Burrito's

Lekkere burrito's in Mexicaanse stijl gevuld met kruidig vlees, zwarte bonen, knapperige groenten en koele zure room. Heerlijk als lunch of diner als je snel iets in elkaar moet flansen. Burrito's zullen al snel iedereens nieuwe dagelijkse favoriet zijn!
Ingrediënten
Rundergehakt
|
500 g |
---|---|
Knoflookteentjes
|
2 |
Boter & koolzaadolie
|
1 el |
Zure room, light, pepers en chili
|
200 ml |
Sambal oelek
|
1 el |
Uienpoeder
|
1 tl |
Komijnpoeder
|
1 tl |
Gedroogde oregano
|
1 tl |
Zout
|
1 tl |
Rode peper
|
1 |
Zwarte bonen (ongeveer 400 g)
|
1 blik |
Rijpe avocado
|
1 |
---|---|
Limoensap
|
1 el |
Verse groene jalapeño
|
1 |
Kleine rode ui
|
1 |
Grote tortilla's
|
8 |
Geraspte kaas, tex-mex
|
150 g |
Verse koriander
|
1 bos |
Zure room
|
300 ml |
Bereidingswijze
Bereiding
Voor het serveren
Burrito's
Mijn burrito scheurt, wat doe ik verkeerd?
Bloemtortilla's zijn flexibel als ze warm zijn, maar scheuren snel als ze nat worden. Zorg er dus voor dat je vulling romig maar niet te vochtig is. Ze scheuren ook als ze overvol zijn of als je ze met de gevouwen kant naar boven op je bord legt.
Hoe moet ik restjes bewaren?
Overgebleven burrito's kunnen in de magnetron op een medium stand worden opgewarmd, dus kun je ze in een glazen bakje in de koelkast bewaren. Wikkel ze in was- of bakpapier zodat ze hun vorm behouden. Als je ze wilt invriezen, wikkel ze dan eerst in waspapier en vervolgens in aluminiumfolie. Laat ze verpakt ontdooien op kamertemperatuur voordat je ze uitpakt en opwarmt in de magnetron of in een broodrooster op een lichte stand.
Is er een verschil tussen burrito's in Mexico en burrito's in de VS?
Ja, net zoals er een verschil is tussen sushi in Nederland en sushi in Japan. Een van de grootste verschillen tussen de authentieke Mexicaanse keuken en Tex-Mex is het overvloedige gebruik van kaas in de VS. Het kruid epazote (welriekende ganzenvoet) is ook alomtegenwoordig in de Mexicaanse keuken en is een belangrijk ingrediënt in de meeste bonengerechten. Dit kruid komt minder vaak voor in de VS.
Burrito's
In Mexico is een burrito een taco die wordt gemaakt in een tortilla van tarwemeel in plaats van in een tortilla van gemalen gedroogd maïsmeel (masa harina). Burrito's worden meestal opgerold in plaats van dichtgevouwen.
De perfecte hoeveelheid vulling voor een burrito
De hoeveelheid vulling die je gebruikt voor je burrito is afhankelijk van de grootte van je tortilla. De beste manier om de juiste hoeveelheid te vinden, is door te experimenteren. Leg de vulling in het midden van de tortilla, vouw de zijkanten naar binnen, vouw de flap die het dichtst bij je is over de vulling (en over de zijkanten) en rol de burrito vervolgens naar voren tot de vulling volledig bedekt is. Leg de burrito op je bord met de gevouwen kant naar beneden.
Tips voor andere vullingen in een burrito
Mexicaanse burrito's zijn traditioneel gevuld met chilorio (een vulling van pulled pork, chili's en kruiden), mochomos (een vulling van knapperig gebakken rundvlees en uien), machado de huevo (roerei met beef jerky, serrano chili's, ui en tomaat) of gebakken pintobonen.
Leer hoe je burrito's vouwt als een echte pro
Begin met een warme bloemtortilla: die is veel flexibeler dan een koude tortilla. Leg de vulling in het midden van de tortilla, vouw de zijkanten naar binnen, vouw de flap die het dichtst bij je is over de vulling (en over de zijkanten) en rol de burrito vervolgens naar voren tot de vulling volledig bedekt is. Serveer de burrito altijd met de gevouwen kant naar beneden op het bord. Lukt het nog steeds niet? Misschien brengt YouTube wel raad!
