Bladerdeeg
Bereidingswijze
Bladerdeeg
Ingrediënten
Algemeen bloem
|
240 g |
---|---|
Boter
|
250 g |
Water
|
100 ml |
Bladerige, gelaagde, boterige perfectie
Sommige dingen in het leven smaken gewoon beter als ze uit je eigen keuken komen en bladerdeeg is een van die recepten die je zelf eens moet proberen. Het is zeker de moeite waard, want je wordt beloond met een extra bladerig, boterig deeg dat bij bijna elke vulling past.
Het meest boterige recept voor een taartbodem
Bij taart is de bodem net zo belangrijk als de vulling, en met dit recept kan het echt niet misgaan. Het resultaat is een heerlijk bladerige, intens boterige bodem die elke vulling perfect aanvult. Kortom, je nieuwste geheime ingrediënt voor de beste taarten ooit.
Tips voor heerlijk bladerdeeg
Onze vijf belangrijkste tips zijn: overhaast nooit het rol- en vouwproces, gebruik altijd koude boter, zorg ervoor dat je deeg tijdens het hele bereidingsproces koud blijft, raak het deeg zo weinig mogelijk aan en verwarm je oven voor op de juiste temperatuur voor je gaat bakken.
Verschillende vullingen
Zoet of hartig, taarten of pasteitjes, als bodem of bovenlaag, met zijn bladerige structuur is dit deeg erg veelzijdig. Leuke en snelle ideetjes voor hartige hapjes kunnen variëren van ham-kaasrolletjes en hapklare worstenbroodjes tot vegetarische opties zoals gebakken driehoekjes met brie of met spinazie en feta. Als dessert kun je bijvoorbeeld bladerdeegvierkantjes bakken, waarbij je een opening in het midden snijdt en vult met alles van jam tot slagroom en verse bessen.
Bewaren en invriezen
Het mooie van dit recept is dat het deeg heel goed houdbaar is in de vriezer, wat betekent dat je inspanningen maandenlang vruchten zullen afwerpen. Snijd het uitgerolde deeg in vellen (gebruik je scherpste mes zodat die mooie lagen behouden blijven), vries ze afzonderlijk 30 minuten in en stapel ze dan op met tussen elk vel een laag bakpapier of huishoudfolie. Stop ze in een goed afgesloten plastic zak en vries ze maximaal zes maanden in.