Bosbessenmeringuetaart

Bosbessenmeringuetaart

2 u 30 min.
Bereidingstijd 20 min.
Meringuedesserts zijn mooi en delicaat, en deze taart, met bosbessen in de meringuebodem en gemengde bessen in de vulling, is niet anders. De zoete Zwitserse meringue met zijn mooie lichtpaarse bosbessenwervelingen is heerlijk knapperig van binnen en van buiten. De verschillende texturen in het dessert door de toevoeging van room en een vulling van gemengde bessen maken het tot een absoluut verrukkelijk dessert dat zeker indruk zal maken op je gasten.
https://www.arla.nl/recepten/bosbessenmeringuetaart/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 150 °C (gewone oven).
  • Klop de eiwitten met de suiker en het citroensap in een kom boven een waterbad tot een dikke en glanzende meringue.
  • Haal de kom van het vuur en spatel de bosbessen erdoor.
  • Maak een meringuecirkel op een met bakpapier beklede bakplaat (ca. 22 cm in diameter) en bak de meringuebodem ongeveer 1 uur in het midden van de oven.
  • Zet de oven uit, maar laat de Zwitserse meringuetaart ongeveer 30 minuten in de warmte van de oven staan.
  • Laat de meringuebodem afkoelen op een bakplaat.
  • Klop de room op tot een luchtig schuim en verdeel dat over de meringuebodem.
  • Garneer met gemengde bessen en serveer.
Eet smakelijk!
Tip

Zwitserse meringue maken is het lastigste deel van dit recept voor bosbessenmeringuetaart, maar met een paar tips is het een techniek die je in een mum van tijd onder de knie hebt. Een belangrijk punt om te onthouden is dat het water in je waterbad niet meer dan zachtjes mag koken en dat het opkloppen van de eiwitten en de suiker tot een meringue een paar minuten kan duren.

Tip

Belangrijk is ook dat je het eimengsel met een handmixer voorzichtig klopt tot de suiker helemaal is opgelost. Dit voorkomt korreligheid en zorgt voor een gladde meringue. Je kunt de textuur van je meringuemengsel testen door een kleine hoeveelheid tussen je vingers te wrijven. Laat het mengsel op een lepel iets afkoelen voordat je het aanraakt, zodat je je vingertoppen niet verbrandt. Als de textuur van de meringue glad is en je geen suikerkorrels voelt, kun je je Zwitserse meringuemengsel nu op gemiddelde snelheid kloppen tot het dik en glanzend is.

Vragen over meringuetaart

Hieronder lees je onze antwoorden op enkele veelgestelde vragen over meringuetaart om je voor te bereiden op ons eenvoudige recept voor meringuetaart met bessen, zodat je een mooi en delicaat dessert kunt serveren.

Wat is meringuetaart?
Meringuetaarten zijn desserts waarin een soort meringue prominent aanwezig is. Voorbeelden zijn omelette sibérienne, pavlova, meringuekoekjes, meringuelagen in een gelaagde taart, decoratief gespoten pieken op citroenmeringuetaarten en natuurlijk deze prachtige bosbessenmeringuetaart met meringue als basis en vol met verse bessen en luchtige slagroom bovenop.
Hoe maak je meringuetaart?
Onze bosbessenmeringuetaart is even decoratief als knapperig en hij is heel gemakkelijk te maken. Nadat je je meringue met bosbessen hebt bereid met de waterbadmethode die kenmerkend is voor een Zwitserse meringue, moet je vooral nog wachten totdat hij knapperig wordt in de oven. Nadat je de afgekoelde meringuebodem hebt gevuld met ijskoude slagroom en heerlijke verse bessen, serveer je de bosbessenmeringuetaart direct (binnen 20-30 minuten) zodat hij knapperig blijft.
Hoe bewaar je meringuetaart?
Deze bosbessenmeringuetaart is het lekkerst als hij vers gemaakt is. De meringuebodem zelf kan tot 24 uur in een luchtdichte doos in de koelkast worden bewaard, maar zal snel zacht worden omdat de suiker erin vocht uit de omgeving begint aan te trekken. Na het garneren van de bodem met slagroom en verse bosbessen zal de meringue vrij snel zacht worden. Onze meringuetaart is te breekbaar om in de vriezer te bewaren.
Welke smaken kun je toevoegen aan meringuetaart?
Aangezien meringue op zichzelf niet veel smaak heeft, naast zijn natuurlijke zoetheid, kan hij worden gecombineerd met vrijwel elke smaak die je wil. Voeg voor het bakken gehakte vruchten of kleine bessen toe aan het meringuemengsel, zoals wij in dit recept bosbessen toevoegen, of top de gebakken meringuebodem en slagroom af met je favoriete verse vruchten en bessen als ze in het seizoen zijn. Serveer dit dessert het hele jaar door met een heerlijke zelfgemaakte vruchtenjam als het buiten kouder wordt.

