Bibimbap

Bibimbap

1 u
De favoriet uit de Koreaanse streetfoodkeuken met sirloin steak, kimchi en rijst – probeer thuis eens bibimbap te maken. Als je geen gochujang kunt vinden, kun je een andere chilisaus gebruiken die je lekker vindt.
https://www.arla.nl/recepten/bibimbap/

Bereidingswijze

Gemarineerde sirloin
  • Los de suiker op in de sojasaus.
  • Plet de knoflookteentjes en meng ze met de sesamolie.
  • Giet de marinade over het vlees en zet het vlees in de koelkast.
Gemarineerde spinazie
  • Kook water en blancheer de spinazie snel. Laat afkoelen en knijp het water eruit.
  • Snijd de lente-uien fijn. Meng alle ingrediënten en zet ze in de koelkast.
Gemarineerde taugé
  • Kook water en blancheer de taugé snel. Laat afkoelen en uitlekken in een vergiet.
  • Hak de koriander fijn en meng met het zout, het sesamzaad en de sesamolie. Zet in de koelkast.
Ingelegde komkommer met rode peper
  • Was de komkommer en snijd hem in dunne plakjes. Doe in een kom.
  • Los de suiker op in de azijn en het water. Voeg de sambal oelek toe en giet het mengsel over de komkommer.
  • Dek af met plastic folie.
Voor het serveren
  • Spoel de rijst af en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak het vlees snel in boter en koolzaadolie.
  • Leg de komkommer, taugé, spinazie, kimchi, rijst en vlees apart van elkaar in diepe borden of kommen.
  • Bak de eieren in boter en koolzaadolie en leg ze bovenop de andere ingrediënten.
  • Serveer met gochujang die iedereen naar smaak toevoegt.
Eet smakelijk!

Bibimbap

Moet je bibimbap door elkaar roeren?
De onderdelen van bibimbap worden niet door elkaar geroerd geserveerd. Zodra je je kom voor je hebt, kun je de ingrediënten mengen tot één gerecht, of ze apart houden en bij elke hap een andere combinatie proberen.
Moet bibimbap warm of koud worden gegeten?
Dat kan allebei. In Korea is het niet ongewoon om in de zomer te genieten van een koude bibimbap en in de winter van een warme versie. Probeer beide eens en kijk wat je het lekkerste vindt!
Heb je een stenen kom nodig voor bibimbap?
In Korea wordt dit gerecht vaak geserveerd in een stenen kom die voldoende ruimte biedt om de ingrediënten gemakkelijk tot een harmonieuze maaltijd te mengen, maar elke diepe kom is goed. Een minder traditioneel alternatief is om de ingrediënten in buffetvorm te serveren en de gasten in kommen of borden hun eigen bibimbap te laten samenstellen.
Is het ei in bibimbap rauw?
Op een traditionele bibimbap ligt een spiegelei waarvan het eiwit door en door gaar is, maar de dooier nog vloeibaar.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 14,7 gram vezels
eiwit 180,1 gram eiwit
koolhydraten 397,1 gram koolhydraten
vet 138,8 gram vet

Ingrediënten

Gemarineerd vlees
Sirloin steak, dun gesneden
400 g
Japanse sojasaus
2 el
Poedersuiker
1 el
Knoflookteentjes
2
Sesamolie
1 el
Gemarineerde spinazie
Babyspinazie
65 g
Lente-ui
3
Japanse sojasaus
1 el
Sesamolie
1 el
Sesamzaad
1 el
Gemarineerde taugé
Taugé
150 g
Verse koriander
½ bosje
Zout
1 tl
Sesamzaad
1 el
Sesamolie
1 el
Ingelegde komkommer met rode peper
Komkommer
1
Poedersuiker
25 g
Azijn (12%)
¾ dl
Sambal oelek
1 el
Serveren met
Kortkorrelige rijst
250 g
Boter en koolzaadolie
2 el
Kimchi
200 ml
Eieren
4
Gochujang
4 el

Een populair Koreaans streetfoodgerecht

Hoewel de exacte oorsprong van bibimbap onbekend is, wordt het gerecht al in de 16e eeuw genoemd. Tegenwoordig de dag is het een van de populairste Koreaanse gerechten, met sterke culturele wortels. Het is te vinden in vele restaurants, thuiskeukens en op straathoeken in het hele land. De wereldwijde populariteit ervan is deels te danken aan Korean Air, dat in 1997 bibimbap op zijn menu zette.

De filosofie achter bibimbap

Dit gerecht, dat harmonie en evenwicht symboliseert, is duidelijk een combinatie van de vijf kleuren van gezondheid: de donkere ingrediënten zijn een eerbetoon aan het noorden en aan voedsel dat goed is voor de nieren. Rood en oranje verwelkomen het zuiden en richten zich op de gezondheid van het hart. Groen is voor het oosten en een optimale leverfunctie. Wit staat voor het westen en sterke longen, terwijl het gele ei als centrum dient en een gezonde maag bevordert.

Maak hem pittiger of groener

Extra pit toevoegen aan je bibimbap kan al door extra gochujang in je kom te scheppen. Verse pepers geven je maaltijd extra pit, evenals een scheutje Koreaanse chili-olie. Het vlees vervangen door gemarineerde paddenstoelen of gegrilde tofu is ook een aanrader en een mooie vegetarische optie die zelfs de meest overtuigde vleeseter zal bekeren.

De beste drankjes voor bibimbap

Wat de wijn betreft, kun je je diner combineren met een volle en licht zoete Riesling. Als je het liever traditioneel houdt, serveer dan een Koreaans biertje of makkoli, een licht mousserende en ondoorzichtige wijn die wordt gemaakt van gefermenteerde rijst en tarwe.