Runderribben zonder been
|
1 kg |
---|---|
Zout
|
2 tl |
Grote gele ui
|
1 |
Knoflookteentjes
|
4 |
Kerstomaatjes
|
250 g |
Tomatenpuree
|
1 el |
Ancho-chili's
|
3 |
Gedroogde chili's de árbol
|
2 |
Gedroogde guajillo chili's
|
3 |
Gedroogde pasilla chili's
|
2 |
Runderbouillon
|
1 L |
Kaneelstokje
|
1 |
Korianderzaad
|
1 el |
Peperkorrels
|
1 el |
Olie voor frituren
|
Rode ui
|
1 |
---|---|
Mango
|
1 |
Avocado's
|
2 |
Limoen
|
1 |
Kleine tortilla's
|
16 |
Mozzarella
|
300 g |
Zure room
|
300 ml |
Verse koriander
|
Birria komt oorspronkelijk uit de staat Jalisco, in het westen van Mexico. De stoofpot was populair bij speciale gelegenheden, maar wordt nu door straatverkopers vaak samen met taco's verkocht. Sinds de jaren zeventig is het in de VS steeds populairder geworden en een recente TikTok-trend heeft het nog meer in de kijker gezet.
In Mexico staat de complexe marinade van een hele reeks pepers bekend als adobo, afkomstig van het Spaanse werkwoord ‘adobar' (marineren). De vaak dikke pasta wordt meestal gebruikt in gerechten op basis van vlees of zeevruchten, maar kan worden verdund en omgevormd tot een smaakvolle saus voor stoofschotels of dipsaus.
Birria taco's zijn op zichzelf al heerlijk genoeg, maar als een bijgerecht nodig is, zijn koriander-limoenrijst (een Mexicaanse favoriet), verse tomatensalsa of een koele komkommersalade gangbare opties. Gebakken bonen, Mexicaanse maïs of een romige koolsla zijn ook traditionele favorieten die goed bij dit gerecht passen.
Bij het streven naar de lekkerste birria is tijd de belangrijkste factor. Als je een hele dag de tijd hebt, kun je zelfs voor ongeveer acht uur een slowcooker op laag vuur gebruiken. Hoe dan ook, geduld is de sleutel om het meeste uit je saus te halen.