Bonendip

Bonendip

30 min.
Een bonendip is een mooie aanvulling op elke snackspread en kan zelfs een smakelijke verrassing in een lunchpakket zijn. Gelukkig is het zelf maken eenvoudig en heb je er maar een paar ingrediënten voor nodig. In ons recept voor bonendip met Griekse yoghurt worden gepureerde milde witte bonen op smaak gebracht met knoflook, komijnpoeder en cayennepeper om een smakelijke dipsaus te creëren die op talloze manieren kan worden gebruikt, waaronder natuurlijk met gemengde groentesticks en knapperige grissini.
https://www.arla.nl/recepten/bonendip/

Bereidingswijze

  • Doe bonen, knoflook, komijnpoeder, cayennepeper en zout in een keukenmachine.
  • Mix op de hoogste stand gedurende ca. 2 minuten – of tot het mengsel glad is.
  • Voeg yoghurt toe en mix op de laagste stand ca. 30 seconden.
  • Dek de dip af en zet hem in de koelkast.
  • Schik de groenten op een bord en serveer met dip en grissini.
Eet smakelijk!
Tips

Hoewel het gebruik van bonen in blik de gemakkelijkste manier is om de dip te maken, kun je de ingeblikte bonen ook vervangen door gedroogde bonen voor ons recept. Omdat droge bonen echter eerst minstens 8 uur moeten worden geweekt en 30-60 minuten moeten worden gekookt totdat ze zacht zijn, duurt de bereiding veel langer.

Tips

Je kunt de gladheid van de dip variëren door te pureren tot jij vindt dat de dip perfect is. Kies de consistentie voordat je yoghurt toevoegt en kies voor een volledig gladde, fluweelachtige consistentie door langer te pureren of pureer korter als je een grovere dip met een beetje bite wilt.

Vragen over bonendip

Met een eenvoudig recept voor bonendip zoals het onze, is het maken van een hartige traktatie voor als je zin hebt in iets lekkers heel eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.

Wat is een bonendip?
Een bonendip is een dip gemaakt van een bepaalde soort bonen. Elke soort is goed, wat resulteert in verschillende gekleurde dips. Wanneer ze worden gepureerd, worden witte bonen dik, rijk en glad, waardoor ze perfect zijn voor dips. Een andere reden waarom ze geweldig zijn voor dit soort gerechten, is dat hun milde, licht nootachtige en aardse smaak op talloze manieren kan worden gekruid. Favorieten zijn zwarte peper, verse of gedroogde knoflook, komijn, cayennepeper, rokerige paprikapoeder, chilipoeder, uienpoeder en citroensap, evenals verse en gedroogde kruiden zoals koriander, peterselie en dille.
Hoe maak je bonendip met ingeblikte bonen?
Begin met het afspoelen van de witte bonen en laat ze afdruipen. Pureer ze met geperste knoflook, komijn, cayennepeper en zout gedurende 2 minuten tot een gladde massa. Voeg de Griekse yoghurt toe en pureer nog eens 30 seconden om het volledig te mengen. Proef om te zien of je dip meer kruiden, zout of zuur nodig heeft. Dek af en plaats in de koelkast totdat je klaar bent om ervan te gaan genieten met rauwe en gestoomde groenten.
Hoe lang blijft bonendip goed in de koelkast?
Onze bonendip met yoghurt is tot 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Zorg ervoor dat je het goed afsluit en bewaar het te allen tijde in de koelkast. Een goede tip is om de dip in een luchtdichte bak te bewaren en er net zoveel uit te halen als je van plan bent te eten. Deze hoeveelheid kun je vervolgens in een mooie serveerschaal doen waardoor de dikke dip er aantrekkelijk uitziet voor vrienden en familie.
Kun je bonendip invriezen?
Omdat de dip Griekse yoghurt bevat, loop je het risico de textuur te verpesten als je het invriest. Het kan korrelig of waterig worden, waardoor de gladde textuur in gevaar komt. We raden je dus niet aan om bonendip in te vriezen, maar serveer het gewoon vers en maak een nieuwe dip wanneer je het nodig hebt. Als je de dip wel wilt invriezen, is het tot 2-3 maanden in de vriezer te bewaren. Doe de dip in een luchtdichte bak, zorg ervoor dat deze goed is afgesloten en stop in de vriezer. Laat het minstens een paar uur ontdooien in de koelkast voordat je het serveert en roer het goed door.
Wat serveer je bij bonendip?
Bonendips smaken heerlijk als tussendoortje met veel verschillende groenten, zowel rauw als gekookt. Probeer de dip met wortels, komkommer, paprika's en selderijstokjes of met gestoomde broccoli, bloemkool en spruitjes. Voor een zoute traktatie is het ook geweldig met tortillachips of chips. Op deze manier is het perfect als een hartige spread voor een grote bijeenkomst. Ze kunnen ook worden gebruikt als een spread op broodjes, tosti's of panini's met verschillende vleeswaren, kazen en groenten of als een zelfgemaakte smaakmaker in salades en bowls.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 85,9 gram vezels
eiwit 89,3 gram eiwit
koolhydraten 211 gram koolhydraten
vet 12,1 gram vet

