De beste Belgische wafels zijn zowel luchtig als krokant. Maar om ze zo knapperig te laten worden, moet je wafelijzer erg heet zijn. Laat deze minstens 5 minuten opwarmen voordat je je wafels bakt. Als het beslag op het wafelijzer komt, moet het sissen. Test eerst de temperatuur van je wafelijzer met een beetje water. Je moet duidelijk gesis horen zodra het water het hete oppervlak raakt. Je kunt voor het bakken wat boter toevoegen aan het wafelijzer om de wafels wat knapperiger te maken.
Als je niet helemaal tevreden bent met de knapperigheid van je zelfgemaakte Belgische wafels nadat ze zijn gebakken, kun je ze in de oven wat krokanter maken. Verwarm de oven voor op 120 °C (gewone oven) en plaats een koelrek op een bakplaat. Als je de wafels hebt gebakken, leg je ze op het koelrek. Leg ze in één laag om ervoor te zorgen dat hete lucht gedurende 5-10 minuten rond de wafels kan circuleren. Op deze manier zorg je er bovendien voor dat alle krokante wafels warm zijn als je ze serveert.
Met ons recept voor Belgische wafels maak je in een handomdraai een heerlijk ontbijt, brunch of dessert. Hieronder kom je meer te weten over Belgische wafels, bijvoorbeeld hoe je ze maakt, serveert, bewaart en opwarmt, door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de wafels.
vezels | 3,6 gram vezels |
eiwit | 51,7 gram eiwit |
koolhydraten | 258,4 gram koolhydraten |
vet | 182,1 gram vet |
Eieren
|
3 |
---|---|
Suiker
|
150 g |
Algemeen bloem
|
350 g |
Vanillesuiker
|
1 tl |
Bakpoeder
|
3 tl |
Grof zout
|
½ tl |
Karnemelk
|
5 dl |
Gesmolten boter
|
200 g |
Traditionele Belgische wafels zijn heerlijk als zoet tussendoortje voor 's morgens,' s middags of wanneer je maar trek hebt. De wafels smaken zoet, boterig en een beetje broodachtig. De buitenkant is goudbruin en knapperig, terwijl de binnenkant licht en luchtig is. Ze hebben een heerlijke bite en hoewel ze in België vaak op straat worden gegeten, zijn ze ook heerlijk aan tafel met allerlei lekkere opties waarmee je de karakteristieke diepe gaten kunt vullen.
Het beste recept voor Belgische wafels levert een stapel goudkleurige, krokante wafels op met diepe gaten die kunnen worden gevuld met allerlei heerlijke toppings. Ons recept voor Belgische wafels bevat basisingrediënten die te vinden zijn in de meeste goed gevulde voorraadkasten. De enige uitzondering is misschien de karnemelk, hoewel dat ingrediënt zeker niet mag ontbreken. Dit zuivelproduct zorgt samen met het bakpoeder voor de karakteristieke luchtige binnenkant van de wafels en versterkt hun rijke, boterige smaak. Terwijl de Belgische wafels in de oven bakken, komt er stoom vrij uit het beslag, waardoor de mooie krokante randen ontstaan.
Met ons eenvoudige recept voor Belgische wafels maak je snel en gemakkelijk wafels voor ontbijt of brunch. Maar je kunt deze heerlijke, luchtige Belgische wafels ook ruim van tevoren maken. Je kunt ze in de koelkast of vriezer bewaren, afhankelijk van wanneer je ze wilt gaan eten. Dit betekent dat je deze goudbruine lekkernijen kunt maken wanneer je de tijd hebt en 's ochtends kunt genieten van een snelle Belgische wafel of ze kunt serveren als onderdeel van een uitgebreidere brunch.
Klassieke Belgische wafels worden traditioneel geserveerd met een laagje poedersuiker, maar ze zijn ook heerlijk met allerlei toppings. Wat je bij je wafels serveert, is helemaal aan jou. Bekijk onze suggesties hieronder om inspiratie op te doen.
Een heerlijke topping is aardbeien. Een Belgische wafel met aardbeien is om van te watertanden en de combinatie van rijpe, rode aardbeien en goudbruine wafels is prachtig. Als je geen vers fruit hebt, smaakt een Belgische wafel ook lekker met een heldere zelfgemaakte jam zoals onze aardbeienjam of bramenjam.
Je maakt een heerlijk dessert door je Belgische wafels niet alleen met fruit of jam te serveren, maar ook met ijs of slagroom. Experimenteer met zelfgemaakt ijs om je favoriete smaakcombinatie te ontdekken. Eén ding is echter zeker, klassiek vanille-ijs is altijd goed met zoete, broodachtige wafels. Een Belgische wafel smaakt ook heerlijk met chocolade, bijvoorbeeld met onze rijke en decadente chocoladesaus.