Brownie

Brownie

1 u 15 min.
Bereidingstijd 30 min.
Heerlijke, klassieke chocoladebrownie met walnoten. Geniet van de intense smaken van dit smeuïge dessert met een kopje koffie of een groot glas koude melk. Met dit eenvoudige recept maak je brownies met een zachte, smeuïge textuur gevuld met knapperige walnoten. Perfect dus voor liefhebbers van chocoladedesserts met volle en intense chocoladesmaken.
https://www.arla.nl/recepten/brownie/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Smelt boter en chocolade in een pan. Laat afkoelen.
  • Klop de eieren en suiker tot een licht en luchtig geheel. Meng de bloem, cacao en walnoten en spatel dit voorzichtig door het eimengsel.
  • Spatel het afgekoelde chocolademengsel erdoor.
  • Giet het beslag in een bakvorm (ca. 20x30 cm) bekleed met bakpapier.
  • Bak 25 minuten in het midden van de oven. Het gebak moet wat kleverig en nog niet helemaal gaar zijn wanneer het uit de oven wordt gehaald. Laat het afkoelen. Snijd in 24 vierkanten (ca. 5x5 cm).
Eet smakelijk!
Tip

Wil je je brownies meenemen op een picknick of je klasgenoten of collega's extra blij maken? Gebruik dan dit brownierecept om muffins te maken. Bak met het beslag 16-18 chocolademuffins in muffin- of cupcakevormpjes in plaats van in een bakvorm. Vul elk vormpje met 4 theelepels beslag (ca. 1 dl). Bak in het midden van de oven op 175 °C (gewone oven) en maak je klaar om al dit lekkers te delen met je familie en vrienden.

Tip

Als je van muffins en chocolade houdt, moet je zeker ook onze bananenmuffins met pure chocolade proberen. De zoetheid van de bananen compenseert de bitterheid van de pure chocolade.

Vragen over brownies

Chocoladebrownies zijn overal ter wereld erg populair en ze zijn niet voor niets een echte klassieker: ze hebben een heerlijk zachte textuur en een intense smaak van pure chocolade. We hebben de belangrijkste dingen die je moet weten over brownies en hoe je ze kunt maken even op een rijtje gezet. Hieronder lees je hoe je een expert wordt in het maken van de perfecte smeuïge brownie.

Wat is een brownie?
Een brownie is een klein vierkant of rechthoekig chocoladegebakje met een smeuïg, sponsachtig midden. Brownies zijn heerlijk als ze bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten of pecannoten bevatten, want hierdoor krijgen ze een meer knapperige textuur. Maar ze kunnen uiteraard ook prima zonder noten worden gemaakt. Afhankelijk van de dichtheid kan een browniegebak smeuïg of vast zijn, maar het is in elk geval altijd een heerlijk tussendoortje voor chocoladeliefhebbers.
Kun je brownies buiten de koelkast bewaren?
Chocoladebrownies kunnen op kamertemperatuur worden bewaard en hoeven niet in de koelkast. Als je ze in een luchtdichte doos of in huishoudfolie bewaart, blijven ze meestal een paar dagen houdbaar en behouden ze hun rijke smaak en textuur. Je kunt de chocoladebrownies gerust een dag van tevoren bakken; dan worden ze alleen maar lekkerder – al kan het moeilijk zijn om zo'n mooi browniegebak tot de volgende dag te laten staan.
Kun je brownies invriezen?
Heb je wat overgebleven brownies en weet je niet wat je ermee aan moet? Zoals de meeste soorten gebak kun je brownies invriezen en toch de oorspronkelijke textuur en smeuïgheid behouden. Maar zorg er wel voor dat je de nodige voorbereidingen treft om vriesbrand te voorkomen. Laat ze voor het invriezen volledig afkoelen. Wikkel de brownies na het afkoelen eerst in huishoudfolie en daarna in aluminiumfolie, en doe ze in een afgesloten plastic zak om vriesbrand en vochtverlies te voorkomen. Leg de gesloten plastic zak in de vriezer en pas op dat het gebak niet geplet raakt. Om de brownies te ontdooien, pak je ze voorzichtig uit de aluminiumfolie en huishoudfolie en laat je ze 3-4 uur op kamertemperatuur staan.
Kun je brownies opnieuw bakken?
Zijn je chocoladebrownies niet gaar genoeg? Geen nood, je kunt de chocoladebrownies nog steeds redden met behulp van de oven of magnetron. Als je de oven wil gebruiken, plaats ze er dan gewoon opnieuw in. Afhankelijk van hoe goed de brownies al gebakken waren, kun je eerst de oven voorverwarmen en dan elke 3-5 minuten controleren of ze nu wel gaar zijn. Als je in plaats daarvan een magnetron wil gebruiken, kies je voor een gemiddelde stand en verwarm je de brownies gedurende 30 seconden. Controleer de brownies en herhaal dit proces totdat ze de juiste textuur hebben. Ze moeten zacht en sponsachtig zijn.
Kan browniebeslag in de koelkast?
Hoewel je brownies eigenlijk erg snel de dag zelf kunt maken, kun je het beslag ook een dag vooraf maken om ze in een handomdraai klaar te hebben voor gasten of een weekendbrunch. Maak hiervoor gewoon het browniebeslag en bewaar het een nacht in de koelkast. Je kunt ze dan meteen de volgende dag bakken. Als je het beslag rechtstreeks uit de koelkast wilt gaan bakken, moet je het mogelijk een paar minuten langer bakken omdat het nog erg koud is. Je kunt het beslag ook eerst ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur laten komen voordat je het bakt.

