Broodknoedels

Broodknoedels

40 min.
Verras je gasten met een portie broodknoedels gemaakt van oud brood. Deze traditionele broodgebaseerde bijgerechten passen bij elk gerecht met sappig vlees en heerlijke jus. Nodig kinderen en volwassenen uit in de keuken om de broodknoedels met de hand te vormen. Maak nieuwe herinneringen terwijl je heerlijk eten bereidt.
https://www.arla.nl/recepten/broodknoedels/

Bereidingswijze

  • Snijd het brood in kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
  • Hak de ui en peterselie fijn.
  • Smelt de boter en voeg ui en peterselie toe. Bak ongeveer 30 seconden. Giet over het brood.
  • Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Voeg toe aan het broodmengsel, meng licht en laat 10 minuten intrekken.
  • Breng een middelgrote pan met 1 liter water en een theelepel zout aan de kook.
  • Voeg eieren en paneermeel toe aan het broodmengsel en combineer alles met je handen tot je een homogeen deeg krijgt - breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm het deeg tot kleine ballen van ongeveer 60 gram per stuk.
  • Voeg de ballen net voor het kookpunt aan het water toe, maar zorg ervoor dat het niet gaat koken. Laat de knoedels 20 minuten koken op middelmatige temperatuur.
Eet smakelijk!
Tips

Het primaire doel is om ervoor te zorgen dat het deeg samenhangt wanneer je de broodknoedels kookt. Het moet licht plakkerig maar nog steeds hanteerbaar zijn. Als het deeg te droog is, kun je een beetje meer melk toevoegen. Als het deeg te nat is, voeg dan meer paneermeel toe totdat je de gewenste consistentie bereikt.

Tips

Streef naar uniformiteit in grootte bij het vormen van de knoedels om een gelijkmatige garing te garanderen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door het deeg in gelijkmatig grote delen te verdelen. We raden ongeveer 60 gram per knoedel aan. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig doorkoken zonder enig rauw deeg in het midden.

Tips

Het is gemakkelijker om de knoedels te vormen als je je handen in een beetje water doopt. Op deze manier kan het deeg plakkerig blijven zonder aan je handen te kleven.

Tips

Steek een tandenstoker of spies in het midden van een van de knoedels om te controleren of ze gaar zijn. Het moet schoon uitkomen zonder rauw deeg eraan te kleven.

Ingrediënten

Brood
180 g
Uien
70 g
Platte peterselie
30 g
Boter
40 g
Volle melk
150 ml
Kleine eieren
2
Paneermeel
70 g
Vlokken zout
1 tl
Versgemalen peper

Probeer ons eenvoudige recept voor broodknoedels

Probeer ons eenvoudige recept dat overgebleven brood transformeert in bevredigende smaakbommen. Of het nu de eerste of de honderdste keer is dat je deze maakt, ons duidelijke recept zorgt ervoor dat je elke keer de perfecte portie broodknoedels kookt. Met slechts een paar eenvoudige stappen kunnen jij en je dierbaren genieten van een rijke smaak en zachte, licht kauwbare texturen.

Zacht en licht kauwbaar met verse kruidige smaaknoten

Eén hap is alles wat nodig is om te ontdekken waarom mensen van broodknoedels houden. Ja, de smaken zijn ongelooflijk, maar de combinatie van texturen is net zo goed. Ze staan bekend om hun zachte, kussenzachte binnenkant die wordt geperfectioneerd door de combinatie van brood, melk en eieren. Terwijl de knoedels in heet water sudderen, creëren ze een licht kauwbare buitenkant die ongelooflijk aanvoelt om in te bijten en de luchtige, smelt-in-je-mond binnenkant te onthullen. Gehakte peterselie brengt een frisheid die prachtig tegenover gekarameliseerde ui staat om de knoedels een complex smaakprofiel te geven. Als bonus zorgen de kleine spikkels groen van de peterselie voor een intrigerende uitstraling.

Voor andere makkelijk te maken broodgebaseerde bijgerechten of toppings, probeer onze recepten voor paneermeel, croutons en roggebroodchips.

Een klassieke Semmelknödel gemaakt van oud brood

In Duitstalige regio's staan broodknoedels bekend als Semmelknödel en worden gezien als een broodgebaseerde klassieker. Traditioneel worden ze specifiek gemaakt van oud brood als een manier om restjes te gebruiken. Maar nadat je ze voor de eerste keer hebt geproefd, begrijpen we als je niet kunt wachten tot brood oud wordt voordat je broodknoedels maakt. De methode is in de loop der tijd geperfectioneerd, waardoor het brood kan weken en mals worden in de warme melk. Op die manier absorbeert het alle ingrediënten die samensmelten terwijl de knoedels koken. Oud brood heeft de voorkeur vanwege zijn vermogen om sap en smaak op te nemen.

Wat serveer je bij broodknoedels?

Broodknoedels zijn een zeer veelzijdig bijgerecht dat met verschillende gerechten kan worden gecombineerd. Ze worden het meest geserveerd bij gerechten die jus bevatten, zodat ze alle heerlijke smaken kunnen opnemen en absorberen. Combineer broodknoedels bijvoorbeeld met gebraden varkensvlees, runderstoofpot of een andere Duitse klassieker: de sauerbraten. In deze gerechten mengen de broodknoedels zich met de sappige vleessappen en tillen de jus naar een hoger niveau. Je kunt ze ook combineren met romige soepen en smakelijke stoofschotels.

Maak het eigen

Er zijn verschillende manieren om dit recept te personaliseren als je de smaak of textuur wilt veranderen.

Begin met het toevoegen van ingrediënten aan het deegmengsel. Populaire keuzes zijn knapperige bacon en in blokjes gesneden ham als je een vlezig accent wilt toevoegen, maar je kunt ook gebakken champignons, geroosterde noten of geraspte kaas toevoegen. De kaas zal een licht romige smaak geven als je in de broodknoedels bijt, terwijl champignons een hartige en aardse smaak brengen.

Voor meer groenten, voeg fijngehakte spinazie, boerenkool, paprika's of geroosterde pompoen toe. Ze zullen allemaal levendige, mooie kleuren toevoegen, evenals een subtiele aardse zoetheid. Gebruik ze vers of gebakken in boter voor een rijkere smaak.

Hoewel het traditionele recept oud witbrood voorschrijft, moedigen we je aan om verschillende soorten brood te proberen. Probeer oud volkorenbrood, roggebrood of zelfs broden met zaden en granen om te ontdekken hoe ze de smaak en het mondgevoel van de broodknoedels beïnvloeden.