Belgische wafels

Belgische wafels

30 min.
Hoewel veel landen hun eigen traditionele wafelrecept hebben, is de meest bekende wafelsoort waarschijnlijk de Belgische wafel. De beroemde Belgische wafels zijn decoratief en goudbruin en smaken boterig, luchtig en krokant. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom deze wafels bij veel mensen favoriet zijn. Met ons recept voor Belgische wafels kun je de zoete, klassieke snack serveren als je het ontbijt of de brunch een beetje specialer wilt maken.
https://www.arla.nl/recepten/belgische-wafels/

Bereidingswijze

  • Klop de eieren en suiker licht en luchtig.
  • Meng bloem, vanillesuiker, bakpoeder en zout in een kom.
  • Spatel de droge ingrediënten in het eimengsel, afgewisseld met karnemelk.
  • Spatel de gesmolten boter erdoor en meng tot de textuur van het beslag egaal is.
  • Verhit het wafelijzer goed.
  • Giet ongeveer ¾ dl van het beslag in het wafelijzer en bak de wafel ongeveer 6 minuten – tot hij goudbruin en knapperig is.
  • Bak de rest van de wafels.
Eet smakelijk!
Tip

De beste Belgische wafels zijn zowel luchtig als krokant. Maar om ze zo knapperig te laten worden, moet je wafelijzer erg heet zijn. Laat deze minstens 5 minuten opwarmen voordat je je wafels bakt. Als het beslag op het wafelijzer komt, moet het sissen. Test eerst de temperatuur van je wafelijzer met een beetje water. Je moet duidelijk gesis horen zodra het water het hete oppervlak raakt. Je kunt voor het bakken wat boter toevoegen aan het wafelijzer om de wafels wat knapperiger te maken.

Tip

Als je niet helemaal tevreden bent met de knapperigheid van je zelfgemaakte Belgische wafels nadat ze zijn gebakken, kun je ze in de oven wat krokanter maken. Verwarm de oven voor op 120 °C (gewone oven) en plaats een koelrek op een bakplaat. Als je de wafels hebt gebakken, leg je ze op het koelrek. Leg ze in één laag om ervoor te zorgen dat hete lucht gedurende 5-10 minuten rond de wafels kan circuleren. Op deze manier zorg je er bovendien voor dat alle krokante wafels warm zijn als je ze serveert.

Vragen over Belgische wafels

Met ons recept voor Belgische wafels maak je in een handomdraai een heerlijk ontbijt, brunch of dessert. Hieronder kom je meer te weten over Belgische wafels, bijvoorbeeld hoe je ze maakt, serveert, bewaart en opwarmt, door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de wafels.

Wat is een Belgische wafel?
Een wafel is een gerecht dat wordt gemaakt door een eenvoudig karnemelkbeslag te bakken in een wafelijzer, waarin het het karakteristieke oppervlaktepatroon en de groeven krijgt waarom het bekend staat. Er zijn in de hele wereld veel verschillende soorten wafels. Een Belgische wafel is dik en heeft diepe gaten die perfect zijn om te vullen en gladde, knapperige randen. 
Hoe maak je Belgische wafels?
Heerlijke en makkelijke Belgische wafels zijn snel te maken. Zorg dat je wafelijzer goed heet is voordat je het beslag bakt, om wafels te krijgen die van binnen luchtig zijn, maar goudbruin en knapperig aan de buitenkant. Serveer de Belgische wafels warm met een topping naar keuze zoals poedersuiker, boter en stroop, vers fruit of ijs.
Wat is het verschil tussen Belgische wafels en gewone wafels?
In de meeste landen over de hele wereld worden wafels gemaakt. Een Belgische wafel is meestal dikker dan andere soorten Europese en Amerikaanse wafels. Ze zijn lichter van textuur en hebben een knapperigere buitenkant. Een Belgische wafel heeft ook diepere gaten. Het beste wafelijzer voor Belgische wafels is er dus een die grote groeven maakt.
Hoe maak je Belgische wafels krokant?
De beste manier om ervoor te zorgen dat je zelfgemaakte Belgische wafels luchtig zijn aan de binnenkant en knapperig aan de buitenkant, is door ervoor te zorgen dat je wafelijzer heet genoeg is. Zorg ervoor dat het goed is verhit voordat je je beslag erin giet. Laat het minimaal 5 minuten opwarmen en test de temperatuur met een beetje water om te zien of het sist. Als dat het geval is, is het wafelijzer klaar voor gebruik.
Hoe warm je Belgische wafels op?
Zelfgemaakte Belgische wafels kunnen op verschillende manieren worden opgewarmd. Als je een broodrooster hebt, gebruik dat dan om je wafels op te warmen - dat is snel en gemakkelijk. Je kunt natuurlijk ook een oven gebruiken. Verwarm die gewoon voor op 175-200 °C (gewone oven) en warm de wafels 2-4 minuten op een beklede bakplaat op. Als je ingevroren wafels opwarmt, moet je mogelijk de tijd verdubbelen. Maar hou je wafels altijd in de gaten zodat ze niet verbranden.
Hoe bewaar je Belgische wafels?
Zodra je Belgische wafels zijn afgekoeld, bewaar je eventuele restjes in een luchtdichte doos die je in de koelkast zet. Omdat deze zelfgemaakte wafels maximaal 4 dagen houdbaar zijn, kun je ze van tevoren bereiden voor het geval je ook veel andere gerechten wilt bereiden voor een heerlijke uitgebreide brunch of als je er ook op drukkere ochtenden van wilt genieten.
Wat doe je op Belgische wafels?
De boterige smaak en diepe gaten van dit type wafel maken hem perfect voor een groot aantal verschillende toppings. Bestuif je luchtige Belgische wafels met poedersuiker, besmeer ze met ahornsiroop en boter, bedek ze met chocoladepasta of serveer ze met ijs en verse fruit zoals aardbeien, bosbessen of frambozen.
Kun je Belgische wafels invriezen?
We raden aan om gebakken wafels in te vriezen en niet het deeg voor Belgische wafels. Bak de wafels tot ze helemaal gaar zijn, maar nog niet krokant. Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en zet de bakplaat in de vriezer. Als de wafels eenmaal zijn bevroren, kun je ze in een luchtdichte doos of diepvrieszak bewaren zonder dat ze aan elkaar plakken. Als je je ingevroren wafels wilt eten, doe je ze in een broodrooster en rooster je ze totdat ze door en door wam zijn en knapperig beginnen te worden. In gevroren Belgische wafels met karnemelk blijven maximaal 3-4 maanden goed in de vriezer.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 3,6 gram vezels
eiwit 51,7 gram eiwit
koolhydraten 258,4 gram koolhydraten
vet 182,1 gram vet

