Bubbelthee

Bubbelthee

30 min.
Bubbelthee, ook bekend als bubble tea, is een zoete drank die populair is in veel landen. De basis wordt gevormd door tapiocaparels, die kant-en-klaar kunnen worden gekocht of, zoals in dit recept, kunnen worden bereid met tapiocameel. Varieer met de smaak van je bubbelthee en drink het ijskoud. Drink je bubbelthee met een dik rietje om te genieten van de volle bruisende ervaring met de tapiocaparels.
https://www.arla.nl/recepten/bubbelthee/

Bereidingswijze

Tapiocaparels
  • Kook het water en de suiker tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur. Voeg drie tot vier eetlepels meel toe en roer daarbij voortdurend zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Zet het mengsel terug op het vuur en verwarm het onder voortdurend kloppen. Roer twee tot drie minuten, tot het een dikke massa wordt. Voeg de rest van de bloem toe en meng goed.
  • Giet het deeg uit op een bakplaat en kneed het snel. Rol uit tot twee lange dunne plakken. Snijd de plakken in stukjes en rol daar kleine balletjes van. Kook een paar kopjes water in een pan en kook de tapiocaparels op middelhoog vuur gedurende 30 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en laat nog 20 minuten trekken tot ze doorschijnend zijn.
Bubbelthee met karamel
  • Verwarm de melk. Voeg de theeblaadjes toe en laat ze zes tot acht minuten trekken. Zeef de blaadjes eruit en laat de melk afkoelen.
  • Giet de tapiocaparels in een glas. Sprenkel er karamelsaus over en maak de drank af met ijsblokjes en de gekoelde melkthee.
  • Drink met een dik rietje.
Bubbelthee met frambozen
  • Verwarm de melk. Voeg de theeblaadjes toe en laat ze zes tot acht minuten trekken. Zeef de blaadjes eruit en meng de melk met de frambozen.
  • Giet de tapiocaparels in een glas. Maak de drank af met ijsblokjes en frambozenmelk.
  • Drink met een dik rietje.
Bubbelthee met matcha
  • Meng het matchapoeder met het water.
  • Giet de tapiocaparels in een glas. Maak de drank af met ijsblokjes en melk. Strooi er matchapoeder overheen.
  • Drink met een dik rietje.
Eet smakelijk!

Bubbelthee

Moet je bubbelthee schudden voordat je het drinkt?
Meestal hoef je je drankje niet te schudden, maar dat hangt af van de bereidingswijze en het soort bubbelthee dat u hebt gekozen. Als de ingrediënten, vooral een stroperige zoetstof, afzonderlijke lagen hebben gevormd, kan het nodig zijn te schudden of te roeren.
Slik je boba door of kauw je erop?
Een groot deel van de charme en populariteit van de drank is de kauwbare, verende en zachte textuur van de boba (de tapiocaballatjes) als je ze kauwt.
Wat is de populairste bubbeltheesmaak?
De populairste smaak blijft de klassieke combinatie van zwarte thee, melk, zoetstof en tapiocaparels.
Spoel je boba af na het koken?
Ja, grondig spoelen onder koud water stopt het kookproces en zorgt dat de kenmerkende kauwbare textuur behouden blijft waar de drank om bekend staat.
Kun je bobaparels opnieuw koken?
De beste manier om je boba nieuw leven in te blazen is ze een paar minuten te stomen tot ze weer zacht worden. Je kunt ook een eenvoudige siroop maken (gelijke delen water en suiker, gekookt tot het dik wordt) en de boba toevoegen en opwarmen.

Ingrediënten

Tapiocaparels
Water
100 ml
Lichte muscovadosuiker
85 g
Tapiocameel
156 g
Bubbelthee met karamel
Melk
300 ml
Zwarte thee
1 tl
Karamelsaus
1 el
Bubbelthee met frambozen
Melk
200 ml
Zwarte thee
1 tl
Frambozen
100 g
Bubbelthee met matcha
Melk
300 ml
Matcha of groene thee
1 el
Koud water
2 el
Serveren met
Ijsblokjes

Een Oost-Aziatische favoriet

Bubbelthee, een van de populairste dranken van Taiwan, is er in vele vormen, kleuren en smaken. De drank is zo populair dat er in Zuidoost-Azië alleen al in 2018 3000% vaker bubbelthee werd besteld en dat het drankje in 2020 zelfs een eigen emoji heeft gekregen!

Hoe het wereldfenomeen bubbelthee begon

Dit fotogenieke drankje verscheen voor het eerst op het toneel in Taiwan in het begin van de jaren tachtig, toen zowel melkthee als boba-pareldesserts al vaste favorieten waren. Toen de twee ingrediënten uiteindelijk in hetzelfde kopje terechtkwamen als verfrissende zomerdrank, won het snel aan populariteit als ontbijt voor onderweg of snel tussendoortje. Snel vooruit naar 2009, toen de voormalige Britse investeringsbankier Assad Khan zijn eerste bubbelthee dronk en zo geïntrigeerd was door de unieke smaak en textuur dat hij zijn baan opzegde en in 2011 Bubbleology lanceerde. Hij opende zijn eerste winkel in de trendy wijk Soho in Londen. Vanaf dat moment duurde het niet lang voordat de drank een modieus lifestyledrankje werd en uitgroeide tot het wereldwijde fenomeen dat vandaag de dag menige feed op sociale media domineert.

Balletjes vol smaak

Traditionele tapiocaparels hebben een zeer milde en licht zoete smaak. De smaak wordt vervolgens in de drank gebracht door de parels in siroop te weken of door snoepjes, fruit, poeders of andere ingrediënten aan de thee toe te voegen. Je kunt ook rechtstreeks smaakstoffen aan het tapiocadeeg toevoegen, zoals honing, aardbei of mango: gewoon het fruit blenden, door een zeef halen en de hoeveelheid water in het recept aanpassen aan het verse sap.

Traditionele en nieuwe smaken

Een klassieke bubbelthee is zoet, romig en kauwbaar, en heeft maar vier hoofdingrediënten: zwarte thee, melk, zoetstof en tapiocaparels. De parels zijn echter relatief mild van smaak, dus ze kunnen aan bijna elke thee worden toegevoegd, vandaar dat je op menu's heel wat variaties vindt. Combinaties die je zeker moet proberen zijn oolong thee met passievrucht en kokosgelei, suikerrietsap met groene thee of een combinatie van rode bonen en grasgelei.