Bubbelthee
Bereidingswijze
Tapiocaparels
Bubbelthee met karamel
Bubbelthee met frambozen
Bubbelthee met matcha
Bubbelthee
Ingrediënten
Tapiocaparels
Water
|
100 ml |
---|---|
Lichte muscovadosuiker
|
85 g |
Tapiocameel
|
156 g |
Bubbelthee met karamel
Melk
|
300 ml |
---|---|
Zwarte thee
|
1 tl |
Karamelsaus
|
1 el |
Bubbelthee met frambozen
Melk
|
200 ml |
---|---|
Zwarte thee
|
1 tl |
Frambozen
|
100 g |
Bubbelthee met matcha
Melk
|
300 ml |
---|---|
Matcha of groene thee
|
1 el |
Koud water
|
2 el |
Serveren met
Ijsblokjes
|
---|
Een Oost-Aziatische favoriet
Bubbelthee, een van de populairste dranken van Taiwan, is er in vele vormen, kleuren en smaken. De drank is zo populair dat er in Zuidoost-Azië alleen al in 2018 3000% vaker bubbelthee werd besteld en dat het drankje in 2020 zelfs een eigen emoji heeft gekregen!
Hoe het wereldfenomeen bubbelthee begon
Dit fotogenieke drankje verscheen voor het eerst op het toneel in Taiwan in het begin van de jaren tachtig, toen zowel melkthee als boba-pareldesserts al vaste favorieten waren. Toen de twee ingrediënten uiteindelijk in hetzelfde kopje terechtkwamen als verfrissende zomerdrank, won het snel aan populariteit als ontbijt voor onderweg of snel tussendoortje. Snel vooruit naar 2009, toen de voormalige Britse investeringsbankier Assad Khan zijn eerste bubbelthee dronk en zo geïntrigeerd was door de unieke smaak en textuur dat hij zijn baan opzegde en in 2011 Bubbleology lanceerde. Hij opende zijn eerste winkel in de trendy wijk Soho in Londen. Vanaf dat moment duurde het niet lang voordat de drank een modieus lifestyledrankje werd en uitgroeide tot het wereldwijde fenomeen dat vandaag de dag menige feed op sociale media domineert.
Balletjes vol smaak
Traditionele tapiocaparels hebben een zeer milde en licht zoete smaak. De smaak wordt vervolgens in de drank gebracht door de parels in siroop te weken of door snoepjes, fruit, poeders of andere ingrediënten aan de thee toe te voegen. Je kunt ook rechtstreeks smaakstoffen aan het tapiocadeeg toevoegen, zoals honing, aardbei of mango: gewoon het fruit blenden, door een zeef halen en de hoeveelheid water in het recept aanpassen aan het verse sap.
Traditionele en nieuwe smaken
Een klassieke bubbelthee is zoet, romig en kauwbaar, en heeft maar vier hoofdingrediënten: zwarte thee, melk, zoetstof en tapiocaparels. De parels zijn echter relatief mild van smaak, dus ze kunnen aan bijna elke thee worden toegevoegd, vandaar dat je op menu's heel wat variaties vindt. Combinaties die je zeker moet proberen zijn oolong thee met passievrucht en kokosgelei, suikerrietsap met groene thee of een combinatie van rode bonen en grasgelei.