Ingrediënten

Boter
250 g
Pure chocolade (ca. 55% cacao) in kleine stukjes
250 g
Eieren
4
Suiker (ca. 4 dl)
250 g
Speciale tarwebloem (ca. 2½ dl)
150 g
Cacaopoeder
3 el
Gehakte walnoten
200 g

Smeuïge brownie met walnoten

Trakteer jezelf op verrukkelijke, smeuïge brownies met walnoten. De walnoten zorgen voor een knapperig contrast met de zachte en smeuïge brownie. Voor dit overheerlijke recept heb je slechts een paar eenvoudige ingrediënten nodig. Dit is dus voor elke chocoladeliefhebber het ideale dessert. Je kunt er ook van genieten als tussendoortje met een bolletje zelfgemaakt vanille-ijs en eventueel wat frambozencoulis erbij.

Geef toe aan je verlangen naar chocolade

Wie kan chocolade weerstaan? Met dit heerlijke brownierecept bevredig je je verlangen naar chocolade in slechts een paar eenvoudige stappen. Je hebt niet veel chocolade nodig om de zoetekauw in je tevreden te stellen. De pure chocolade geeft de brownie een rijke, bittere en intense smaak en is mooi in evenwicht met de zoetheid van de suiker.

Als je deze chocoladebrownies lekker vindt, probeer dan ook onze blondie brownies met witte chocolade, gehakte amandelen en vers citroensap. Deze heerlijke vierkante gebakjes combineren zoet en zuur en zijn de perfecte lekkernij voor het hele gezin. Elke hap die je neemt doet je verlangen naar meer, net als met onze brownies met pure chocolade.

Eenvoudige brownies met pure chocolade

Altijd al willen weten hoe je brownies met pure chocolade maakt? Met dit eenvoudige recept maak je de lekkerste smeuïge brownies die perfect zijn voor elke gelegenheid. Alles wat je nodig hebt zijn eieren, boter, chocolade, suiker, bloem, cacaopoeder en walnoten. En de meeste van deze ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Een brownie hoeft niet ingewikkeld te zijn om overheerlijk te zijn. Dit eenvoudige brownierecept staat garant voor een verrukkelijke chocoladelekkernij.

Heerlijke manieren om er een eigen accent aan te geven

Beter dan dit recept voor brownies met pure chocolade wordt het niet. Maar je kunt altijd experimenteren met dit klassieke recept en er een eigen accent aan geven. Experimenteer met verschillende noten en vervang walnoten door pecannoten, ongezouten pinda's of hazelnoten. Wil je een intensere chocoladesmaak? Voeg een eetlepel van je favoriete koffie toe voor een intensere smaak. Je kunt ook marshmallows toevoegen voor kleverige chocoladebrownies die 's ochtends perfect passen bij je kopje koffie.