Calzone

Calzone

1 u
Er gaat niets boven de combinatie van een zachte en romige vulling en een heerlijk krokant korstje. Daarom vinden wij dat iedereen minstens één keer zelfgemaakte calzone moet proberen. Gelukkig is het maken va deze Italiaanse klassieker heel eenvoudig met een snel en eenvoudig calzonerecept als het onze. Probeer deze gevulde pizza met hartige knoflook en ham, mozzarella en roomkaasvulling de volgende keer dat je zin hebt in pizza, maar ook eens iets anders wilt proberen.
https://www.arla.nl/recepten/calzone/

Bereidingswijze

Pizzadeeg
  • Verkruimel de gist en los deze op in water. Voeg bloem, olijfolie, suiker en zout toe.
  • Kneed het deeg ongeveer 8 minuten tot het glanzend en flexibel is.
  • Gebruik huishoudfolie om de kom met deeg af te dekken en ze de kom op een warme plek en laat het deeg 30 minuten rijzen.
  • Leg het deeg op het aanrecht en verdeel het in 4 stukken. Laat het deeg nogmaals 30 minuten afgedekt met huishoudfolie rijzen.
Vulling
  • Verwarm de oven voor op 275°C (gewone oven).
  • Meng de roomkaas met basilicum, knoflook, zout en peper.
  • Zet twee bakplaten in de oven om op te warmen.
  • Maak van de deegstukken 4 pizza's (ca. 25 cm in diameter).
  • Leg 50 g geraspte mozzarella op elke pizza – leg de kaas tot 2 cm van de randen. Leg gesneden ham op de kaas en bedek met roomkaas met knoflooksmaak en de basilicumblaadjes.
  • Vouw de pizza's dicht zodat ze de vorm krijgen van halve maantjes.
  • Gebruik een vork om kleine inkepingen langs de rand te maken en gebruik een mes om de rand mooi egaal te maken.
  • Til de calzones op 2 vellen bakpapier en sleep ze hiermee op de hete bakplaten.
  • Bak de calzones 12-14 minuten en serveer ze direct.
Eet smakelijk!
Tips

Het vouwen van deze pizza wordt gemakkelijker als je in plaats van de geraspte mozzarella, knoflookroomkaasvulling en ham in het midden van je pizza te leggen, deze juist aan één kant te leggen. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat de vulling beweegt of morst wanneer je de helft van de pizza eroverheen vouwt.

Tips

Je moet natuurlijk voldoende ruimte laten tussen de randen en de vulling om de randen goed te kunnen sluiten. Door ze te bestrijken met een beetje geklopt ei gemengd met wat water voordat je ze dicht knijpt kun je ervoor zorgen dat er geen vulling ontsnapt. Door de hele pizza in te smeren met dit eimengsel wordt de goudbruine kleur van de korst nog uitgesprokener en krijgt het oppervlak een mooie glans.

Vragen over calzone

Het hebben van een recept voor calzone in je repertoire is geweldig voor als je in de stemming bent voor pizza, maar ook zin hebt om dingen een beetje anders dan anders te doen. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.

Wat is een calzonepizza?
Een Italiaanse calzone is een pizza die wordt gemaakt door het deeg over de pizzatoppings te vouwen zodat deze een vulling worden. Een calzone met pizzadeeg kan worden bereid met heel veel verschillende vullingen zoals vlees, groenten of champignons, maar de vulling bevat altijd kaas. Een favoriete calzone is de originele Napolitano, die wordt gemaakt met ham en kaas. Hoewel er veel heerlijke ingrediënten voor calzone zijn, kan het niet fout gaan met zo'n klassieke combinatie.
Hoe maak je een calzone helemaal zelf?
Met ons recept voor zelfgemaakte calzone wordt het maken van een gevulde pizza vrij eenvoudig. Begin met het bereiden van het pizzadeeg, want het moet twee keer rijzen om het elastisch genoeg te maken om te kunnen vouwen. Terwijl het voor de tweede keer aan het rijzen is, verwarm je de oven voor en bereid je de smaakvolle vulling met roomkaas, knoflook, zout en peper. Maak van het deeg vier pizza's en bedek deze met ham en twee soorten kaas. Vouw ze dicht en sluit de randen af. Bak ze op voorverwarmde bakplaten tot de korst goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
Hoe maak je calzonedeeg?
Het maken van pizzadeeg voor calzones is net zo eenvoudig als het maken van gewone pizza's. Los gist op in water en voeg fijne Italiaanse bloem, olijfolie, suiker en zout toe. Om het glanzend en flexibel genoeg te maken om te worden gevouwen, kneed je het deeg ongeveer 8 minuten. Laat het 30 minuten rijzen op een warme plek voordat je het in 4 stukken verdeelt en het een tweede keer laat rijzen, wederom 30 minuten. Zorg ervoor dat je het deeg afdekt tijdens het rijzen om te voorkomen dat het uitdroogt.
Hoe vouw je een calzone?
Het beste calzonerecept moet natuurlijk uitleggen hoe je het op de juiste manier kunt vouwen. Gelukkig is dat niet moeilijk als je een elastisch pizzadeeg hebt. Leg gewoon de vulling erop, zorg ervoor dat je 2 cm ruimte aan de randen overhoudt en vouw de helft van de ronde pizza om een halve maan te creëren. Het vouwproces kan worden vergemakkelijkt door de vulling slechts aan één kant van de cirkel te leggen. Gebruik een vork om kleine gaatjes te maken om de stoom te laten ontsnappen en dat de randen kunnen uitzetten om ervoor te zorgen dat geen van de romige vulling ontsnapt.
Hoe kun je een calzone opnieuw opwarmen?
Zelfgemaakte calzones kun je van tevoren bereiden, in de koelkast bewaren en in 10 minuten opwarmen op een voorverwarmde bakplaat op 180 °C (gewone oven). Draai halverwege het opwarmen om voor een gelijkmatige verwarming. Als je restjes in de vriezer hebt gelegd, hoef je ze niet te ontdooien; doe ze gewoon in de oven en verwarm ze 20-30 minuten. Je kunt ze ook opwarmen in een pan. Bak op middelhoog vuur 2 minuten aan elke kant. Door de calzone in een pan op te warmen, moet je hem eerst een nacht in de koelkast ontdooien, als je een bevroren calzone gaat opwarmen tenminste.
Wat is het verschil tussen calzone, stromboli en panzerotti?
Alle drie zijn gevulde pizza's gemaakt met klassiek pizzadeeg. Het belangrijkste verschil tussen Italiaanse calzones en Italiaans-Amerikaanse strombolis is hoe ze zijn verzegeld. Het eerste type is gevouwen, terwijl het laatste is verzegeld. Als zodanig hebben ze verschillende vormen, waarbij de eerste de vorm heeft van een halve maan en de laatste lijkt op een lange cilinder. Een panzerotti, die meestal gevuld is met tomaat en mozzarella, is gevouwen en heeft de vorm van klassieke calzones en het grote verschil is dat deze versie uit de regio Apulië wordt gefrituurd in plaats van gebakken.
Welke kaas zit er in een calzone?
In een eenvoudig Italiaans recept voor calzone wordt meestal een mix van zoete ricotta en zoute parmezaan of pecorino gebruikt. Het gebruik van roomkaas in combinatie met mozzarella, zoals we voorstellen, zorgt echter voor een decadente en romige calzone-kaascombinatie. De frisse smaak van de roomkaas en de rijkdom van de geraspte mozzarella passen erg goed bij de scherpe knoflook, peperige basilicum en zoute ham en creëren zo een hartige vulling met veel verschillende heerlijke smaken.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 26 gram vezels
eiwit 113,8 gram eiwit
koolhydraten 283,1 gram koolhydraten
vet 68,5 gram vet

