Bruine jus

Bruine jus

15 min.
Bruine jus is een heerlijk romige en dikke saus die zowel bij volwassenen als bij kinderen geliefd is. Omdat het een van de snelste en gemakkelijkste sauzen is, hebben wij een eenvoudig recept waarmee je in een handomdraai een smaakvol, fluweelzacht bijgerecht voor je diner tovert met slechts een paar basisingrediënten. Omdat het zo goed past bij veel gerechten, kun je het op elke gewenste manier serveren.
https://www.arla.nl/recepten/bruine-jus/

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een pan tot hij goudbruin is. Voeg de ui en het zout toe en bak op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten onder af en toe roeren.
  • Doe het water in de pan, breng het op hoog vuur aan de kook en laat het, nog steeds op hoog vuur, ongeveer 2 minuten koken.
  • Giet het water (ca. 150 ml) van de uien in een kleine pan met zware bodem.
  • Breng het water van de uien aan de kook en voeg de kookroom, de sojasaus, het zout en de peper toe.
  • Haal de pan van het vuur en klop het sausverdikkingsmiddel door de saus.
  • Kook op middelhoog vuur al roerend ca. 1 minuut. Voeg de browning sauce toe en breng op smaak.
Eet smakelijk!
Tip

Deze eenvoudige bruine jus wordt dikker als je hem laat staan. Als hij te dik wordt, kun je tijdens het opwarmen een scheutje water toevoegen. Maar voeg dat slechts beetje bij beetje toe, anders loop je het risico dat de smaak verwatert. Vergeet niet te proeven om er zeker van te zijn dat het mengsel goed gekruid is.

Tip

Gele uien zijn perfect om smaak te geven aan de mix. Ze hebben ook een hoger suikergehalte, wat resulteert in een perfecte goudbruine kleur, zodat je de uien kunt gebruiken voor andere gerechten of ze kunt toevoegen aan de afgewerkte jus voor een smaakervaring met meer textuur. Hoe langer je de uien bakt, hoe rijker de smaak.

Vragen over bruine jus

Probeer ons recept, waarvoor slechts een paar basisproducten uit de keuken nodig zijn als u zin hebt in iets hartigs en romigs als hoofdgerecht. Hieronder ontdek je er meer over!

Wat is bruine jus?
Bruine jus is een klassieke saus die traditioneel wordt gemaakt met sappen van gebraden vlees en wordt ingedikt met bloem of maïzena. In dit recept wordt als basis voor het mengsel echter het vocht gebruikt van gebakken uien die in water zijn gekookt, gevolgd door een scheut kookroom, sojasaus en kruiden. Deze methode is veel sneller en geeft een rijke textuur met veel smaak van de uien.
Hoe maak je zelf bruine jus?
De bruine jus is gemakkelijk te maken. Fruit de ui een paar minuten in gesmolten boter en zout op middelhoog vuur, voeg dan water toe en breng het op hoog vuur aan de kook. Doe het water van de uien over in een kleine pan met zware bodem en breng het aan de kook. Voeg kookroom, sojasaus, zout en peper toe. Haal de pan van het vuur en klop het sausverdikkingsmiddel door de saus. Kook de saus ten slotte op middelhoog vuur al roerend ca. 1 minuut. Voeg als finishing touch de browning sauce toe en breng op smaak.
Kun je bruine jus invriezen?
Aangezien deze bruine jus op basis van room is, kan hij niet goed worden ingevroren, omdat deze jus bij ontdooien de neiging heeft te schiften. Als je het toch wilt proberen, zorg dan dat de jus volledig is afgekoeld voordat je hem overdoet in een luchtdichte bak of een diepvrieszak. Als je kleinere porties wilt invriezen, kun je een ijsblokjesbakje gebruiken en de blokjes in een diepvrieszakje doen zodra ze bevroren zijn. Bevroren jus blijft tot 4 maanden goed in de vriezer.
Hoe maak je bruine jus dikker?
Een gemakkelijke manier om bruine jus in te dikken is door maïzena of bloem toe te voegen. Beide werken als een verdikkingsmiddel dat je mengt met een beetje water. Meng het water met de bloem of maïzena in een aparte kom en roer grondig tot een gladde massa. Voeg het mengsel geleidelijk toe aan de jus tot het de gewenste consistentie heeft. Zorg ervoor dat je alle klontjes bloem of maïzena verwijdert.
Is gewone jus hetzelfde als bruine jus?
De twee sauzen lijken behoorlijk op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Het grote verschil tussen gewone jus en bruine jus is de dikte. In tegenstelling tot bruine jus bevat gewone jus geen verdikkingsmiddel zoals een roux, bloem of maïzena; in plaats daarvan wordt de vloeistof gereduceerd tot de jus een rijke, zijdeachtige, dunne consistentie heeft. Dit proces duurt iets langer dan het bereiden van een dikke, romige bruine jus.

