Perfect botercrèmeglazuur heeft een romige en fluweelachtige consistentie. Om elke keer een gladde textuur te krijgen, moet je de boter zacht laten worden voordat je die met de rest van de ingrediënten mengt. De boter wordt sneller zacht als je hem in kleine blokjes snijdt. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 20-25 minuten voordat de in blokjes gesneden boter zacht is. Als vuistregel geldt dat je beter iets langer kunt wachten dan te proberen te koude boter met poedersuiker te mengen, omdat het resultaat grof of korrelig kan zijn. Het zeven van de poedersuiker terwijl je wacht tot de boter zacht wordt, helpt ook eventuele korreligheid te voorkomen en zorgt voor een dik, glad glazuur.
Als het botercrèmeglazuur korrelig wordt, heb je drie opties. 1) Je kunt het blijven kloppen als je denkt dat de reden voor de korreligheid is dat het glazuur gewoon nog niet genoeg geklopt is, 2) als je de tijd hebt, kun je het laten rusten en na een paar uur opnieuw kloppen, wanneer de suiker de tijd heeft gehad om goed in het mengsel te ‘smelten’, en 3) als je haast hebt en het meteen moet oplossen, kunt je een klein scheutje vloeistof, zoals room of melk, toevoegen en blijven kloppen. Als je teveel vloeistof toevoegt, kan het glazuur loskomen of vloeibaar worden, dus voeg slechts een beetje per keer toe tot je de perfecte consistentie hebt bereikt om te glazuren of te spuiten.
Met een recept voor botercrèmeglazuur als het onze is het maken van smakelijk, snel glazuur eenvoudig. Lees eerst onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over dit geliefde glazuur, waaronder hoe je zorgt voor de perfecte smaak en textuur en hoe je het bewaart.
Zachte boter
|
150 g |
---|---|
Poedersuiker
|
150 g |
Vanillesuiker
|
2 el |
Het beste botercrèmeglazuur heeft een zoete en rijke smaak die de smaakprofielen van veel verschillende taarten en cupcakes goed aanvult. Het opgeklopte glazuur heeft een romige, fluweelachtige textuur waardoor het perfect is om te spuiten. Ons glazuur met vanillesmaak vormt daarop geen uitzondering. Het is dik en luchtig zonder een dichte structuur te hebben en met zijn subtiele bloemige ondertonen en complexe, rijke zoetheid wil je het keer op keer maken.
Als het lezen over dit heerlijke glazuur met vanillesmaak je nieuwsgierig heeft gemaakt naar zelfgemaakt glazuur in het algemeen, raden we je aan ook ons recept voor roomkaasglazuur te bekijken. Beide soorten glazuur zijn heerlijk, en ze zijn verschillend genoeg dat als je weet hoe je ze moet maken je een schat aan mogelijkheden hebt om allerlei soorten taart te glazuren en te versieren.
Behalve voor heerlijke smaken kan zelfgemaakt glazuur op verschillende manieren worden gebruikt bij het maken van een taart. Je kunt het glazuur bijvoorbeeld gebruiken om decoratieve krullen of rozetten op je gebak te spuiten. Vanwege zijn dikke consistentie kan dit type glazuur ook worden gebruikt tussen taartlagen om smaak toe te voegen, vocht te leveren en de stabiliteit van de taart te waarborgen. Ten slotte heeft ons gemakkelijke botercrèmeglazuur nog een ander zeer praktisch nut: je kunt er zelfgemaakte taarten mee voorbereiden om te worden bedekt met marshmallowfondant. Door een taart op deze manier met botercrème te bestrijken voordat hij met fondant wordt bekleed, ontstaat een glad oppervlak waarop de fondant kan hechten. Zo kun je een taart serveren met een prachtige afwerking waarmee je zeker indruk zult maken op je gasten.
Hoewel een eenvoudig botercrèmeglazuur heerlijk smaakt, is experimenteren met het toevoegen van verschillende smaken een erg leuke manier om creatief te zijn in de keuken. In wezen kun je je zelfgemaakte glazuur op smaak brengen met bijna elke smaak, zoals koffie, pinda, kokos, framboos, kers, karamel, chai of pompoenkruiden. Hieronder gaan we in op drie van de populairste varianten.
Onder de heerlijke glazuurrecepten is een chocoladebotercrèmeglazuur misschien wel het populairste van allemaal. Gebruik cacaopoeder of afgekoelde, gesmolten pure chocolade om een rijk en heerlijk glazuur te maken, perfect voor zoete baksels zoals onze bananenmuffins of cake met sinaasappel- of koffiesmaak. Met gesmolten chocolade in plaats van cacaopoeder kun je je favoriete soort chocolade kiezen, wat betekent dat je ook een botercrèmeglazuur met delicate melkchocolade of zoete witte chocolade kunt maken.
Zelfgemaakt aardbeienbotercrèmeglazuur maken is ook een heel populaire optie. Gebruik gemalen gevriesdroogde aardbeien of een puree van verse of bevroren aardbeien voor een glazuur met een milde aardbeiensmaak. Gebruik ongeveer 25 g puree om het niet te 'nat' te maken en geen afbreuk te doen aan de textuur. Als het te zacht wordt, voeg dan wat meer poedersuiker toe. Deze subtiele aardbeiensmaak wordt dieper als je het glazuur een dag van tevoren bereidt. De felroze kleur van dit aardbeienglazuur ziet er geweldig uit op een donkere chocoladetaart zoals de onze, maar is ook heel geschikt voor vanillecupcakes en dergelijke.
Je kunt ook niet misgaan met een vers citroenbotercrèmeglazuur. Versgeperst citroensap en een beetje citroenschil fleuren het rijke en luchtige glazuur op door een pittigheid te introduceren die de zoetheid van de poedersuiker prachtig aanvult. Lichtgeel citroenglazuur werkt uitstekend als verrassende vulling in een zoete gelaagde taart, maar ook als glazuur voor kruidigere cakes, zoals een smeuïge worteltaart of feestelijke cupcakes van gingerbread.