Je vraagt je misschien af hoe je een brioche-burgerbroodje maakt zonder keukenmachine en het antwoord is dat je het deeg dan met de hand kneedt. Wij raden af een handmixer met deeghaak te gebruiken, omdat de bijna 25 minuten kneden de compacte motor veel te veel belast en kan leiden tot het vroegtijdig kapotgaan van het apparaat. Om het natte en plakkerige briochedeeg met de hand tot de juiste consistentie te krijgen, is echter wat geduld nodig, dus wij raden aan een keukenmachine te gebruiken.
Als je die echter niet hebt, kun je het deeg het beste met de hand kneden met de zogenaamde rek-en-vouw-techniek. Wat je doet is het deeg oppakken en op je schone aanrecht leggen. Pak nu de bovenste helft van het deeg op en rek dat een beetje uit voordat je het over de rest heen vouwt, zodat er lucht in zit. Pak het deeg op, sla het naar beneden en herhaal dit proces. Bij voortdurende herhaling zal het deeg uiteindelijk een gladde textuur krijgen en niet meer aan je handen kleven.
Met ons gemakkelijke recept voor briochebroodjes kun je prachtige goudbruine hamburgerbroodjes serveren die perfect zijn voor het diner. Hieronder kun je meer te weten komen en je voorbereiden op het maken van briochebroodjes door onze antwoorden te lezen op de meest gestelde vragen over deze heerlijke broodsoort.
Koude melk
|
100 ml |
---|---|
Gist
|
25 g |
Eieren (ca. 250 ml)
|
5 |
Suiker
|
2 tl |
Grof zout
|
1½ tl |
Speciale tarwebloem
|
550 g |
Zacht boter in kleine stukjes
|
200 g |
Losgeklopt ei om te bestrijken
|
1 |
Een zacht en boterig brioche-burgerbroodje smaakt heerlijk met verschillende toppings. Je kunt deze briochebroodjes gebruiken om klassieke cheeseburgers te maken met runderhamburgers, sla, ui, tomaat, ketchup, cheddar en bacon. Als je meer van andere vleessoorten houdt, laat je dan inspireren door onze smaakvolle kipburger of ga voor de slowcooking-kant en maak je eigen gemarineerde pulled pork met zelfgemaakte koolsla voor een heerlijke Amerikaans geïnspireerde pulled-porkburger. Je kunt natuurlijk ook volledig voor groenten gaan en je briochebroodje vullen met verschillende geroosterde groenten - als je champignons gebruikt, krijgen je veggieburgers een heerlijke umami-smaak.
Hoewel dit geen snel briochebroodjesrecept is, zijn de broodjes die het oplevert heerlijk. Ze zijn zacht, een beetje zoet en heerlijk rijk. Een van de redenen waarom het langer duurt om verrijkt brood te maken zoals deze briochebroodjes, die veel ei, boter en melk bevatten, is dat het deeg langer gekneed moet worden om de gluten te activeren en te zorgen voor een luchtig kruim. Om er zeker van te zijn dat je kunt genieten van alle boterige heerlijkheid die een verrijkt briochebroodje te bieden heeft, moet je het warm serveren en opeten.
Hoewel het maken van je eigen brioche-burgerbroodjes een beetje planning vergt omdat ze de eerste keer minstens 8 uur moeten rijzen, is het resultaat echt de moeite waard. Hoewel je het misschien niet eens bent met de term 'gemakkelijk' omdat het bereiden van de broodjes nogal wat tijd in beslag neemt, zijn de ingrediënten voor briochebroodjes basisproducten uit de voorraadkast en wordt het meeste werk door je keukenmachine gedaan, zodat het gelukkig vrij gemakkelijk is.
Als het idee om zelf brood te maken om te vullen met verschillende lekkere soorten groenten en vlees je interesseert, dan raden we je aan ook eens te kijken naar ons recept voor pitabrood en paninibrood .
Experimenteer met ons recept voor brioche-burgerbroodjes door de broodjes met sesamzaad te bestrooien nadat je ze met losgeklopt ei hebt bestreken. Sesamzaad heeft een milde amandelachtige smaak die wordt versterkt als het in de oven wordt geroosterd. De nootachtige smaak vult de boterachtige, licht zoete smaak van het briochebroodje goed aan en de zaadjes, die er in een lichte en een donkere variant zijn, zien er prachtig uit op een goudbruin briochebroodje.
Je zou ook kunnen spelen met de grootte van je zelfgemaakte hamburgerbroodjes en kleinere brioche-sliders maken. Hoewel een mini-briochebroodje net zo lekker smaakt als een broodje van normale grootte, zijn sliders een verfrissende kijk op gewone hamburgers. De schattige miniburgers zijn perfect als hapjes of hors d'oeuvres bij grote bijeenkomsten of als voorgerecht bij een etentje dat zich onderscheidt van de gebruikelijke porties.
Om ze nog mooier te maken, bestrijk je ze met gesmolten boter als ze uit de oven komen. Zo krijgen ze een mooi glanzend oppervlak.