Bloemkool uit de airfryer

Bloemkool uit de airfryer

30 min.
Gebakken bloemkool uit de airfryer is een ongelooflijk lekkere en makkelijke optie voor iedereen die op zoek is naar een heerlijk licht gerecht, bijgerecht of snack. Het kost weinig tijd om te maken en het resultaat is de perfecte combinatie van knapperig en mals. De van nature zoete en nootachtige smaak van bloemkool wordt versterkt met de intense en heerlijke smaak van de geroosterde, gekarameliseerde korst, die zachter wordt door de toevoeging van romige yoghurtdressing en een topping van geroosterde sesamzaadjes en verse dille.
https://www.arla.nl/recepten/bloemkool-uit-de-airfryer/

Bereidingswijze

Bloemkool
  • Verwijder de bladeren van de bloemkool. Bewaar de binnenste bladeren - leg ze eventueel in koud water zodat ze knapperig worden.
  • Spoel de bloemkool af en kook hem 5 minuten in licht gezouten water. Haal eruit en laat uitlekken.
  • Plet knoflook en meng het met olijfolie.
  • Snijd de bloemkool in 4 partjes. De steel moet de roosjes bij elkaar houden.
  • Besprenkel de partjes met knoflook olie en leg ze op het rooster in de airfryer.
  • Bestrooi met grof zout en bak ze 10-20 minuten op 200°C - de precieze baktijd hangt af van je airfryer. Draai de stukken af en toe om zodat ze rondom een geschroeid korstje krijgen.
Yoghurt dressing
  • Meng Griekse yoghurt met citroensap, harissa/gedroogde chili, honing en zout. Breng op smaak.
  • Smeer de yoghurtdressing op een groot bord en leg de bloemkool erop.
  • Werk af met de binnenste bladeren, sesamzaad en dille - en serveer.
Eet smakelijk!
Tips

Het is belangrijk om de bloemkool in een enkele laag op het rooster te leggen met een beetje ruimte tussen de hapjes. Dit zorgt ervoor dat het niet te vol wordt. Als dat wel gebeurt, kunnen ze tijdens het bakken gaan stomen, waardoor ze moeilijker die kenmerkende knapperige buitenkant krijgen. Dit betekent dat je, afhankelijk van de grootte van je airfryer, misschien in meerdere rondes moet bakken als je een hele bloemkool op deze manier kookt.

Vragen over bloemkool uit de airfryer

Met ons eenvoudige recept voor bloemkoolhapjes uit de airfryer is het maken van een lekkere snack of bijgerecht ontzettend makkelijk. Als je meer wilt weten over deze knapperige traktaties, kun je hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen erover bekijken.

Hoe krijg je de perfecte bloemkool uit de airfryer?
Wil je de perfecte bloemkool uit de airfryer? Zorg er dan voor dat de roosjes droog zijn, zodat ze knapperiger worden. Gelijkmatige stukken en als je ze vooraf ongeveer 5 minuten kookt zorgt ervoor dat ze gelijkmatiger garen. Verwarm de airfryer voor zodat je een optimaal resultaat krijgt. Let op: zorg ervoor dat je niet te veel bloemkool in het mandje doet. Zet de airfryer aan en bak gedurende 10-20 minuten op 180-200°C, afhankelijk van het model. Je kunt het best rond de 10 minuten controleren of de bloemkool al goudkleurig is. Voel je vrij om te spelen met kruiden, van een eenvoudige mix van olie en kruiden tot een rijker beslag.
Hoe lang moet de bloemkool in de airfryer?
Over het algemeen duurt het 10-20 minuten op 180-200°C. Dit kan variëren afhankelijk van het model airfryer en de grootte van de stukken bloemkool. Het is belangrijk om tijdens het bakken te controleren of de bloemkool knapperig en mals genoeg is. Kleinere roosjes kunnen sneller gaar zijn, terwijl grotere stukken iets langer kunnen duren. De bloemkool halverwege of af en toe omgooien kan ook zorgen voor een gelijkmatige garing en een goudbruine afwerking.
Kun je bevroren bloemkool in een airfryer gebruiken?
Hoewel het mogelijk is om diepvriesgroenten in een airfryer te bereiden, raden we aan om de stukken bloemkool eerst te koken voordat je ze in de airfryer bereidt. Dit doen we om twee redenen. Ten eerste maakt kort koken in water de roosjes zachter en malser. Wanneer je ze vervolgens bakt, wordt de buitenkant knapperig zonder dat de binnenkant te droog wordt. Ten tweede verkort het koken ook de totale kooktijd. Dit is handig omdat het ervoor zorgt dat de bloemkoolhapjes door en door gaar worden zonder dat de buitenkant te bruin of verbrand wordt.

