Bramenjam
Bereidingswijze
Tip
Door natriumbenzoaat aan jam toe te voegen wordt de houdbaarheid ervan verlengd, zodat je langer van je zelfgemaakte lekkernij kunt genieten. Als je natriumbenzoaat toevoegt aan het jammengsel nadat het gekookt is, kunt je je zelfgemaakte jam buiten de koelkast bewaren. Natriumbenzoaat wordt vaak gebruikt als bewaarmiddel om bacteriegroei te voorkomen in zure levensmiddelen zoals jam. Door het te gebruiken in je jam of als spoeling voor jampotten, kun je grotere hoeveelheden heerlijke zelfgemaakte bramenjam met chiazaad bereiden zonder je koelkast tot de rand toe te vullen. Je kunt de pot ook gewoon uitkoken in kokend water.
Vragen over bramenjam
Zelf jam maken is makkelijk en leuk met ons recept voor bramenjam. Bereid je voor en leer meer door onze antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over deze heerlijke jam.
Ingrediënten
Verse of bevroren bramen
|
500 g |
---|---|
Vloeibare honing
|
3 el |
Chiazaadjes
|
2 el |
Chia-bramenjam met een opvallende kleur
Onze heerlijke bramenjam met honing is zoet, zuur en heerlijk tegelijk. De verse bramen geven de jam een mooie paarse kleur en het chiazaad zorgt voor een prachtige textuur en een rijk mondgevoel. Er zijn veel mogelijkheden voor wat je met bramenjam kunt maken; je kunt de jam gebruiken in cake of ander gebak, om een mooie kleuraccent toe te voegen aan desserts zoals pannenkoeken of ijs, op yoghurt als zoet tussendoortje, of om je ontbijthavermout zoet en heerlijk te maken.
Als je wilt genieten van je zelfgemaakte jam met verse bramen op een sneetje vers gebakken brood, bekijk dan onze recepten voor zuurdesembrood of volkorenbrood. Hoewel deze broodrecepten zeer verschillende broden opleveren, variërend van knapperig en luchtig tot gestructureerd en dicht, zullen ze allemaal heerlijk smaken met een laagje van je kleurrijke bramen- en chiazaadjam.
Zelfgemaakte jam met verse bramen
Verse bessen gebruiken bij het maken van jam is heerlijk. Rijpe bramen zijn zoet en een beetje wrang. Naarmate ze rijper worden, krijgen ze hun kenmerkende donkere kleur, terwijl de onrijpe exemplaren rood van kleur zijn. Hoe donkerder de bes, hoe rijper en zoeter hij is, terwijl rode bramen zuurder en pittiger zijn. Je kunt natuurlijk alle stadia van verse bramen gebruiken om je zelfgemaakte jam te maken, maar omdat ze sterk in smaak kunnen verschillen, moet je niet vergeten je jam te proeven om te zien of er misschien meer honing nodig is om hem zoeter te maken.
Als je in de stemming bent voor meer jamrecepten, bekijk dan ook onze pruimenjam en aardbeienjam en ontdek enkele van de heerlijkste manieren om vers of bevroren fruit te gebruiken.
Voeg textuur toe met chiazaad
Bramen hebben veel pitjes en daarom heeft bramenjam een knapperige textuur en mondgevoel. In ons recept voor bramenjam hebben we ons op dit aspect van de geliefde jam gestort en ervoor gekozen chiazaad toe te voegen voor nog meer textuur. Chiazaad heeft een zeer subtiele smaak die de bramen geenszins overheerst. Ze dienen eerder om een milde nootachtige smaak en natuurlijk textuur toe te voegen.
Maak je bramenjam zonder pectine
Net als veel andere fruitsoorten hebben bramen van nature een hoog pectinegehalte. Het is dus niet nodig nog meer pectine toe te voegen om je zelfgemaakte jam goed te laten opstijven. Bij andere soorten fruit kan het nodig zijn een geleermiddel zoals pectine of vers geperst citroen- of limoensap, dat grote hoeveelheden pectine bevat, toe te voegen. Met bramen hoeft dat echter niet, maar in elk geval dient de toevoeging van chiazaad om deze jam te verdikken.
Experimenteer met verschillende smaken
Als je wilt proberen specerijen toe te voegen aan je zelfgemaakte jam, moet je dat zeker doen. Een recept voor bramenjam met specerijen is perfect voor de donkere maanden waarin we allemaal houden van een combinatie van smaakvolle kruiden zoals kaneel, steranijs en kruidnagel of kaneel, piment en nootmuskaat om een beetje warmte te brengen. Je kunt het ook houden bij een klassieker, vanille en bramen. Voeg gewoon een vanillestokje toe aan de jam en verwijder het als je klaar bent met het koken van de jam.
Bramen combineren met andere vruchten of bessen is natuurlijk ook een optie. Zoete en wrange bramen gaan goed samen met appels. Met dit complexe fruit kunt je met je zelfgemaakte jam verschillende kanten op, afhankelijk van de vraag of je kiest voor een zoetere appel zoals Cox's Orange of een pittigere zoals Honeycrisp of Granny Smith. Met welke appelsoort je ook besluit te experimenteren, de vruchten vullen elkaar prachtig aan.