Bulgogi
Bereidingswijze
Bulgogivlees
Gochujangroom
Taugésalade
Serveren met
Bulgogi
Ingrediënten
Bulgogi
Entrecote
|
500 g |
---|---|
Peer
|
1 |
Gele ui
|
1 |
Knoflookteentjes
|
3 |
Japanse sojasaus
|
1 dl |
Poedersuiker
|
3 el |
Sesamolie
|
2 el |
Rijstazijn of wittewijnazijn
|
2 el |
Gochujangroom
Lente-ui
|
½ bosje |
---|---|
Zure room, 42%
|
200 ml |
Gochujang
|
2 el |
Sesamolie
|
1 el |
Taugésalade
Verse taugé
|
ca. 150 g |
---|---|
Lente-ui
|
½ bosje |
Verse koriander
|
1 bosje |
Geroosterde sesamzaadjes
|
30 g |
Japanse sojasaus
|
1 el |
Limoen (onbehandeld), sap en fijn geraspte schil
|
1 |
Serveren met
Jasmijnrijst
|
4 porties |
---|---|
Slabladeren (bijvoorbeeld romaine of baby gem)
|
16 |
Kimchi
|
ca. 100 ml |
De oorsprong van bulgogi
Dit gerecht is typisch Koreaans en is te vinden op de menu's van de meeste lokale restaurants. Het gerecht dateert uit het Goguryeo-tijdperk (37 voor Christus tot 668 na Christus) en maakt deel uit van de evolutie van maekjeok, een bereidingstechniek voor vlees aan spiezen (kebab-achtig). Na verloop van tijd veranderde maekjeok in eoryamyeok (een soort stoofpot waarbij gemarineerd rundvlees in koud water wordt geweekt) dat op zijn beurt evolueerde tot neobiani (dunne reepjes gemarineerd en op houtskool geroosterd rundvlees) en uiteindelijk bulgogi.
De burgervariant
Een hamburger waarin de grote en stevige smaken van bulgogi zijn verwerkt, is een al even verrukkelijke maaltijd die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. Je maakt een saus van de marinade door alle ingrediënten (behalve het vlees en de peer) bij elkaar in een pannetje te doen en het mengsel te laten inkoken tot het op de achterkant van een lepel blijft zitten. Bestrijk bij het bakken van de hamburgers het vlees regelmatig met de bulgogisaus. Garneer hem met de gochujangroom, kimchi en slablaadjes, en je hebt misschien wel je nieuwe favoriete burger gevonden!
De bulgogitaco-variant
Een andere populaire variant is de bulgogitaco. Volg gewoon hetzelfde recept, maar doe het vlees in taco’s in plaats van in slablaadjes. Als je de voorkeur geeft aan een diner met pit, vervang je de taugésalade door een kruidige Koreaanse koolsla, de perfecte aanvulling op de stevige smaken van het vlees.
Suggesties voor bijgerechten
Houd het traditioneel met gemarineerde sojascheuten (kongnamul muchim), geblancheerde spinazie (sigeumchi namul) of een pittige komkommersalade (oi muchim).