Börek met kaas
Bereidingswijze
Tip
Als u weinig tijd hebt, kunt u het börekdeeg van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren tot je het wilt gebruiken. Laat het wel op kamertemperatuur komen voordat je het uitrolt. Let op dat je de kaasbörek niet te vol doet, want dan kan hij klef worden. Door de böreks te bestrijken met ei krijgen ze een knapperige buitenkant. Overgebleven böreks met kaas kunnen maximaal 3 dagen in een luchtdichte bak worden bewaard. Om de börek op te warmen, leg je hem gewoon 5-10 minuten in een voorverwarmde oven of een pan tot hij knapperig en heet is.
Vragen over börek
Met ons recept voor börek met kaas en een paar basisingrediënten maak je dit populaire deeggerecht uit het Midden-Oosten gemakkelijk thuis. Of je nu van een hartige, lekkere snack wilt genieten met je familie of met gast: kaasbörek is bij iedereen favoriet. Hier ontdek je er meer over.
Ingrediënten
Algemeen bloem
|
360 g |
---|---|
Feta
|
150 g |
Halve theelepel zout
|
|
Plantaardige olie
|
120 g |
Instant gist
|
2 tl |
Suiker
|
1 |
Warm water
|
240 ml |
Melk
|
120 ml |
Verse peterselie, fijngehakt
|
10 g |
Ei
|
1 |
Olie, om in te frituren
|
120 ml |
Klassieke börek met feta en peterselie
Börek met feta en peterselie is een heerlijk en verleidelijk deeggerecht dat al eeuwenlang niet meer weg te denken is uit de Midden-Oosterse keuken. Hij wordt vaak geserveerd als een snelle en heerlijke snack en de smaak en textuur zijn gewoon onweerstaanbaar. Het goudbruine bladerende deeg zorgt voor een perfecte knapperigheid, terwijl de romige en pittige feta en de verse, kruidige peterselie voor een delicaat smaakevenwicht zorgen. Het resultaat is een hartig en verrukkelijk pasteitje dat je smaakpapillen zal prikkelen en waarvan je alleen maar meer wilt. De perfecte aanvulling op elke familiebijeenkomst.
Bekijk meer van onze heerlijke ramadanrecepten, bijvoorbeeld qatayef met room, kulajen knafeh met room.
Gemakkelijk zelfgemaakt börekdeeg
Zelf börekdeeg maken is een klusje waar je misschien tegenop ziet, maar het is gemakkelijker dan je denkt en het resultaat is een heerlijk deeg zijn dat bladerig en krokant wordt wanneer het wordt gebakken. Het geheim van een perfect börekdeeg zit hem in de ingrediënten en de techniek. Je begint met het mengen van de droge ingrediënten, dan voeg je gist toe, dan voeg je langzaam olie en water toe en kneed je het deeg een paar minuten tot het zacht en buigzaam wordt. Laat het rijzen tot het dubbele. Het deeg is zacht en bladerig, maar stevig genoeg om de kaasvulling vast te houden.
Krokant gebakken börek met kaas in de vorm van een halve maan
De krokant gebakken textuur van de kaasbörek is een van de bepalende kenmerken van dit heerlijke en delicate pasteitje. Het knapperige, goudbruine deeg vormt een perfect contrast met de romige en pittige kaasvulling, waardoor een harmonieus evenwicht van smaken en texturen ontstaat.
Door het bakken verandert het deeg van een zacht en soepel deeg in een krokante en bladerige korst. Door de hoge hitte worden de randen van het deeg goed gesloten, waardoor het vocht wordt vastgehouden en een knapperige buitenkant ontstaat. Terwijl de kaasbörek bakt, begint de kaasvulling te smelten en te lopen, waardoor het gebak een rijke en romige textuur krijgt die gewoon verrukkelijk is.
Experimenteer met een opgerolde versie
Börek met kaas is een klassieker die in vele vormen en maten bestaat. Hoewel onze versie de vorm van een halve maan heeft, is dat niet de enige traditionele manier om hem te maken. Een leuke en creatieve manier om kaasböreks te maken is door ze op te rollen, en het leukste is dat dat heel gemakkelijk is.
Zodra het deeg heeft gerust, is het tijd om het uit te rollen. Bestuif je werkvlak met een beetje bloem om te voorkomen dat het deeg blijft plakken, en gebruik dan een deegroller om het deeg uit te rollen tot een grote, dunne lap. Verspreid een dun laagje van de vulling met feta en peterselie op het deeg, en rol het deeg dan strak op, beginnend bij het ene uiteinde en rollend naar het andere. Vorm vervolgens de deegrol tot een slakachtige vorm, bestrijk met een losgeklopt ei, en bak de hele opgerolde kaasbörek in een pan knapperig en goudbruin. Je kunt ook kleinere rolletjes maken in plaats van één grote.