Bonenstoofpot

Bonenstoofpot

30 min.
Bonenstoofpot is een eenvoudig en snel vegetarisch gerecht. De bonenstoofpot zit boordevol kleur en smaak. De smaken komen onder andere van wortels en rode wijnazijn, die elkaar goed in balans brengen tussen zoetheid en zuur. Serveer bonenstoofpot als avondmaaltijd op een van die dagen dat je groen wilt eten - het is eenvoudig en snel. We hebben aardappelen voorgesteld als bijgerecht bij de bonenstoofpot, maar het smaakt ook heerlijk met pasta, bulgur of rijst.
ga naar de {originele} versie
https://www.arla.nl/recepten/bonenstoofpot/

Bereidingswijze

Bonenstoofpot
  • Laat de boter goudbruin worden in een pan.
  • Bak de uien en wortels op hoog vuur al roerend gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Voeg azijn toe en laat het bijna helemaal verdampen.
  • Voeg de gepelde tomaten, water, peterselietakjes, honing, zout en peper toe. Laat het gerecht op laag vuur en onder deksel gedurende ongeveer 8 minuten koken.
  • Laat de bonen uitlekken in een zeef en spoel ze af onder koud water. Voeg de bonen toe aan de pan en kook de bonenstoofpot nog ongeveer 5 minuten.
  • Verwijder de peterselietakjes en breng op smaak.
Bij het serveren
  • Garneer de bonenstoofpot met wat peterselie - bij voorkeur in de pan.
  • Prak de uitgelekte feta lichtjes en serveer de kaas als topping bij de bonenstoofpot, samen met de rest van de peterselie en de licht geprakte aardappelen.
Eet smakelijk!
Tips

Bonen uit blik zijn prima. Maar gedroogde bonen die je zelf weekt en kookt zijn nog beter, omdat ze iets meer structuur hebben. Bereid indien mogelijk een grote portie bonen en vries ze in in porties van ongeveer 250 g gekookte bonen - dit komt overeen met een blik bonen.

Tips

Het smaakt ook heerlijk met pasta, bulgur of rijst bij de bonenstoofpot.

Ingrediënten

Bonenstoofpot
Boter of 2 el olie
30 g
Geschilde kleine sjalotjes of in parten gesneden zittaueruien
300 g
Wortelen, in grove stukken (ongeveer 300 g)
4
Azijn, bijvoorbeeld rode wijnazijn
3 el
Gepelde tomaten (ongeveer 400 g)
1 blikje
Water
100 ml
Platte peterselie
5 takjes
Honing suiker
1 el
Grof zout
2 tl
Versgemalen peper
Bonen, bijvoorbeeld rode kidneybonen en/of boterbonen
2 blikken
Bijgerecht
Fijngesneden platte peterselie
100 g
Feta in blokjes
100 g
Gekookte, geschilde aardappelen - licht geprakt