Rundvlees zonder bot
|
500 g |
---|---|
Gele ui
|
1 |
Paddestoelen
|
150 g |
Boter
|
|
Zout
|
½ tl |
Zwarte peper naar smaak
|
|
Volvette room
|
200 ml |
Tomatenpuree
|
2½ el |
Verse peterselie, fijngehakt
|
½ bosje |
Zure room
|
200 ml |
---|---|
Ingelegde augurk
|
Hoewel de oorsprong van de naam duidelijk is, lopen de meningen uiteen over waar en wanneer de eerste boeuf stroganoff werd gemaakt. Een waarschijnlijk verhaal is dat het gerecht in 19e eeuw voor het eerst werd geserveerd tijdens regelmatige diners van graaf Stroganoff. De Franse kok van de graaf zou het gerecht hebben bedacht, dat populair bleek bij de gasten en uiteindelijk werd vastgelegd in een kookboek van twee van de gasten.
Bij boeuf stroganoff wordt traditioneel witte rijst of aardappelpuree geserveerd, evenals spruitjes en geroosterde wortelgroenten. Er is echter geen vaste regel voor wat er bij het gerecht moet worden gegeten, want alles, van gestoomde broccoli tot heerlijke frietjes, levert een lekkere combinatie op.
Door het romige karakter van het gerecht past een zwaardere rode wijn er het beste bij. Een droge rosé doet het ook goed, waarbij de zuurgraad van de drank een mooi contrast vormt met de rijke smaken van de maaltijd. Een licht bier of een pale ale met citrus is ook een uitstekende partner voor de aardse tonen van de stoofpot.
Een vegetarische stroganoff maken is heel eenvoudig, omdat de champignons al voor een groot deel van de smaak zorgen. Laat gewoon het rundvlees weg en vergroot de hoeveelheid champignons. Je kunt ook een plantaardig rundvleesalternatief toevoegen om de textuur van het oorspronkelijke gerecht te behouden.