Hoewel het gebruik van bonen in blik de gemakkelijkste manier is om de dip te maken, kun je de ingeblikte bonen ook vervangen door gedroogde bonen voor ons recept. Omdat droge bonen echter eerst minstens 8 uur moeten worden geweekt en 30-60 minuten moeten worden gekookt totdat ze zacht zijn, duurt de bereiding veel langer.
Je kunt de gladheid van de dip variëren door te pureren tot jij vindt dat de dip perfect is. Kies de consistentie voordat je yoghurt toevoegt en kies voor een volledig gladde, fluweelachtige consistentie door langer te pureren of pureer korter als je een grovere dip met een beetje bite wilt.
Met een eenvoudig recept voor bonendip zoals het onze, is het maken van een hartige traktatie voor als je zin hebt in iets lekkers heel eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.
vezels | 85,9 gram vezels |
eiwit | 89,3 gram eiwit |
koolhydraten | 211 gram koolhydraten |
vet | 12,1 gram vet |
Witte bonen zoals cannellini- of boterbonen (ca. 240 g), afgespoeld en uitgelek
|
1 blikje |
---|---|
Geperst knoflookteentjes
|
2 |
Komijnpoeder
|
½ tl |
Cayennepeper
|
¼ tl |
Grof zout
|
1 tl |
Arla Lactofree Griekse stijl yoghurt
|
250 ml |
Gemengde groenten (bijvoorbeeld broccoli of spruitjes), in kleine stukjes, gestoomd
|
300 g |
---|---|
In stickjes of partjes gesneden wortelgroente (bijvoorbeeld gewone of paarse wortelen, bieten of pastinaak)
|
500 g |
Italiaanse soepstengels (bijvoorbeeld volkoren met lijnzaad)
|
100 g |
---|
Witte bonendip heeft een subtiele aardse en nootachtige smaak. Griekse yoghurt wordt toegevoegd voor een fluweelzachte textuur en een beetje zuurheid. De zuurgraad van de dikke yoghurt helpt de rijke dip op te fleuren en de smaakmakers uitgesprokener te laten smaken.
De gladde, eenvoudige bonendip is stevig genoeg om aan de groenten te blijven plakken en zorgt voor een goede mondvol bij elke hap. Omdat het heerlijk genoeg is dat mensen er steeds meer van willen eten, kun je het misschien beter in losse bakjes serveren!
Of je nu de voorkeur geeft aan malse, gestoomde groenten of verse groenten met veel crunch, een witte bonendip past overal bij. Het contrast tussen zoete, knapperige wortelgroenten zoals wortelen, bieten en pastinaak en de gladde dip is verrukkelijk. Maar de manier waarop de rijke dip sappige gestoomde groenten zoals licht bittere broccoli en spruitjes bedekt, is ook watertandend lekker.
Hoewel witte bonen vrij mild smaken, maakt hun aardse en nootachtige smaak ze uitermate geschikt voor soepen, stoofschotels en dips. Hun mildheid leent zich goed om op smaak te worden gebracht met verschillende kruiden en specerijen. Door te kiezen voor scherpe knoflook, komijn en cayennepeper krijg je een geweldige smaakcombinatie.
Komijn heeft een warme rijkdom die veel diepte toevoegt aan de dip, terwijl de cayennepeper voor een beetje pit en rokerigheid zorgt. De lichte citrusachtige smaak van de komijn helpt het smaakprofiel van de dip levendig te houden en laat de aromatische knoflookgeur vrijkomen zonder dat deze te overweldigend te worden.
Experimenteren met dips is leuk en makkelijk. Omdat velen wel houden van een pittige bonendip met een beetje een kick, blijf lezen om meer te weten te komen over enkele verschillende manieren om je dip pittiger te maken.
Een chilibonendip kan op verschillende manieren gemaakt worden. Je kunt fijngehakte verse chilipeper, chilivlokken of chilipoeder gebruiken. Chilipoeder bevat naast chilipeper meestal verschillende kruiden en specerijen, dus houd er rekening mee hoe dit het algehele smaakprofiel van de dip kan beïnvloeden.
Je kunt ook kant-en-klare pittige salsa gebruiken als je geen zin hebt om met verse chili te werken. Tot slot is een jalapeñobonendip met gehakte jalapeño's ook ontzettend lekker. Je kunt verse of ingemaakte gebruiken, afhankelijk van of je van de zure azijnachtige smaak van de ingemaakte bonen houdt of de voorkeur geeft aan een mildere, helderdere smaak.
Probeer ter variatie onze gemakkelijke witte bonendip met knoflook een bij andere voedingsmiddelen te serveren. Net als guacamole kun je bonendip gebruiken voor nacho's, chips en andere knapperige snacks. Het smaakt ook geweldig met pitabrood, platbrood en geroosterd stokbrood als je een stevigere snack of voorgerecht wilt.
Het kan ook worden gebruikt als een spread op tortillawraps, broodjes, toast en panini's of in salades en buddha bowls. Het smaakt ook heerlijk met gegrilde of in de oven gebakken kip.