Bonenstoofpot
30 min.
Bonenstoofpot is een eenvoudig en snel vegetarisch gerecht. De bonenstoofpot zit boordevol kleur en smaak. De smaken komen onder andere van wortels en rode wijnazijn, die elkaar goed in balans brengen tussen zoetheid en zuur. Serveer bonenstoofpot als avondmaaltijd op een van die dagen dat je groen wilt eten - het is eenvoudig en snel. We hebben aardappelen voorgesteld als bijgerecht bij de bonenstoofpot, maar het smaakt ook heerlijk met pasta, bulgur of rijst.
Bereidingswijze
Bonenstoofpot
Bij het serveren
Tips
Bonen uit blik zijn prima. Maar gedroogde bonen die je zelf weekt en kookt zijn nog beter, omdat ze iets meer structuur hebben. Bereid indien mogelijk een grote portie bonen en vries ze in in porties van ongeveer 250 g gekookte bonen - dit komt overeen met een blik bonen.
Tips
Het smaakt ook heerlijk met pasta, bulgur of rijst bij de bonenstoofpot.
Ingrediënten
Bonenstoofpot
Boter of 2 el olie
|
30 g |
---|---|
Geschilde kleine sjalotjes of in parten gesneden zittaueruien
|
300 g |
Wortelen, in grove stukken (ongeveer 300 g)
|
4 |
Azijn, bijvoorbeeld rode wijnazijn
|
3 el |
Gepelde tomaten (ongeveer 400 g)
|
1 blikje |
Water
|
100 ml |
Platte peterselie
|
5 takjes |
Honing suiker
|
1 el |
Grof zout
|
2 tl |
Versgemalen peper
|
|
Bonen, bijvoorbeeld rode kidneybonen en/of boterbonen
|
2 blikken |
Bijgerecht
Fijngesneden platte peterselie
|
100 g |
---|---|
Feta in blokjes
|
100 g |
Gekookte, geschilde aardappelen - licht geprakt
|