Ingrediënten

Uien, in dunne halve ringen (ca. 150 g)
2
Boter
10 g
Grof zout
½ tl
Water
300 ml
Kookroom, 8%
¼ L
Japanse sojasaus
1 tl
Grof zout
½ tl
Versgemalen peper
Sausverdikkingsmiddel
1½ el
Browning-saus

Bruine jus met uien

Wil je je gasten verrassen met een luxueuze rijke jus vol smaak? Dan moet je ons recept voor bruine jus met uien en room proberen. Het is een snelle en gemakkelijke manier om je favoriete hartige recepten een smaakvol accent te geven. Sojasaus, zout en peper zorgen voor aromatische ondersteuning zonder overheersend te zijn. Met zijn diepe kleur, rijke smaak en romige textuur is dit de perfecte saus voor vlees en aardappelen.

Jus met room en uien in het middelpunt

Geniet van een romige jus met een rijke textuur en subtiele zoete tonen, die perfect is om te serveren bij een speciale gelegenheid. Een scheutje kookroom geeft de jus een fluweelzachte, bijna zijdeachtige textuur.

Voor de meeste soorten jus wordt een roux als basis gebruikt, maar wij hebben een veel betere oplossing die zorgt voor een klontvrije consistentie en een heerlijk aroma. Gekookte uien zorgen voor een zoete en scherpe smaak en helpen de jus in te dikken, samen met de kookroom.

Hoe serveer je bruine jus?

Er zijn heel veel heerlijke combinaties voor deze klassieke uienjus. Bijvoorbeeld zelfgemaakte gehaktballen. Smoor de malse gehaktballetjes in bruine jus en serveer ze direct uit de pan met aardappelpuree, rijst of gekookte aardappelen. Het is zo'n heerlijk comfort food dat elke keer weer aanslaat. Voeg de gehaktballen toe aan de saus en laat ze ongeveer 10 minuten sudderen. Garneer voor een finishing touch met verse peterselie.

Als je nog nooit gehaktbrood met bruine jus hebt gegeten, heb je iets gemist. Het is een perfect nostalgisch gerecht dat je in een paar minuten maakt. Bak het gehaktbrood in de oven en giet de bruine jus erover zodra het gehaktbrood uit de oven komt, zodat deze in het vlees kan trekken en dat sappiger en lekkerder wordt. Snijd het gehaktbrood in plakjes en serveer met jus erbij.

Als je een makkelijke maaltijd wilt, zijn varkenskarbonades in bruine jus precies wat je nodig hebt. Bak de karbonades een paar minuten op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Doe de karbonades over in de jus en laat ze sudderen tot ze gaar zijn. Serveer de karbonades met uien en bruine jus.

Probeer dit recept eens met ons gehaktbrood met kaas en paprika's of bekijk deze zelfgemaakte bearnaise en mornay-saus met kaas als je inspiratie wilt opdoen voor meer makkelijke en heerlijke sauzen.

Voeg een eigen accent toe

Met ons eenvoudige recept voor zelfgemaakte bruine jus voeg je gemakkelijk een persoonlijk tintje toe. Als je iets nieuws wilt proberen, experimenteer dan met umami-rijke ingrediënten, bijvoorbeeld door worcestershiresaus toe te voegen. Worcestershiresaus heeft een rijk, zoet, aards smaakprofiel dat goed samengaat met allerlei hartige gerechten.

Je kunt de smaak ook versterken door er aromatische kruiden zoals tijm of rozemarijn in te laten trekken. Laat de kruiden in de jus sudderen tot die geurig en smaakvol is. Voeg voor een zoetere smaak een beetje rodebessengelei aan de saus toe.

Gebruik runderbouillon en voeg deze toe aan de uien in plaats van het water. Hierdoor krijgt het een veel dieper aroma en komen de smaken van het rundvlees beter tot hun recht. Afhankelijk van het gerecht dat je bij de bruine jus serveert, is kippen- of groentebouillon misschien beter geschikt.