Ingrediënten

Bloemkool
Kleine bloemkool
1
Knoflookteentje
1
Olijfolie
2 el
Grof zout
1 tl
Yoghurt dressing
Griekse yoghurt
150 ml
Citroensap
1½ tl
Harissa of gedroogde chili's
1 tl
Vloeibare honing
1 tl
Grof zout
1 tl
Serveren
Geroosterd sesamzaad
1 el
Dille, fijngehakt
½ bos

Bloemkool uit de airfryer - snel en gemakkelijk recept

Als bloemkool nog niet je favoriete groente is voor hartige bijgerechten of snacks, dan wordt het dat wel als je het gaat bereiden in de airfryer! Het resultaat zijn prachtig gebruinde groentehapjes die knapperig zijn van buiten en mals van binnen. Met hun hartige smaak en heerlijke textuur zijn ze zeker een hit bij zowel kinderen als volwassenen.

Malse en toch knapperige bloemkool met romige yoghurtdressing

Bloemkool in rauwe of licht gekookte vorm heeft een milde smaak met een licht nootachtige en zoete smaak. De smaak is niet overheersend, waardoor het een veelzijdige groente is die de smaken van de ingrediënten waarmee hij wordt gekookt gemakkelijk kan absorberen.

Olijfolie met knoflook voegt rijkdom en diepte toe en maakt het knapperig in de airfryer. Op deze manier krijgt het een prachtige gebruinde, knapperige buitenkant terwijl het mals blijft van binnen. De buitenkant van de bloemkool wordt licht gekarameliseerd en krijgt een geroosterde smaak die hem nog lekkerder maakt.

In combinatie met een romige dressing krijg je een heerlijk textuurcontrast waar je zeker van gaat watertanden. De dressing is gemaakt van Griekse yoghurt met verwarmende harissa of gedroogde chili en gezoet met honing, en het werkt perfect als het geheel wordt bestrooid met nootachtige, geroosterde sesamzaadjes en verse dille met een licht grasachtige smaak.

Heerlijke manieren om het te serveren

Geniet van deze airfryer bloemkool hapjes als een op zichzelf staande snack of serveer ze als bijgerecht bij gebarbecued rood vlees, kip of vis, of met geroosterde groenten. Als lichte lunch kun je ze serveren met een salade van gemengde groenten en de yoghurtdressing erover sprenkelen voor een extra laagje smaak. Je kunt ze ook gebruiken als vulling voor wraps of met overige groenten, overig vlees of iets dergelijks.

Een andere heerlijke manier om deze knapperige lekkernijen te serveren en ervan te genieten is met verse kruiden, geroosterde zaden en een zachte dressing als onderdeel van een selectie snacks met lekkernijen zoals broccoli frietjes uit de airfryer en airfryer gepofte bonen.

Experimenteer met het recept

Als je krokante bloemkoolhapjes wilt met nog meer knapperigheid in elke hap, raden we aan om ze te paneren. Om zelf een knapperig laagje te maken, heb je maar een paar ingrediënten nodig. Pak gewoon wat paneermeel en eieren! Dompel de bloemkoolstukjes in een laagje ei voordat je ze in het paneermeelmengsel legt, dat je op smaak kunt brengen met verschillende kruiden.

Een andere gemakkelijke manier om met dit recept te experimenteren is om het kruidengehalte van je zelfgemaakte yoghurtdressing aan te passen. Als je van hete snacks en bijgerechten houdt, kun je overwegen om er zowel harissa als gedroogde chili in te gebruiken of een beetje verse chili voor een intensere smaak.