kun je de marinade afgieten en het gerecht maximaal 24 uur in een luchtdicht bakje in de koelkast bewaren als je het vooraf moet maken.