Borsjtsj

Borsjtsj

20 min.
Een erg snelle en lichte soep met veel kleur en smaak. Je kunt de rode bieten ook vervangen door een andere wortelgroente of verschillende soorten combineren.
https://www.arla.nl/recepten/borsjtsj/

Bereidingswijze

  • Schil de bieten en de ui en snijd ze in schijfjes of stukjes. Mix ze in kleine porties in een keukenmachine.
  • Giet alles in een pan, voeg het water toe en verkruimel er de bouillonblokjes bij. Laat de soep ongeveer 5 minuten koken. Giet de room erbij en breng aan de kook.
  • Breng op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!

Borsjtsj

Wat past er goed samen bij rode biet?
Van geitenkaas, gekonfijte walnoten en appels tot venkel, rucola en sinaasappel, de smaakcombinaties zijn eindeloos. Pure chocolade en koffie passen ook verrassend goed bij de natuurlijke aardse en zoete smaak van de groente.
Smaakt borsjtsj de volgende dag beter?
De meeste dikkere soepen, waaronder borsjtsj, smaken de volgende dag beter. Door de extra tijd kunnen de krachtige smaken zich vermengen, waardoor het eindresultaat harmonieuzer wordt.
Hoe maak ik mijn borsjtsj dikker?
Je kunt meer gemixte rode biet toevoegen of de soep langer op het fornuis laten sudderen om hem verder te laten inkoken.
Hoe maak je borsjtsj minder zuur?
Een authentieke borsjtsj is altijd zuur. Het is zelfs een van de meest kenmerkende smaken van het gerecht. Als de zure smaak te overheersend is, voeg dan een klein snufje baking soda of kleine hoeveelheden suiker toe tot je de perfecte balans hebt bereikt. Afhankelijk van het recept kun je ook de hoeveelheid zure ingrediënten verminderen.
Wat te doen met bietenvlekken?
Zoals voor de meeste dingen geldt, is voorkomen beter dan genezen. Wanneer je werkt met rode biet - die van nature gemakkelijk vlekken maakt, vooral aan oppervlakken en handen - draag dan handschoenen en spoel of was keukengerei direct na gebruik af. Gelukkig is het verwijderen van de vlekken relatief eenvoudig. Oppervlakken kun je bestrooien met grof zout en inwrijven met een halve citroen terwijl baking soda en water met zout je handen weer net zo schoon maken als vóór de biet.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 21,5 gram vezels
eiwit 43,8 gram eiwit
koolhydraten 85,3 gram koolhydraten
vet 11,7 gram vet

Ingrediënten

Rode bieten
750 g
Gele ui
1
Water
750 ml
Groentebouillonblokjes
2
Kookroom, 15%
250 ml
Zout
1 snufje
Zwarte peper
1 snufje
Serveren met
Cottagecheese, 1,5%
250 g
Gehakte verse bieslook
5 el

Een fotogenieke supersoep

Als een recept een nationaal gerecht is, zegt dat iets over de kwaliteit ervan en met borsjtsj is dat niet anders. Deze heerlijke soep uit Oekraïne heeft een complexe balans van aardse, zoete en zure smaken, waardoor het makkelijk te begrijpen is waarom dit het meest gevierde gerecht van het land is. Dit gerecht ziet er prachtig uit met zijn dieprode kleur, gecombineerd met een klodder witte cottagecheese en besprenkeld met felgroene bieslook. Het is zo zowel een lust voor het oog als voor het gehemelte.

De oorsprong van borsjtsj

Hoewel deze karmozijnrode soep op veel Poolse menu's te vinden is, ligt de oorsprong ervan in Oekraïne. Het gerecht dateert uit de 14e eeuw en ontstond uit noodzaak als een basismaaltijd met stengels en bladeren als hoofdingrediënten. Fast forward naar het einde van de 19e eeuw: de soep, of varianten ervan, is overal ter wereld te vinden.

Rodebietensoep – garnering en bijgerechten

Een romige topping zoals room, yoghurt of zelfs cottagecheese past heel goed bij de van nature zoete smaak van de soep. Gebruik voor de garnering kruiden om nog meer smaak toe te voegen. Onze favorieten zijn bieslook, dille en peterselie. Warm brood is een prima bijgerecht, zoals bij elke soep. Kies voor het beste smaakcontrast voor rogge-, zuurdesem- of tarwebrood.

Wat drink je bij rodebietensoep?

Elke fruitige wijn past goed bij de zoete smaak van de soep. Kies bijvoorbeeld voor een pinot noir (rood) of pinot gris (wit). Voor speciale gelegenheden kun je een fles prosecco, cava of champagne openen, een interessante combinatie die niet alleen de smaken versterkt, maar ook de maaltijd een verfijnde uitstraling geeft.

Borsjtsj bewaren en invriezen

Restjes borsjtsj zijn in de koelkast maximaal twee dagen houdbaar. Als je de soep wilt invriezen, schep je porties in diepvrieszakjes, sluit je ze af en eet je ze binnen twee maanden op.