Ingrediënten

Pizzadeeg
Gist
20 g
Lauwwarm water
300 ml
Italiaanse speciale tarwebloem
400 g
Olijfolie
1 el
Suiker
1 tl
Grof zout
½ tl
Vulling
Geraspte mozarella, biologisch
200 g
200 g
Geperst knoflookteentjes
2
Versgemalen peper
Geraspte mozzarella
100 g
Gekookte ham bijvoorbeeld gesneden prosciutto
100 g
Blaadjes basilicum
100 g

Zelfgemaakte calzone van pizzadeeg

Hoewel dit pizzagerecht er misschien een is die velen alleen associëren met uit eten gaan, is het zelf maken van calzone erg eenvoudig! Een calzone, gemaakt door pizzadeeg over een heerlijke kaasachtige vulling te vouwen, biedt een geweldige combinatie van smaken en texturen.

Bij het maken van je zelfgemaakte calzonedeeg is het belangrijk om een zeer fijne bloem zoals Tipo 00 te kiezen. Met deze zachte, poederachtige durumtarwebloem maakt je veel gemakkelijker een lichte en knapperige pizzabodem. Zo'n luchtige, goudbruine korst past goed bij de zachte, hartige vulling.

Omdat er geen saus in zit, kun je het serveren met een smaakvolle tomatensaus, een kruidige gremolata met veel pittige smaken, of een zelfgemaakte aioli boordevol knoflook voor bij de romige vulling.

Calzone Napolitano met klassieke hartige vullingen 

Ons eenvoudige recept is geïnspireerd op de calzone waarmee het allemaal begon. De opgevouwen pizza werd voor het eerst gemaakt in Napels en heeft van oudsher een warme, romige vulling met ham en kaas. De smakelijke combinatie van rijke, licht pittige kaas en zoute ham wordt niet voor niets als een klassieker beschouwd. Het is heerlijk op pizza, toast, broodjes en, natuurlijk, in calzones.

Twee soorten kaas, Italiaanse ham en scherpe knoflook

Het toevoegen van roomkaas maakt de vulling heerlijk hartig met geweldige kruidige en umami smaken. Het geeft vulling van de ham en kaas een heerlijke frisheid die past bij de intensiteit van de geurige knoflook en peperige basilicum bladeren. De dikke, gladde kaassoort zorgt voor een romige vulling om de krokante korst aan te vullen.

De milde, boterachtige smaak van geraspte mozzarella past goed bij de lichtzure roomkaas en de zoute ham. Samen zorgen deze ingrediënten voor een smaakvolle en rijke eetervaring die zelfs de beste calzonevullingen die je in authentieke Italiaanse restaurants hebt gegeten, zal evenaren.

Experimenteer met verschillende vullingen

Een calzone met knoflooksmaak is heerlijk met veel verschillende vullingen zoals pepperoni, pittige salami, gebakken champignons en zelfs restjes spaghetti bolognese. Hoewel het misschien niet voorkomt op lijsten met traditionele calzonevullingen, kun je zelfs ons recept gebruiken om een stevige ontbijtversie te maken met chorizo, paprika's, uien, geraspte cheddarkaas en roerei.

Hoewel basilicum een geweldige match is voor de ham- en kaasvulling, kun je ook experimenteren met andere prachtige kruiden, zoals bieslook en oregano. Een pittige combinatie van munt, basilicum, peterselie, lente-ui, verse chili en kool is een heerlijke vulling voor groenteliefhebbers. Speel met verschillende ingrediënten om je favoriete calzonevullingen te ontdekken.