Ingrediënten

Bonendip
Witte bonen zoals cannellini- of boterbonen (ca. 240 g), afgespoeld en uitgelek
1 blikje
Geperst knoflookteentjes
2
Komijnpoeder
½ tl
Cayennepeper
¼ tl
Grof zout
1 tl
Arla Lactofree Griekse stijl yoghurt
250 ml
Groente
Gemengde groenten (bijvoorbeeld broccoli of spruitjes), in kleine stukjes, gestoomd
300 g
In stickjes of partjes gesneden wortelgroente (bijvoorbeeld gewone of paarse wortelen, bieten of pastinaak)
500 g
Serveren met
Italiaanse soepstengels (bijvoorbeeld volkoren met lijnzaad)
100 g

Bonendip met Griekse yoghurt, geserveerd met groentesticks

Witte bonendip heeft een subtiele aardse en nootachtige smaak. Griekse yoghurt wordt toegevoegd voor een fluweelzachte textuur en een beetje zuurheid. De zuurgraad van de dikke yoghurt helpt de rijke dip op te fleuren en de smaakmakers uitgesprokener te laten smaken.

De gladde, eenvoudige bonendip is stevig genoeg om aan de groenten te blijven plakken en zorgt voor een goede mondvol bij elke hap. Omdat het heerlijk genoeg is dat mensen er steeds meer van willen eten, kun je het misschien beter in losse bakjes serveren!

Gestoomde groenten of verse en knapperige wortelgroenten

Of je nu de voorkeur geeft aan malse, gestoomde groenten of verse groenten met veel crunch, een witte bonendip past overal bij. Het contrast tussen zoete, knapperige wortelgroenten zoals wortelen, bieten en pastinaak en de gladde dip is verrukkelijk. Maar de manier waarop de rijke dip sappige gestoomde groenten zoals licht bittere broccoli en spruitjes bedekt, is ook watertandend lekker.

Zachte komijn- en knoflookbonendip met witte bonen

Hoewel witte bonen vrij mild smaken, maakt hun aardse en nootachtige smaak ze uitermate geschikt voor soepen, stoofschotels en dips. Hun mildheid leent zich goed om op smaak te worden gebracht met verschillende kruiden en specerijen. Door te kiezen voor scherpe knoflook, komijn en cayennepeper krijg je een geweldige smaakcombinatie.

Komijn heeft een warme rijkdom die veel diepte toevoegt aan de dip, terwijl de cayennepeper voor een beetje pit en rokerigheid zorgt. De lichte citrusachtige smaak van de komijn helpt het smaakprofiel van de dip levendig te houden en laat de aromatische knoflookgeur vrijkomen zonder dat deze te overweldigend te worden.

Voeg je eigen touch toe

Experimenteren met dips is leuk en makkelijk. Omdat velen wel houden van een pittige bonendip met een beetje een kick, blijf lezen om meer te weten te komen over enkele verschillende manieren om je dip pittiger te maken.

Een chilibonendip kan op verschillende manieren gemaakt worden. Je kunt fijngehakte verse chilipeper, chilivlokken of chilipoeder gebruiken. Chilipoeder bevat naast chilipeper meestal verschillende kruiden en specerijen, dus houd er rekening mee hoe dit het algehele smaakprofiel van de dip kan beïnvloeden.

Je kunt ook kant-en-klare pittige salsa gebruiken als je geen zin hebt om met verse chili te werken. Tot slot is een jalapeñobonendip met gehakte jalapeño's ook ontzettend lekker. Je kunt verse of ingemaakte gebruiken, afhankelijk van of je van de zure azijnachtige smaak van de ingemaakte bonen houdt of de voorkeur geeft aan een mildere, helderdere smaak.

Gebruik je witte bonendip voor andere voedingsmiddelen

Probeer ter variatie onze gemakkelijke witte bonendip met knoflook een bij andere voedingsmiddelen te serveren. Net als guacamole kun je bonendip gebruiken voor nacho's, chips en andere knapperige snacks. Het smaakt ook geweldig met pitabrood, platbrood en geroosterd stokbrood als je een stevigere snack of voorgerecht wilt.

Het kan ook worden gebruikt als een spread op tortillawraps, broodjes, toast en panini's of in salades en buddha bowls. Het smaakt ook heerlijk met gegrilde of in de oven gebakken kip.