Ingrediënten

Bosbessenmeringuetaart:
Eiwitten
3
Suiker (ca. 2 dl)
175 g
Versgeperst citroensap
1 tl
Evroren of verse bosbessen (ca. 2 dl)
150 g
Vulling:
Volvette room
2½ dl
Verse, gemengde bessen
200 g

Bosbessenmeringuetaart met toppings

Onze bosbessenmeringuetaart is zoet en licht. De meringuebodem met bosbessen is luchtig met een prachtig knapperige textuur die bijna in je mond lijkt te smelten. De zijdezachte slagroom en verse bessen die de vulling van de taart vormen, vullen de zoete meringue heerlijk aan door het gerecht op te fleuren. Meringuedesserts zijn decoratief en delicaat, en daarom moet je er zo snel mogelijk na het bakken en afkoelen van genieten.

Probeer een heerlijke bosbessenmeringuetaart

Omdat meringuetaarten van nature erg zoet zijn, passen ze goed bij fruit dat een beetje zuur en frisheid kan toevoegen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om verse bosbessen rechtstreeks aan onze meringue toe te voegen en deze af te toppen met nog meer kleurrijke bessen zoals bramen en frambozen die zowel zoet, helder als een beetje wrang zijn. Dat is ook de reden waarom er in ons recept een beetje versgeperst citroensap aan het meringuemengsel moet worden toegevoegd. Al deze frisheid vult de krokante meringue aan en zorgt voor een dessert dat zoet is zonder suikerzoet te zijn.

Gemakkelijke Zwitserse meringue

Hoewel alle soorten meringue worden gemaakt met eiwitten en suiker, worden de ingrediënten anders bereid afhankelijke van of je Franse, Italiaanse of Zwitserse meringue maakt. De verschillende manieren waarop de eiwitten worden behandeld, resulteren in meringues met verschillende texturen. Een Zwitserse meringue wordt gemaakt door eiwit en suiker te verhitten boven een waterbad, en het resultaat is een dikke en glanzende meringue die heel gemakkelijk kan worden uitgesmeerd of gespoten. Een gebakken Zwitserse meringuetaart is zowel van buiten als van binnen knapperig.

Als ons recept voor meringuetaart met bosbessen je nieuwsgierig heeft gemaakt naar dit type dessert in het algemeen, raden wij je aan ook onze recepten voor elegante pavlova met gemengde bessen en chocolademacarons te bekijken. Deze meringuedesserts worden gemaakt met respectievelijk Franse meringue en Italiaanse meringue. Terwijl de pavlova knapperig is aan de buitenkant maar een zachte marshmallow-achtige textuur heeft aan de binnenkant, zijn de macarons taai en een beetje knapperig. Waarom stoppen bij één meringuetaartrecept, als je ze alle drie kunt proberen?

Geef er je eigen draai aan

Een Zwitserse meringuetaart met slagroom smaakt heerlijk met zowat elke soort fruit of bessen erop. Als zodanig kan elk soort fruit of vruchtenjam in wezen werken als topping van meringuetaart. Dat betekent dat je het hele jaar door meringuetaarten kunt serveren, waarbij je de topping kunt aanpassen aan het seizoen en aan wat er in het seizoen is. Probeer mango's en papaja's in de lente, kersen en aardbeien in de zomer, vijgen en dadels in de herfst en kaki's in de winter. In de koudere maanden, wanneer rijp fruit en bessen schaarser zijn, is het gebruik van een zelfgemaakte jam met wat verwarmende specerijen, zoals onze licht wrange pruimenjam, een heerlijke variatie op deze schuimtaart.

Als je wilt experimenteren met een smaakprofiel waarin fruit of bessen niet centraal staan, is een hazelnoot- en chocolademeringuetaart een heerlijk alternatief. Voeg afgekoelde gesmolten chocolade en gehakte hazelnoten toe aan je meringuebodem in plaats van bosbessen en garneer de slagroom met chocoladeschaafsel. Het resultaat is een decadent, maar licht dessert dat uitstekend smaakt bij een kopje koffie.