vezels | 14,7 gram vezels |
eiwit | 180,1 gram eiwit |
koolhydraten | 397,1 gram koolhydraten |
vet | 138,8 gram vet |
Sirloin steak, dun gesneden
|
400 g |
---|---|
Japanse sojasaus
|
2 el |
Poedersuiker
|
1 el |
Knoflookteentjes
|
2 |
Sesamolie
|
1 el |
Babyspinazie
|
65 g |
---|---|
Lente-ui
|
3 |
Japanse sojasaus
|
1 el |
Sesamolie
|
1 el |
Sesamzaad
|
1 el |
Taugé
|
150 g |
---|---|
Verse koriander
|
½ bosje |
Zout
|
1 tl |
Sesamzaad
|
1 el |
Sesamolie
|
1 el |
Komkommer
|
1 |
---|---|
Poedersuiker
|
25 g |
Azijn (12%)
|
¾ dl |
Sambal oelek
|
1 el |
Kortkorrelige rijst
|
250 g |
---|---|
Boter en koolzaadolie
|
2 el |
Kimchi
|
200 ml |
Eieren
|
4 |
Gochujang
|
4 el |
Hoewel de exacte oorsprong van bibimbap onbekend is, wordt het gerecht al in de 16e eeuw genoemd. Tegenwoordig de dag is het een van de populairste Koreaanse gerechten, met sterke culturele wortels. Het is te vinden in vele restaurants, thuiskeukens en op straathoeken in het hele land. De wereldwijde populariteit ervan is deels te danken aan Korean Air, dat in 1997 bibimbap op zijn menu zette.
Dit gerecht, dat harmonie en evenwicht symboliseert, is duidelijk een combinatie van de vijf kleuren van gezondheid: de donkere ingrediënten zijn een eerbetoon aan het noorden en aan voedsel dat goed is voor de nieren. Rood en oranje verwelkomen het zuiden en richten zich op de gezondheid van het hart. Groen is voor het oosten en een optimale leverfunctie. Wit staat voor het westen en sterke longen, terwijl het gele ei als centrum dient en een gezonde maag bevordert.
Extra pit toevoegen aan je bibimbap kan al door extra gochujang in je kom te scheppen. Verse pepers geven je maaltijd extra pit, evenals een scheutje Koreaanse chili-olie. Het vlees vervangen door gemarineerde paddenstoelen of gegrilde tofu is ook een aanrader en een mooie vegetarische optie die zelfs de meest overtuigde vleeseter zal bekeren.
Wat de wijn betreft, kun je je diner combineren met een volle en licht zoete Riesling. Als je het liever traditioneel houdt, serveer dan een Koreaans biertje of makkoli, een licht mousserende en ondoorzichtige wijn die wordt gemaakt van gefermenteerde rijst en tarwe.