Bigos

Deze heerlijke vleesstoofschotel is populair in Polen. Bigos wordt gekookt met kool, gekruide worst en varkensvlees. Dit gerecht kan het best de dag voordat het wordt opgediend worden bereid om de meeste smaak te ontsluiten. Het gaat goed samen met zure room, gekookte aardappelen en een rustiek brood.
Ingrediënten
Bigos
Witte kool
|
200 g |
---|---|
Water
|
600 ml |
Gedroogde paddestoelen (bijvoorbeeld cantharellen of eekhoorntjesbrood)
|
30 g |
Varkensschnitzels
|
300 g |
Gerookt buikspek
|
250 g |
Gele uien
|
2 |
Boter
|
25 g |
Zuurkool
|
200 g |
Rode wijn
|
200 ml |
Tomatenpuree
|
100 ml |
Runderbouillon
|
2 teentjes |
Laurierblaadjes
|
2 |
Jeneverbessen
|
1 tl |
Hele kruidnagels
|
3 |
Beierse braadworsten (idealiter Thüringer)
|
250 g |
Serveren met
Aardappelen
|
900 g |
---|---|
Zure room
|
200 ml |
Verse peterselie
|
Bereidingswijze
Bigos
Hoe heet bigos in het Nederlands?
Bigos wordt in het Nederlands soms jachtschotel genoemd, hoewel de Poolse naam ook vaak wordt gebruikt.
Hoe lang blijft bigos goed in de koelkast?
Eenmaal afgekoeld is bigos in een afgesloten bakje in de koelkast tot een week houdbaar. Je kunt het ook invriezen om het langer te bewaren.
Wat is het verschil tussen bigos en kapusta?
Bigos moet niet worden verward met kapusta, een Poolse versie van zuurkool, vaak gemengd met vlees en uien. Kapusta is zelfs een ingrediënt van sommige bigos-recepten.
Als een Poolse knuffel in een kom
Bigos is een van de oudste gedocumenteerde Poolse gerechten met recepten in kookboeken die teruggaan tot 1682. Het wordt vaak gegeten rond de feestdagen, is vooral populair in de wintermaanden en kan worden aangepast met elk soort vlees dat je wilt gebruiken, dus voel je vrij om ingrediënten naar smaak toe te voegen en te vervangen.
Traditionele bijgerechten
Houd je maaltijd authentiek Pools door bigos te serveren met zelfgebakken brood. Een zuurdesem roggebrood (chleb zytni na zakwasies) is het meest traditionele, maar een eenvoudig wit brood (chleb pszenny) of de Poolse versie van platbrood (podplomyki) zijn even heerlijke alternatieven. Gekookte aardappelen of wortelgroenten werken ook goed.
Suggesties voor de beste drankjes voor bij bigos
Het is gebruikelijk bij bigos koude wodka te drinken, de gewone of de gearomatiseerde soort. Als je zin hebt in iets zachters, zijn een fruitige wijn of een licht biertje ook prima te combineren met deze rijke stoofschotel.
Hoe maak je je bigos de volgende dag nog lekkerder?
Welke combinatie van ingrediënten je ook kiest, de meeste mensen zijn het erover eens dat de rijke en aardse smaken van bigos na verloop van tijd alleen maar beter worden. Zoals bij alle stoofschotels (en soepen trouwens ook) is dat vooral omdat de ingrediënten beter kunnen samengaan en mengen, waardoor het gerecht nog intenser en eenvormiger wordt. Sommige mensen beweren zelfs dat minstens drie keer opwarmen het geheim is voor de lekkerste bigos die je ooit hebt geproefd.
