Deze eenvoudige bruine jus wordt dikker als je hem laat staan. Als hij te dik wordt, kun je tijdens het opwarmen een scheutje water toevoegen. Maar voeg dat slechts beetje bij beetje toe, anders loop je het risico dat de smaak verwatert. Vergeet niet te proeven om er zeker van te zijn dat het mengsel goed gekruid is.
Gele uien zijn perfect om smaak te geven aan de mix. Ze hebben ook een hoger suikergehalte, wat resulteert in een perfecte goudbruine kleur, zodat je de uien kunt gebruiken voor andere gerechten of ze kunt toevoegen aan de afgewerkte jus voor een smaakervaring met meer textuur. Hoe langer je de uien bakt, hoe rijker de smaak.
Probeer ons recept, waarvoor slechts een paar basisproducten uit de keuken nodig zijn als u zin hebt in iets hartigs en romigs als hoofdgerecht. Hieronder ontdek je er meer over!
Uien, in dunne halve ringen (ca. 150 g)
|
2 |
---|---|
Boter
|
10 g |
Grof zout
|
½ tl |
Water
|
300 ml |
Kookroom, 8%
|
¼ L |
Japanse sojasaus
|
1 tl |
Grof zout
|
½ tl |
Versgemalen peper
|
|
Sausverdikkingsmiddel
|
1½ el |
Browning-saus
|
Wil je je gasten verrassen met een luxueuze rijke jus vol smaak? Dan moet je ons recept voor bruine jus met uien en room proberen. Het is een snelle en gemakkelijke manier om je favoriete hartige recepten een smaakvol accent te geven. Sojasaus, zout en peper zorgen voor aromatische ondersteuning zonder overheersend te zijn. Met zijn diepe kleur, rijke smaak en romige textuur is dit de perfecte saus voor vlees en aardappelen.
Geniet van een romige jus met een rijke textuur en subtiele zoete tonen, die perfect is om te serveren bij een speciale gelegenheid. Een scheutje kookroom geeft de jus een fluweelzachte, bijna zijdeachtige textuur.
Voor de meeste soorten jus wordt een roux als basis gebruikt, maar wij hebben een veel betere oplossing die zorgt voor een klontvrije consistentie en een heerlijk aroma. Gekookte uien zorgen voor een zoete en scherpe smaak en helpen de jus in te dikken, samen met de kookroom.
Er zijn heel veel heerlijke combinaties voor deze klassieke uienjus. Bijvoorbeeld zelfgemaakte gehaktballen. Smoor de malse gehaktballetjes in bruine jus en serveer ze direct uit de pan met aardappelpuree, rijst of gekookte aardappelen. Het is zo'n heerlijk comfort food dat elke keer weer aanslaat. Voeg de gehaktballen toe aan de saus en laat ze ongeveer 10 minuten sudderen. Garneer voor een finishing touch met verse peterselie.
Als je nog nooit gehaktbrood met bruine jus hebt gegeten, heb je iets gemist. Het is een perfect nostalgisch gerecht dat je in een paar minuten maakt. Bak het gehaktbrood in de oven en giet de bruine jus erover zodra het gehaktbrood uit de oven komt, zodat deze in het vlees kan trekken en dat sappiger en lekkerder wordt. Snijd het gehaktbrood in plakjes en serveer met jus erbij.
Als je een makkelijke maaltijd wilt, zijn varkenskarbonades in bruine jus precies wat je nodig hebt. Bak de karbonades een paar minuten op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Doe de karbonades over in de jus en laat ze sudderen tot ze gaar zijn. Serveer de karbonades met uien en bruine jus.
Probeer dit recept eens met ons gehaktbrood met kaas en paprika's of bekijk deze zelfgemaakte bearnaise en mornay-saus met kaas als je inspiratie wilt opdoen voor meer makkelijke en heerlijke sauzen.
Met ons eenvoudige recept voor zelfgemaakte bruine jus voeg je gemakkelijk een persoonlijk tintje toe. Als je iets nieuws wilt proberen, experimenteer dan met umami-rijke ingrediënten, bijvoorbeeld door worcestershiresaus toe te voegen. Worcestershiresaus heeft een rijk, zoet, aards smaakprofiel dat goed samengaat met allerlei hartige gerechten.
Je kunt de smaak ook versterken door er aromatische kruiden zoals tijm of rozemarijn in te laten trekken. Laat de kruiden in de jus sudderen tot die geurig en smaakvol is. Voeg voor een zoetere smaak een beetje rodebessengelei aan de saus toe.
Gebruik runderbouillon en voeg deze toe aan de uien in plaats van het water. Hierdoor krijgt het een veel dieper aroma en komen de smaken van het rundvlees beter tot hun recht. Afhankelijk van het gerecht dat je bij de bruine jus serveert, is kippen- of groentebouillon misschien beter geschikt.