Bulgogi

Bulgogi

1 u
Bulgogi betekent vuurvlees omdat het in Korea traditioneel op houtskool wordt gegrild. Het vlees is gemarineerd met peren waardoor het mals wordt. Heerlijk om te serveren in knapperige slablaadjes.
https://www.arla.nl/recepten/bulgogi/

Bereidingswijze

Bulgogivlees
  • Snijd het vlees in dunne plakken. Rasp de peer grof. Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Doe alles in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Meng goed en laat op kamertemperatuur staan tijdens het bereiden van de rest van het gerecht.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Gochujangroom
  • Snijd de groene ui in plakjes en meng met de overige ingrediënten.
Taugésalade
  • Spoel de taugé af, snijd de lente-uien in plakjes en hak de koriander grof. Doe alles in een kom en meng het geheel met het sesamzaad, de sojasaus, de geraspte limoenschil en het limoensap.
Serveren met
  • Spoel de slablaadjes af. Bak in een zeer hete koekenpan en zonder vet toe te voegen het vlees met de marinade in porties.
  • Vul de slabladeren met rijst, taugé, vlees, gochujangroom en kimchi.
Eet smakelijk!

Bulgogi

Kun je bulgogi te lang marineren?
Omdat het vlees in dunne plakjes wordt gesneden, heeft het niet veel tijd nodig om te marineren. Als je het te lang in de marinade laat, kan het gemakkelijk te zacht worden omdat de vezels beginnen af te breken.
Wat geeft bulgogi zijn smaak?
De marinade, en dan vooral de combinatie van vooral knoflook, sojasaus, peer en sesamolie, geeft dit gerecht zijn uitgesproken rijke en krachtige smaak.
Hoe snijd je rundvlees dun voor bulgogi?
De makkelijkste manier is om het rundvlees te snijden terwijl het gedeeltelijk bevroren is. Wikkel het vlees in huishoudfolie en leg het 30 minuten tot een uur in de vriezer.
Kan bulgogi medium rare zijn?
Traditioneel wordt het vlees doorbakken, maar dat is geheel naar persoonlijke smaak. Als je de voorkeur geeft aan een gerecht dat meer aan de rauwe kant of medium-rare is, zal je bulgogi ook heerlijk smaken.

Ingrediënten

Bulgogi
Entrecote
500 g
Peer
1
Gele ui
1
Knoflookteentjes
3
Japanse sojasaus
1 dl
Poedersuiker
3 el
Sesamolie
2 el
Rijstazijn of wittewijnazijn
2 el
Gochujangroom
Lente-ui
½ bosje
Zure room, 42%
200 ml
Gochujang
2 el
Sesamolie
1 el
Taugésalade
Verse taugé
ca. 150 g
Lente-ui
½ bosje
Verse koriander
1 bosje
Geroosterde sesamzaadjes
30 g
Japanse sojasaus
1 el
Limoen (onbehandeld), sap en fijn geraspte schil
1
Serveren met
Jasmijnrijst
4 porties
Slabladeren (bijvoorbeeld romaine of baby gem)
16
Kimchi
ca. 100 ml

De oorsprong van bulgogi

Dit gerecht is typisch Koreaans en is te vinden op de menu's van de meeste lokale restaurants. Het gerecht dateert uit het Goguryeo-tijdperk (37 voor Christus tot 668 na Christus) en maakt deel uit van de evolutie van maekjeok, een bereidingstechniek voor vlees aan spiezen (kebab-achtig). Na verloop van tijd veranderde maekjeok in eoryamyeok (een soort stoofpot waarbij gemarineerd rundvlees in koud water wordt geweekt) dat op zijn beurt evolueerde tot neobiani (dunne reepjes gemarineerd en op houtskool geroosterd rundvlees) en uiteindelijk bulgogi.

De burgervariant

Een hamburger waarin de grote en stevige smaken van bulgogi zijn verwerkt, is een al even verrukkelijke maaltijd die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. Je maakt een saus van de marinade door alle ingrediënten (behalve het vlees en de peer) bij elkaar in een pannetje te doen en het mengsel te laten inkoken tot het op de achterkant van een lepel blijft zitten. Bestrijk bij het bakken van de hamburgers het vlees regelmatig met de bulgogisaus. Garneer hem met de gochujangroom, kimchi en slablaadjes, en je hebt misschien wel je nieuwe favoriete burger gevonden!

De bulgogitaco-variant

Een andere populaire variant is de bulgogitaco. Volg gewoon hetzelfde recept, maar doe het vlees in taco’s in plaats van in slablaadjes. Als je de voorkeur geeft aan een diner met pit, vervang je de taugésalade door een kruidige Koreaanse koolsla, de perfecte aanvulling op de stevige smaken van het vlees.

Suggesties voor bijgerechten

Houd het traditioneel met gemarineerde sojascheuten (kongnamul muchim), geblancheerde spinazie (sigeumchi namul) of een pittige komkommersalade (oi muchim).