Bisque van zeevruchten

Bisque van zeevruchten

1 u
Een bisque van zeevruchten is een Franse soep boordevol smaak en gemaakt van zelfgemaakte zeevruchtenbouillon. Deze makkelijk te maken bisque is rijk van smaak en romig van textuur en geeft je dinertafel gegarandeerd een elegant tintje. Met kreeft is het een onvergetelijk luxueus voor- of hoofdgerecht.
https://www.arla.nl/recepten/bisque-van-zeevruchten/

Bereidingswijze

Bisque van zeevruchten:
  • Snijd de kreeft open en verwijder het vlees. Snijd het vlees in kleinere stukken en houd het apart.
  • Smelt de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Bak de schalen van de kreeft (en/of garnalen) 2-3 minuten. Voeg de groente, de tomatenpuree en het komijnzaad toe. Bak nog eens 3-4 minuten.
  • Voeg de wittewijnazijn en het water toe en kook gedurende 20 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de bouillon nog 20 minuten rusten. Zeef de bouillon door een zeef (met eventueel een doek) en kook hem in tot er ongeveer 500 ml overblijft.
  • Voeg de room toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg het citroensap en de resterende boter toe. Mix de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Komkommersalade:
  • Meng het water, de suiker, de azijn, de olijfolie en het zout tot een dressing.
  • Schil de komkommer en verwijder de zaden met een lepel. Snijd de komkommer, de venkel en de ui in dunne plakjes. Meng ze met de dressing en de dille.
Verdeel de komkommersalade en het kreeftenvlees in soepkommen. Giet vlak voor het serveren de hete soep erbij.
Eet smakelijk!

Bisque van zeevruchten

Wat is het verschil tussen bouillon en bisque?
Bouillon en bisque worden beide gebruikt als culinaire basis voor soepen en sauzen, maar er zijn verschillen. Bouillon wordt gemaakt door botten, groenten en/of kruiden samen te laten trekken. Het vocht wordt vervolgens gezeefd om een bouillon te creëren die wordt gebruikt om soepen, stoofschotels en sauzen meer body en smaak te geven. Bisque is een zeevruchtensoep die wordt gemaakt door kreeft, krab of garnalen te laten sudderen samen met groenten als ui, tomaten en knolselderij. Aan bisque worden vaak room en kruiden toegevoegd om hem een romige en rijke textuur te geven. Bouillon heeft daarentegen vaak een heldere consistentie.
Moet een bisque dik zijn?
Hoewel zeevruchtenbisque meestal een rijke, romige en gladde textuur biedt, kan de gewenste consistentie en dikte (of dunheid) worden aangepast aan de persoonlijke smaak. Voor een meer bouillonachtige consistentie en een lichtere textuur van je zeevruchtenbisque kun je proberen iets minder room aan het recept toe te voegen. Maar omdat room een belangrijk ingrediënt is in bisque van zeevruchten, dat het gerecht zijn opmerkelijke luxueuze textuur geeft en de smaken in evenwicht brengt, kan het verminderen van de hoeveelheid room het karakter van een echte Franse klassieker bederven.
Hoe verdik je zeevruchtenbisque?
Bisque van zeevruchten is van zichzelf al rijk en romig van smaak, maar je kunt op verschillende manieren experimenteren om je bisque een dikkere textuur en consistentie te geven. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het kookproces maiszetmeel of roux, een mengsel van bloem en vet, aan je bisque toevoegen, of je kunt de hoeveelheid vloeistof gewoon verminderen door je bisque langer op laag vuur te laten pruttelen. Je kunt zelfs een deel van de ingrediënten, zoals het kreeftenvlees of andere zeevruchten, pureren totdat je de gewenste consistentie krijgt.
Wordt een bisque van zeevruchten warm of koud geserveerd?
Hoewel bisque van zeevruchten traditioneel wordt geserveerd als een warme maaltijd tijdens de koudere maanden, zijn er recepten voor gekoelde bisque van zeevruchten die het perfecte verfrissende alternatief bieden voor warmere klimaten. In de zomermaanden staat in veel restaurants aan de Franse Rivièra gekoelde bisque van zeevruchten op het menu.

Ingrediënten

Bisque van zeevruchten:
Gekookte kreeft
1
Garnalenschalen
250 g
Boter
100 g
Venkelknol, in plakjes gesneden
½
Gele ui, in plakjes gesneden
1
Knolselderij, in blokjes gesneden
¼
Tomaten, in blokjes gesneden
2
Knoflookteentjes, in plakjes gesneden
2
Tomatenpuree, geconcentreerd
2 el
Komijnzaad
1 tl
Wittewijnazijn
200 ml
Water
1 L
Slagroom
500 ml
Citroen
½
Zout en zwarte peper
Komkommersalade:
Water
1 el
Bruine suiker
2 tl
Azijn voor het inleggen
1 tl
Olijfolie
1 el
Zout
½ tl
Komkommer, in stukken
½
Venkelknol
½
Sjalot
1
Verse dille, fijngehakt
2 el
Boter
50 g
Citroensap
1 tl
Zout en zwarte peper

Een Frans voorgerecht met zeevruchten

Bisque is een stevige en traditionele zeevruchtensoep die zijn oorsprong vindt in Franse kust- en vissersplaatsen. Tot op de dag van vandaag blijft het een populair nationaal gerecht in heel Frankrijk en is het een van de grootste culinaire exportproducten van het land, waarvan wereldwijd in vele restaurants en huizen wordt genoten. Hoewel de ingrediënten variëren, blijft de essentie van de bisque trouw aan het origineel: een rijke en romige zeevruchtensoep boordevol smaak.

Een meeslepende viservaring

De geschiedenis van bisque van zeevruchten is eenvoudig: het gerecht werd gebruikt in Franse vissersgemeenschappen als een manier om zeevruchten te bewaren. Het vond echter al snel zijn weg omhoog naar de Franse aristocratie en wordt zelfs vandaag nog beschouwd als een gerecht van hoogstaande smaak en elegantie.

Inmiddels is de bisque van zeevruchten overal ter wereld een populaire en verfijnde keuze geworden, die een vleugje Frans karakter aan de eettafel geeft.

De smaakvolle bisque

Smaak is alles als het gaat om de perfecte zeevruchtenbisque. De verse zeevruchten krijgen een rijke en romige textuur en worden perfect in balans gebracht met verschillende kruiden en specerijen. Deze Franse klassieker, met een smaak om nooit te vergeten, is door de eeuwen heen een favoriet gebleven.

Sea you later – het gerecht bewaren voor later

Een bisque van zeevruchten kan in de koelkast 4-5 dagen worden bewaard en worden opgewarmd om er steeds weer van te genieten. Zorg ervoor dat je hem in een afsluitbare schaal bewaart om te voorkomen dat de rijke smaak van het krabvlees verloren gaat. Verwarm de soep langzaam en op laag vuur, zonder te koken, totdat deze gloeiend heet is.

Ga zoals altijd op je eigen oordeel af bij je beslissing om iets opnieuw op te warmen of te consumeren. De gebruikelijke risico's bij het opwarmen van zeevruchten gelden en het is belangrijk om te controleren of er tekenen zijn van bederf, zoals een verandering in geur.