Ingrediënten

Eieren
3
Suiker
150 g
Algemeen bloem
350 g
Vanillesuiker
1 tl
Bakpoeder
3 tl
Grof zout
½ tl
Karnemelk
5 dl
Gesmolten boter
200 g

Authentieke Belgische wafels met karnemelk

Traditionele Belgische wafels zijn heerlijk als zoet tussendoortje voor 's morgens,' s middags of wanneer je maar trek hebt. De wafels smaken zoet, boterig en een beetje broodachtig. De buitenkant is goudbruin en knapperig, terwijl de binnenkant licht en luchtig is. Ze hebben een heerlijke bite en hoewel ze in België vaak op straat worden gegeten, zijn ze ook heerlijk aan tafel met allerlei lekkere opties waarmee je de karakteristieke diepe gaten kunt vullen.

Perfect luchtig en krokant

Het beste recept voor Belgische wafels levert een stapel goudkleurige, krokante wafels op met diepe gaten die kunnen worden gevuld met allerlei heerlijke toppings. Ons recept voor Belgische wafels bevat basisingrediënten die te vinden zijn in de meeste goed gevulde voorraadkasten. De enige uitzondering is misschien de karnemelk, hoewel dat ingrediënt zeker niet mag ontbreken. Dit zuivelproduct zorgt samen met het bakpoeder voor de karakteristieke luchtige binnenkant van de wafels en versterkt hun rijke, boterige smaak. Terwijl de Belgische wafels in de oven bakken, komt er stoom vrij uit het beslag, waardoor de mooie krokante randen ontstaan.

Maak een ontbijt of brunch met heerlijke wafels

Met ons eenvoudige recept voor Belgische wafels maak je snel en gemakkelijk wafels voor ontbijt of brunch. Maar je kunt deze heerlijke, luchtige Belgische wafels ook ruim van tevoren maken. Je kunt ze in de koelkast of vriezer bewaren, afhankelijk van wanneer je ze wilt gaan eten. Dit betekent dat je deze goudbruine lekkernijen kunt maken wanneer je de tijd hebt en 's ochtends kunt genieten van een snelle Belgische wafel of ze kunt serveren als onderdeel van een uitgebreidere brunch.

Experimenteer met toppings voor Belgische wafels

Klassieke Belgische wafels worden traditioneel geserveerd met een laagje poedersuiker, maar ze zijn ook heerlijk met allerlei toppings. Wat je bij je wafels serveert, is helemaal aan jou. Bekijk onze suggesties hieronder om inspiratie op te doen.

Een heerlijke topping is aardbeien. Een Belgische wafel met aardbeien is om van te watertanden en de combinatie van rijpe, rode aardbeien en goudbruine wafels is prachtig. Als je geen vers fruit hebt, smaakt een Belgische wafel ook lekker met een heldere zelfgemaakte jam zoals onze aardbeienjam of bramenjam.

Je maakt een heerlijk dessert door je Belgische wafels niet alleen met fruit of jam te serveren, maar ook met ijs of slagroom. Experimenteer met zelfgemaakt ijs om je favoriete smaakcombinatie te ontdekken. Eén ding is echter zeker, klassiek vanille-ijs is altijd goed met zoete, broodachtige wafels. Een Belgische wafel smaakt ook heerlijk met chocolade, bijvoorbeeld met onze rijke en decadente chocoladesaus.