Bonensalade

Bonensalade

30 min.
Deze heerlijke bonensalade wordt gegarneerd met zoute kaas en zit vol smaak. De combinatie van verschillende bonen geeft het veel voedingswaarde en het beste van alles is dat de salade gemakkelijk te maken is. Perfect als hoofdgerecht of bijgerecht.
https://www.arla.nl/recepten/bonensalade/

Bereidingswijze

Marinade
  • Meng azijn, zout en peper door elkaar voordat je de olie erdoor klopt.
  • Voeg de gehakte basilicum toe en breng verder op smaak.
Bonensalade
  • Overgiet de sperziebonen met kokend water en laat drie minuten staan voordat je ze laat uitlekken.
  • Als de gemengde bonen in vloeistof zitten, giet deze dan eerst af en spoel af met koud water.
  • Meng alle salade-ingrediënten door elkaar, giet de marinade erover en bestrooi met basilicumblaadjes.
Eet smakelijk!

Bonensalade

Moet bonensalade gekoeld worden?
De salade moet worden gekoeld om de veiligheid te garanderen en de kwaliteit te verlengen. Bewaar in een luchtdichte bak en mits koel bewaard, kun je de salade wel vijf dagen bewaren. Houd de dressing apart.
Wat serveer je bij de bonensalade?
Gegrild vlees zoals kip of biefstuk is een ideale match voor bij de salade als je er een hoofdmaaltijd van wilt maken. Vegetarische opties die goed combineren met de smaken zijn klassieke gebakken aardappelen of in de oven geroosterde maïs - met wat boter of olie natuurlijk!
Week je bonen op het aanrecht of in de koelkast?
Als de bonen die je gebruikt moeten worden geweekt, dan kun je dit het beste op kamertemperatuur doen. Het weken van de bonen in de koelkast kan er zelfs voor zorgen dat ze bederven, dus op het aanrecht is de beste optie.
Wat als ik ben vergeten om de bonen 's nachts te weken?
Bonen 's nachts acht uur weken is de meest eenvoudige manier om hun smaak te ontgrendelen met behoud van hun textuur, maar er is een alternatief als je haast hebt. Spoel je bonen af, dek af in water en breng aan de kook op een hoog vuur. Kook gedurende vijf minuten. Nadat je ze van het vuur hebt gehaald, laat je de bonen een uur in het water weken voordat je ze opnieuw afspoelt. Nu kun je ze gebruiken.

Ingrediënten

Marinade
Wittewijnazijn
1 el
Zeezout
1 snufje
Versgemalen peper
Olijfolie
3 el
Verse basilicum, gehakt
1 el
Bonensalade
Sperziebonen, diepvries
300 g
Gemengde bonen
240 g
Rode en gele kerstomaatjes, gehalveerd
100 g
Kleine rode uien, dun gesneden
2
Blokjes witte kaas (of vergelijkbaar met feta)
200 g
Voor het serveren
Verse basilicum

Waarom het tijd is om bonensalade te proberen

Deze bonensalade is niet alleen heerlijk, maar is ook nog eens heel gezond. Bonen zitten boordevol vezels, eiwitten, ijzer, magnesium en kalium en zijn daarom een echte superfood, Met deze salade is het des te gemakkelijker (en lekkerder) om ze in je dieet op te nemen!

Bean there, done that: dressings en toppings

Dressings op basis van azijn zijn de perfecte combinatie bij de bonen in deze salade. Probeer appelciderazijn te combineren met wat olie en peper voor een combinatie van zoete en licht bittere tonen. Voor een warmere smaak die je smaakpapillen snel wakker maakt, combineer je citroensap, gehakte knoflook, olie en Dijonmosterd en sprenkel dat er naar smaak overheen.

En voor wat betreft de toppings, is alles wat knapperig is een echte hit. Van geroosterde cashewnoten tot pompoenpitten, broodcroutons of gesneden radijsjes - het contrast in textuur is een heerlijke finishing touch voor het gerecht.

Een prachtige lunchtrommel voor drukke dagen

De voedingswaarde van de salade maakt het een ideale kandidaat voor een lunchtrommel waarmee je de rest van de werkdag door kunt komen. Bereid de salade gewoon de avond ervoor en houd de dressing apart zodat de salade niet te slap en te nat wordt en meng erdoor wanneer je de salade wilt gaan eten en geniet!