Bloemkoolgratin met paneermeel

Bloemkoolgratin met paneermeel

30 min.
Dit recept voor bloemkoolgratin met de smaak van cheddar en ansjovis is een ware smaaksensatie. Transformeer bloemkool en cheddar kaas in een perfect gerecht voor het diner, als bijgerecht of als hoofdgerecht. Of je nu indruk wilt maken op gasten of jezelf trakteert op een gezellige maaltijd, deze gratin is je ticket naar een heerlijke, kazige, romige ovenschotel met een gouden, knapperige korst van paneermeel en kaas.
https://www.arla.nl/recepten/bloemkoolgratin-met-paneermeel/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (conventionele oven).
  • Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze 5 minuten in licht gezouten water. Plaats de goed uitgelekte bloemkool in een ingevette ovenschaal.
  • Hak de ansjovis en knoflook fijn. Doe in een kom en voeg room en het grootste deel van de kaas toe. Breng op smaak met zout en peper. Giet het roommengsel over de bloemkool.
  • Maal brood met rozemarijn tot fijn paneermeel. Verdeel over de gratin en garneer met de resterende kaas.
  • Bak ongeveer 30 minuten in het midden van de oven en serveer.
Eet smakelijk!
Tips

Laat het graan na het bakken 5-10 minuten rusten. Dit geeft de borrelende ingrediënten de kans om te bezinken. Het maakt het ook makkelijker om te snijden en te serveren, zorgt ervoor dat het niet uit elkaar valt als je het opschept, en laat de smaken net iets meer samensmelten. Serveer het direct na deze 5-10 minuten zodat het nog warm is. Het contrast tussen de knapperige topping en de romige basis is het meest uitgesproken wanneer het gerecht versgebakken en warm is.

Tips

Het paneermeel en kaasmengsel is wat de bloemkoolgratin zijn onweerstaanbare textuur bovenop geeft. Voor het beste resultaat, kies voor brood van een dag oud, omdat het makkelijker vermaalt tot fijnere kruimels dan vers brood. Als je vers brood gebruikt, rooster het dan eerst licht om vocht te verwijderen. Controleer de consistentie terwijl je het brood maalt. Je wilt ze niet te veel malen. Het paneermeel moet lijken op grof zand. Te fijn en ze kunnen samenklonteren, te grof en ze bieden misschien niet die heerlijke knapperigheid.

Ingrediënten

Bloemkool
500 g
Ansjovisfilets
4
Knoflookteentje
1
Kookroom
250 ml
Cheddar kaas geraspt
150 g
Zeezout
1 tl
Zwarte peper
Witbrood
2 plakjes
Verse rozemarijn
1 takje

Maak een eenvoudige bloemkoolgratin met kaas

Onze gebakken bloemkoolgratin verrast je met zijn tedere bloemkool omhuld in een fluweelzachte kaassaus. Gebakken tot in de perfectie om een heerlijke harmonie van smaken te bereiken, heeft het een prachtige gouden korst van kaas en paneermeel, en de romige basis is doordrenkt met zoute, scherpe smaaknoten van ansjovis en knoflook. Serveer het als hoofdgerecht voor een gezellig diner of als bijgerecht bij geroosterd vlees zoals lam of kip. Serveer het met een eenvoudige groene salade aangemaakt met een lichte vinaigrette en wat knapperig brood, waardoor het schittert in zijn onweerstaanbare eenvoud.

Romige basis met ansjovis en knoflook

Ansjovis en knoflook voegen een complexe smaak toe aan de anders milde en subtiele bloemkool. Ansjovis brengt een zoute umami rijkdom, terwijl knoflook bijdraagt aan een scherpe, aromatische warmte. De ansjovis smelt in de romige basis, waardoor het doordrenkt wordt met een ongeëvenaarde diepte, terwijl een levendige kick van knoflook erdoorheen snijdt, zodat elke hap een heerlijke en harmonieuze mix van smaken is die zowel contrasteert als aanvult op de romige bloemkoolbasis.

Knapperige afwerking met brood en kaas

De romige, bijna kleverige gratin heeft een textuurcontrast nodig, en dat is waar het brood van pas komt. Met paneermeel, bij voorkeur van oud of overgebleven brood, krijg je een knapperige, onweerstaanbare laag bovenop. Doordrenkt met rozemarijn, introduceert het paneermeel een geurige, kruidige lift die door de rijkdom heen snijdt, waardoor er een frisse dimensie wordt toegevoegd aan de hartige, gouden korst. Gecombineerd met kaas creëren de met rozemarijn geïnfuseerde broodkruimels een hartige, gouden korst die knapperig en rijk is, en zorgt voor een watertandend contrast met de tedere bloemkool eronder. De combinatie zorgt ervoor dat elke hap een harmonieuze mix is van romige, knapperige en rijke smaaknoten die je meer doet verlangen.

Een gemakkelijke manier om je restjes te gebruiken

Heb je ook restjes in je keuken die je niet weet te gebruiken? Voor dit recept van bloemkoolgratin kun je twee soorten overgebleven ingrediënten gebruiken: brood en bloemkool. Overgebleven brood transformeert in het ideale paneermeelmengsel voor je bloemkoolgratin vanwege de enigszins uitgedroogde textuur, die prachtig knapperig wordt bij het bakken. Het absorbeert de boter en kruiden effectiever dan vers brood, waardoor elk kruimel verpakt is met smaak.

Geef nieuw leven aan bloemkool die niet vers genoeg is voor een salade. Het verzacht en zoet tijdens het bakken, waardoor eventuele bitterheid of oudheid wordt gemaskeerd. Omringd door romige saus, kaas en een knapperige paneermeeltopping, wordt zelfs de meest vergeten bloemkool gerevitaliseerd.

Als je op zoek bent naar meer inspiratie voor het gebruik van overgebleven brood, bekijk dan onze recepten voor groene salade met saladekaas en croutons, paddenstoelen bruschetta en avocado toast gemaakt van oud brood.

Voeg je eigen draai toe met verschillende groenten

Probeer iets anders met je bloemkoolgratin, door verschillende groenten toe te voegen die de bloemkool aanvullen. Ontdek een harmonieuze mix van texturen en smaken met broccoli, prei of aardappel. Een van de meest favoriete combinaties is waarschijnlijk de klassieke bloemkool- en broccoligratin. Broccoli biedt knapperigheid en een vleugje kleur, en de textuur gaat heel goed samen met die van bloemkool.

Maar dat betekent niet dat je niet kunt experimenteren met andere groenten. Prei in dunne plakjes voegt een zoete, ui-achtige smaak toe die je een heerlijke, warme laag complexiteit in de smaak geeft. Aardappelen, in blokjes of dikke plakken gesneden, verdikken het geheel en voegen een licht zoete en aardse smaak toe. We stellen voor om slechts één of twee extra soorten groenten tegelijk toe te voegen om de originele gratinsmaken niet te compliceren of te overweldigen.

Je kunt ook de topping verheffen met Dijon-paneermeel. Meng je paneermeel met een theelepel Dijon-mosterd voordat je het over de gratin verspreidt. Dit introduceert een zuur, pittig element dat mooi contrasteert met de romigheid van het gerecht. De zuurheid en licht pittige smaaknoten van Dijon-mosterd gaan goed samen met cheddar kaas, vullen de scherpte aan en voegen een subtiele pikantie toe die de algehele smaak verhoogt.